Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Viņķeles izteikumi kārtējo reizi sanikno pensionārus

Liepājas metalurga (LM) krīze paklupinājusi labklājības ministri Ilzi Viņķeli (Vienotība) - ministres paziņojums par to, ka uzņēmuma problēmu dēļ valdībai var nākties pārskatīt ieceri par pensiju indeksāciju jau šogad, izraisījis asu pensionāru sašutumu, kuru nemazināja arī premjera Valda Dombrovska (Vienotība) centieni pārlabot ministres teikto.

«Viņķeles izteikumi pierāda viņas kompetences trūkumu, un šis paziņojums ir izraisījis ļoti lielu sašutumu pensionāru vidū,» Dienai uzsvēra Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētājs Andris Siliņš, norādot, ka pensionārus nav nomierinājis arī premjera solījums par spīti sagaidāmajām grūtībām no pensiju indeksācijas ieceres neatteikties. Viņš atgādināja - iepriekš ministrija deva solījumu, ka lēmumu par pensiju indeksāciju pieņems, ņemot vērā situāciju pensiju budžetā, savukārt ar LM saistītie prognozējamie budžeta tēriņi nekādā veidā neietekmē pensiju budžetu izpildi. «Atlaišanas gadījumā bezdarbnieku pabalsti Liepājas metalurgā strādājošajiem nav salīdzināmi ar summām pensiju indeksācijai. Ir nepieļaujami šādi kacināt pensionārus, kuriem pensiju indeksācija tiek solīta jau ilgu laiku,» uzsvēra A. Siliņš. Pēc viņa domām, pensionāriem ir radies iespaids - I. Viņķele meklē ieganstus, lai atteiktos no apsolītā. Ministres preses sekretāre Marta Krivade atzina - pagaidām Labklājības ministrija nav aprēķinājusi, cik liela ietekme uz sociālo budžetu būtu LM sabrukumam.

Diena jau vēstīja - iepriekš I. Viņķele solīja, ka gadījumā, ja sociālais budžets šī gada pirmajā pusgadā pildīsies tikpat labi kā pērn, pensijas varētu tikt indeksētas jau oktobrī. Tiesa gan, pensiju indeksācijai apsolītā summa bija neliela - tikai 4,5 miljoni latu pretstatā pensionāru pieprasītajiem 20 miljoniem, un tieši ministres pieļautā iespēja nepildīt šo samērā pieticīgo solījumu kārtējo reizi izraisījusi pensionāru sašutumu. Jāatgādina, ka iepriekš LPF jau pieprasīja I. Viņķeles demisiju saistībā ar viņas izteikumiem par to, ka PSRS laikā strādājošie iedzīvotāji saņemot pensiju no valsts, kurai tie nav maksājuši nodokļus.

2013. gada budžeta projekts paredz, ka Latvijas budžeta deficīts šajā gadā sasniegs 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb aptuveni 160 miljonus latu. Ar pensijām saistīto tēriņu palielināšana veicinātu budžeta deficīta pieaugumu līdz 1,43% no IKP. «Protams, izdevumu pieaugums par šādu summu pats par sevi nav liels, tomēr ir jārēķinās, ka ar Liepājas metalurgu saistītās izmaksas, tajā skaitā arī no neiekasētajiem nodokļiem, var sasniegt vairākus desmitus miljonus latu, un šajā gadījumā budžeta deficīts pieaugs ievērojami straujāk,» uzskata SEB bankas ekonomists Edmunds Rudzītis. Šobrīd gan nav iemesla apgalvot, ka pensiju indeksācija nebūs iespējama, tomēr ir jārēķinās ar iespēju, ka Latvijas makroekonomiskā situācija var pasliktināties, viņš uzsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?