Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vecā Ērenpreisa pēctecis

«Ir bijušas tikai dažas pauzes skolas laikā, kad mana interese nav bijusi divriteņi,» stāsta seno divriteņu restaurators Toms Ērenpreiss. Puisis ar skanīgo uzvārdu ir kādreiz tik slavenā Latvijas velosipēdu ražotāja G. Erenpreis Gustava Ērenpreisa pēctecis, viņa brāļa mazmazmazdēls. Toms ģimenē tiek saukts par «velosipēdu lietas» tālāko nesēju. Puisim pieder velosipēdu restaurācijas darbnīca, bet maija sākumā viņš atvērs seno velosipēdu veikalu.

Stāsta kā no grāmatas

Savu pirmo divriteni Toms uzbūvēja 15-16 gadu vecumā. Tieši tad arī viņu sāka interesēt dzimtas saknes. Līdz tam viņš tikai pāris teikumos bija dzirdējis par Gustavu Ērenpreisu. «Padomju laikos ģimenē bija iegājies par to daudz nerunāt - ar budziskām saknēm lielīties nevarēja,» stāsta Toms. Tagad gan puisis pamatīgi izpētījis savas saknes un par Gustava Ērenpreisa velosipēdu ražošanu stāsta kā no grāmatas. 13 darbības gados (1927-1940) piecās lielās G. Erenpreis fabrikās un 30 mazās darbnīcās tika saražots ap pusmiljons velosipēdu. G. Erenpreis esot nosedzis 70% tirgus. Toms uzskata, ka Erenpreis velosipēds savu vārdu nav zaudējis arī tagad. Daudzi, ieraugot vecu divriteni, to automātiski dēvē par erenpreisu, kaut gan ražotājs, iespējams, ir pilnīgi cits.

Pilsētas filozofija

Tomam pašam tuva ir pilsētas divriteņu filozofija. Viņš stāsta, ka tādus kalnu divriteņus, ar kuriem pēdējos gados ir pilna Rīga, rietumu valstu pilsētās ieraudzīt nevar. Tur cilvēki braukšanai pa pilsētu izvēlas piemērotākus divriteņus, kas ļauj labāk pārredzēt ceļu un ir manevrēt spējīgāki. Viņaprāt, tieši tāpēc pamazām renesansi sāk piedzīvot šķūnīšos noglabātie vecāku un vecvecāku jaunības dienu velosipēdi.

Velosipēdu restaurators pēc izglītības ir kordiriģents un filozofs. Vairāk nekā desmit gadus viņš dziedājis dažādos koros. Kādu laiku paralēli studijām piestrādājis par bārmeni. Tomēr savu brīvo laiku Toms vienmēr labprāt pavadījis tēva garāžā. No tēva mantojis tehniskumu, no mātes māksliniecisku pieeju. Tāpēc viņš pats atzīst, ka divritenis viņam ir «smalkā līnija starp mākslu un tehniku». Nu jau kādu laiku Toms mūziku nolicis pie malas un kārtīgi pieķēries savai sirdslietai - divriteņiem. Tomēr viņa riteņu darbnīcā Čaka ielā valda īsti bohēmiska gaisotne - tur ir klavieres un šad tad tiek rīkoti Latvijas Mūzikas akadēmijas jauno spīdekļu koncerti un dejas. Bez divriteņiem Tomam tuva arī smalku, ar rokām būvētu pūķīšu modelēšana. Tā esot aizraušanās no bērnu dienām, tomēr tagad tai vairs īsti laika neatliekot. Savā laikā Toms pats zīmējis skices, aprēķinājis, vai uzmodelētais pūķis turēsies gaisā, un pats arī būvējis.

Ievēro kanonus

Ar seno divriteņu restaurāciju Toms nodarbojas jau piekto gadu. Restauratora diploma viņam nav, iemaņas viņš guvis pie dažādiem meistariem. Pamazām Toms apguvis galvanikas, krāsošanas un citu detaļu restaurēšanas iemaņas. Visgrūtāk gājis ar G. Erenpreis divriteņiem raksturīgās puķīšu tehnikas apguvi. Tā pētīta pat pusgadu. Velosipēda tehniskās puses apguvē labākie skolotāji viņam bijuši meistari Alberts un Arkādijs no riteņbraucēju izlases darbnīcām.

Tomam tuvas ir G. Erenpreis klasiskās vērtības, tāpēc, restaurējot divriteņus, viņš cenšas ievērot visus kanonus. Klasiski G. Erenpreis divritenim jābūt ar gaišu rāmi, ļoti stabilu gaitu un krāšņu vizuālo noformējumu - ar smalkām līnijām, puķīšu ornamentiem, nostrādātām kvalitatīvām ādas apdarēm. Turklāt velosipēdam jābūt bagātīgi niķelētam un hromētam. Toms norāda, ja cilvēks vēlas ko modernāku, restauratora uzdevums ir izskaidrot un parādīt G. Erenpreis tradīcijas.

Ražos pats

Labu laiku izlolota un teju realizēta ir arī Toma ideja par seno velosipēdu veikalu. Tāpēc maija sākumā Kalnciema un Melnsila ielas stūrī darbu sāks veikals, kurā pārdos pilnīgi jaunus vai labi saremontētus Rietumu velosipēdus, kā arī restaurētos vecos divriteņus. Ideju, kā attīstīties, Tomam esot bezgala daudz. «Reizēm meitenes ir greizsirdīgas, ka es vispirms skatos uz riteni un tikai tad uz viņām,» smej Toms. Tur diemžēl neko darīt nevarēšot. «Divritenis ir diagnoze, no kuras neaizbēgt,» spriež puisis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?