Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vēlētāji atbalstīja kompromisu

Vai gaidījāt, ka jūsu tuvākais politiskais partneris ZRP tik viegli mainīs savu lēmumu veidot valdību kopā ar SC?

Pirmām kārtām redzam, kā Vienotība ar viltību uzvarēja. Viņi nolika Zatlera Reformu partiju «pie vietas». Izrādījās, ka nepieciešams tikai bija, lai Āboltiņas kundze paceltu balsi, un ZRP tūlīt nobijās. Žēl, ka partija, kura plāno reformas, ir tik mīksta. Ja viņi ir tik mīksti, ko viņi varēs izdarīt reformās, ja jau nevar izturēt pat nedēļu ilgu spiedienu no topošiem partneriem valdībā? Tik ātri padodas, maina viedokļus, vairs nerunā par tankiem - droši vien tāda viņiem ir karma. Otrām kārtām ir redzams, ka ir izdevies nolikt pie vietas Nacionālo apvienību. Vismaz no malas skatoties, viņiem bija divi spārni -vecie tēvzemieši un jaunie «ideoloģiskie» jaunieši. Likās, ka dominē jaunieši. Tagad visi redzam, ka tēvzemieši ir uzvarējuši un Nacionālā apvienība ir gatava atteikties no tādiem sev svarīgiem postulātiem kā izglītība skolās tikai valsts valodā, no tā, ka nav nekādas cilvēku grupas, kas atbildīga par okupāciju, kas notika 1940. gadā. Kopumā uzvarētāja ar savu intrigu pieredzi ir Vienotība, bet zaudētāja ir valsts. Tā ir situācija viens pret viens, kāda bija pirms gada, kad izveidoja koalīciju ar nedaudz virs 50 balsīm, kas no sākta gala nebija rīcībspējīga. Krievu mediji tagad pauž satraukumu, ka Latvijā notiek etniska diskriminācija, kam varu piekrist tikai daļēji. Protams, visi tie krieviski runājošie vēlētāji, kas nobalsoja par SC, tiek pilnīgi ignorēti. Absolūtais vairākums krieviski runājošo bija par SC. Bet trešdaļa no mūsu vēlētājiem bija latvieši, un viņu intereses arī nomestas malā. Tomēr skaidrs, ka viss tas ir noticis amatu dēļ. Vienotībai vajadzēja vairāk amatu, jo tai ir daudz caurkritušu deputātu, vajag dabūt vairāk cilvēku iekšā ar «mīksto» mandātu Saeimā. Ja būtu koalīcija ar SC, Vienotībai ministru skaits būtu mazāks, un to viņi negribēja.

Vai uzskatāt, ka SC no valdības veidošanas ir atstumts tīri etnisku iemeslu dēļ?

Tur viss ir salikts kopā. Tas nav, teiksim tā, ka tas būtu apzināti noticis, lai ieriebtu krieviem. Faktiski etniskā diskriminācija zināmā mērā notiek, jo absolūtais vairākums no krieviski runājošajiem vēlētājiem, kas aizgāja balsot, nobalsoja par SC. Ir arī reģionāla diskriminācija, jo Latgalē par SC nobalsoja 52%. Pirmoreiz vēsturē vispār ir tāds gadījums, ka Latvijā vienā konkrētā reģionā par kādu partiju nobalso vairāk par 50% vēlētāju. Tā ir diskriminācija pret tiem daudzajiem tūkstošiem latviešu, kas atbalstīja kreisās vērtības. Tā ir necieņa pret trešdaļu vēlētāju vispār - vienalga, kāda ir viņu etniskā piederība un dzimtā valoda, jo viņu intereses tiek ignorētas. Un tā ir necieņa pret valsts attīstību, jo būsim reālisti: VL-TB/LNNK iekļaušana valdībā esošajā paraugā - tas ir bīstams precedents no Eiropas standartu viedokļa. Labi, tagad mēs redzam, ka karjeras nacionālistiem tēvzemiešiem ir vairākums partijā, bet VL kopā ar visiem saviem iesalniekiem tomēr ir otra daļa.

Jūs esat aicinājis rakstīt vēstuli Valsts prezidentam… Kāpēc jūs domājat, ka prezidents ieklausīsies?

Mēs tikko redzējām gadu, kad strādāja koalīcija, kas bija izveidota pēc līdzīgiem principiem. Galvenais bija amati. Ar nepārliecinošu vairākumu ieprogrammēta nestabilitātes problēma. Un mēs visi redzējām rezultātu. Uzskatām, ka tāpēc vajag parādīt cilvēku attieksmi prezidentam. Prezidents pieņems tādu lēmumu, kādu viņš pieņems, un mēs respektēsim jebkādu prezidenta lēmumu, jo viņš ir Valsts prezidents, bet mēs ceram uz gudru lēmumu.

Vai SC ir pārstāvēts viedoklis, ka tā bija kļūda atteikties no prasībām par otru valsts valodu un pilsonību nepilsoņiem?

Mums šajās vēlēšanās ir dots ļoti nepārprotams mandāts, ka mēs varam necelt šos jautājumus un nevirzīt likuma iniciatīvas, kas saistītas ar valodu un pilsonību. Esmu par to ļoti atklāti runājis ar vēlētājiem. Cilvēki atbalstīja tādu SC politiku, kas ir vērsta uz kompromisa meklēšanu, bet tagad tikai amatu dēļ viņiem tiek uzspļauts virsū.

Pastāv viedoklis, ka SC varētu sliekties uz ārpusparlamenta metožu izmantošanu. Vai pieļaujat to?

Pašreiz Latvijā ir politiski spēki - gan latviski, gan krieviski - kas ir ārkārtīgi ieinteresēti, lai saasinātos etniskā situācija. Lai nevajadzētu runāt par ekonomiku, par sociālajiem jautājumiem. Mēs būsim pret to, lai šis scenārijs tiktu realizēts. Mēs būsim pret jebkādām akcijām, kas saasina spriedzi. Tāpēc mēs, neskatoties uz to, ka viņi vārdos rūpējas par SC, neatbalstīsim akcijas, kuras izsludina Lindermans. Pašlaik vienīgā akcija, ko atbalsta SC, ir vēstuļu nosūtīšana Valsts prezidentam. Mēs neļausim nevienam sabojāt etniskās attiecības Latvijā - tāda ir mūsu saistība pret saviem vēlētājiem. Kā Rīgas domes priekšsēdētājs tomēr ļoti ceru, ka, lai kāda valdība tiktu izveidota, tā neatriebsies rīdziniekiem. Ka budžeta konsolidācija netiks veikta galvenokārt uz rīdzinieku un citu pašvaldību rēķina. Mēģinot ieriebt Saskaņai, bet reāli apdraudot sociālo stabilitāti, skolu attīstības un bērnudārzu programmas Latvijas pilsētās un novados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?