Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vēsturisks ieraksts Rīgā

Latvijas RX posma organizatori un visi līdzjutēji, kas mūsu valstī cītīgi sekoja šiem notikumiem, var justies gandarīti - Biķernieku trasē notikušais posms jau ir iegājis pasaules rallijkrosa vēsturē, jo tieši šeit savu pirmo uzvaru izcīnīja deviņkārtējais pasaules čempions rallijā Sebastjēns Lēbs.

Francūzis, kurš šogad pārstāv Peugeot-Hansen komandu, pusfinālā slapjā trasē pārspēja iepriekšējo posmu uzvarētājus Timiju Hansenu un Johanu Kristofersonu, bet finālā neatstāja cerības arī čempionāta līderim Matiasam Ekstremam, kurš šogad guvis jau četras uzvaras. Latviešu līdzjutējiem noteikti saglabājās rūgtuma piegarša pēc tam, kad pirmajā pusfinālā izstājās abas mūsu cerības Reinis Nitišs un Jānis Baumanis, tomēr Lēba uzvara bija lieliska kompensācija. Atsevišķi uzslavas vārdi jāvelta šī posma organizatoru komandai, kas nevainojami tika galā ar pilnīgi jaunas trases būvniecību, starptautiska mēroga pasākuma koordinēšanu un vēl pārdzīvoja dabas pārbaudījumu ar lietusgāzēm, kad norisinājās izšķirošie notikumi. Uzslavas tika saņemtas arī no augstajiem viesiem, kas vēl vairāk ceļ šī pasākuma vērtību.

Latvijas RX posms, kuram sekos vairs tikai divas sacensības, noteikti kļuva par pa-grieziena punktu arī cīņā par čempiona titulu. Līderis Matiss Ekstrems bija tikai desmit punktus priekšā divkārtējam pasaules rallijkrosa čempionam Peteram Sūlbergam, taču šobrīd leģendārā norvēģa cerības uz trešo titulu jau šogad ir gandrīz zudušas. Sūlbergs sestdienas vakarā tika sodīts par sadursmi trasē ar savu sāncensi Matiasu Ekstremu, bet svētdienas pirmajā braucienā nebija gatavs tik smagiem apstākļiem trasē un ar aizsvīdušu priekšējo stiklu piedzīvoja avāriju. Latvijas posms Sūlbergam ir kļuvis par neveiksmīgāko visā viņa pasaules rallijkrosa vēsturē - pirmo reizi pēdējo trīs gadu laikā viņš nav iekļuvis finālā un pirmo reizi palika bez punktiem. Neveiksmei var būt arī vēl tālejošākas sekas, jo norvēģis cenšas uz nākamo sezonu iegūt kāda autoražotāja atbalstu savai privātajai komandai un trešais čempiona tituls būtu lielisks trumpis šajās sarunās.

«Ļoti grūti arī trešajā gadā kļūt par pasaules čempionu ar vienu mašīnu un bez īpaša testa auto,» stāsta Sūlbergs. «Galvenajiem konkurentiem savukārt ir trīs četras mašīnas. Taču mēs esam maza komanda, mums ir tikai desmit pastāvīgi darbinieki, bet uz sacīkstēm brauc līdz 15-20 cilvēkiem. Tieši tagad strādājam, lai piesaistītu kādu no ražotājiem un arī es varētu pārstāvēt ražotāja komandu vismaz turpmākos divus gadus. Tāpēc tas ir mans sapnis - apvienoties ar ražotāju, kas sniegs lielākas iepējas. Godīgi sakot, tas ir bijis mans sapnis visu manu karjeru.»

Arī tiešajam Sūlberga konkurentam Matiasam Ekstremam, kurš pats ir EKS komandas gan īpašnieks, gan arī pirmais pilots, tuvākajā laikā plānotas pārrunas ar auto ražotāju par sadarbību nākamajā sezonā. Šogad Audi kompānija EKS vienībai nodrošina tikai finansiālu atbalstu, kamēr mašīnu tehniskā sagatavošana un attīstīšana gulstas uz privātās vienības pleciem.

«Sezonas izskaņā Audi kompānijas vadība man ļāva koncentrēties tikai uz cīņu par pasaules čempiona titulu rallijkrosā, lai gan vēl sezonas sākumā mans galvenais čempionāts bija DTM (vācu salonauto sērijas), kur ir lielāka nauda, prestižs un industrija,» sestdien Biķerniekos sarunai piekrita arī Matiass Ekstrems. «Es domāju, ka Audi ir pārliecinājušies par manu lojalitāti jau daudzus gadus un tagad man ir iespēja izcīnīt čempiona titulu. Tomēr kopumā uz rallijkrosu Audi pagaidām raugās piesardzīgi, un nenoliedzami mani rezultāti varētu palīdzēt pārliecināt kompāniju iesaistīties šajā sporta veidā krietni nopietnāk. Tā tas, piemēram, ir Peugeot gadījumā. Peugeot-Hansen komanda savas mašīnas pēc sacensībām sūta uz ražotāja fabriku, kur tās tiek sagatavotas un attīstītas, bet mēs dodamies uz Zviedriju, kur ir mana komandas bāze, un visu darām paši. Arī es pats nedēļas nogalē pildu braucēja pienākumus, bet starp sacīkstēm esmu komandas boss un organizēju visus procesus.»

Petera Sūlberga un Matiasa Ekstrema atziņas norāda, ka, lai arī šis čempionāts ļoti strauji attīstās, izdzīvot tajā nav viegli. Komandām ir jākonkurē savā starpā ne tikai trasē, bet arī cīņā par ieinteresēto autoražotāju uzmanību. Ja pilnvērtīgi piesaistīt autoražotāju neizdodas, tad komandām pašām jāveido savs budžets un šeit talkā nāk braucēji, kas «nopērk» savu vietu komandā. Tieši šādā situācijā šobrīd ir arī Reinis Nitišs, kurš līdzekļu taupīšanas nolūkos atlikušajos divos posmos nestartēs, bet jau sāks domāt par 2017. gada sezonu, lai arī nākamajā gadā mēs uz pasaules rallijkrosa skatuves varētu redzēt divus latviešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?