2012 Borgo Viscone Friulano, Friuli, Itālija - baltvīns.
Lieliski šim laikam piestāv elegantais un modīgais Friulano no Itālijas ziemeļu apgabala Friuli. Ģimenes uzņēmums Borgo Viscone savu reputāciju guvis ar aromātiskiem un bagātīgām garšas īpašībām apveltītiem baltvīniem, kā arī cienījamiem sarkanvīna paraugiem no vietējām šķirnēm. Dibināts pagājušā gadsimta sešdesmito gadu vidū, mūsdienās tas ir atzīts par vienu no apgabala vīna autoritātēm, kurš ražo ļoti atšķirīgus stila produktus, akcentu liekot ne tikai uz vēsturiskajām tradīcijām, bet arī izmantojot dažādus mikroklimatus, audzējot vīnogas, kā arī modernas tehnoloģiskās iespējas.
Borgo Viscone Friulano vīns izceļas ar izteikti vasarīgu un vieglu stilu. Veidots no Friuli apgabala lepnākās iezemietes - Friulano vīnogu šķirnes, tas sniegs lielisku baudījumu demokrātiska baltvīna cienītājiem. Tam piemīt patīkama salmu dzeltena krāsa. Augu valsts spraigais aromāts, kurā dominē vasaras ziedu nianses apvienojumā ar nobriedušu bumbieru un ābolu notīm, neatstās vienaldzīgu viserudītāko vīna baudītāju. Vīna garšā pārpilnā augļu bagātība lieliski rezonē ar dzēlīgu skābes apjomu un mineralitāti. Tā demokrātiskais stils un garšas īpašības izpaužas daudzšķautņainā saderībā ar ēdienu - jūras veltes, teļa gaļas cepetis, Āzijas tautu virtuve. Tas būs priekšzīmīgs pavadonis prošuto šķiņķim.
2012 Tommasi Le Fornaci, Lugana, Itālija - baltvīns.
Vecajā pasaulē tiek dedzīgi apspriesta jaunā vīnogu raža. Sevišķi aktuāla šī tēma ir Bordo un Burgundijas reģionos Francijā. Tieši pēdējo no tiem pagājušajā mēnesī sasniedza iespaidīgi nokrišņi krusas veidā, līdz ar to cietuši daudzi vīna dārzi. Ekspertu izteiktie vērtējumi un prognozes par ražas apjomu un iespējamo cenu nav iepriecinošas. Arī šā gada vēlais pavasaris Itālijas ziemeļos ir sniedzis savas korekcijas ražas kvalitātei. Tāpēc atliek vien ar pilnu sparu izbaudīt pērnā gada vīndaru sniegumu.
Kārtējais jaunums no Tommasi vīna darītavas ir šovasar sasniedzis Latvijas vīna veikalu plauktus. Tommasi Lugana veidošanai izmantotas īpaši atlasītas vīnogas no Le Fornaci vīna dārza. Vīna fermentācijai, kā arī nobriedināšanai tiek atvēlēti pieci mēneši, kurus tas pavada nerūsējošā tērauda tvertnēs. Tam piemīt lieliska struktūra un krāsa - sapņaini dzeltena ar mirdzoši zeltainu atspulgu. Šķīsts un rosīgs aromātā, uzsverot apburošas tropisko augļu notis, vīns ir veiksmīgi veidots, ar blīvu konsistenci, pēcgaršā trausls un spirdzinošs. Lieliskais līdzsvars starp eksotisko augļu un minerālu notīm lieliski izceļ vīna elegantumu. Tas kalpos par pievilcīgu aperitīvu, kā arī teicami pildīs savas funkcijas apvienojumā ar jūras veltēm, vieglām uzkodām.