Vīnogas - katrā dārzā?
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Iepazīsties un nogaršo!
Tiek uzskatīts, ka Latvija ir tālākais punkts Eiropas ziemeļos,
kur iespējams izaudzēt kvalitatīvas vīnogas. Pēdējos gados gan arī
Igaunijas dārzkopji izmēģina spēkus šajā jomā.
Lielākoties
Latvijā augošās vīnogu šķirnes ir piemērotas ēšanai svaigā veidā,
un līdz šim tika uzskatīts, ka augstas kvalitātes vīnu no tām iegūt
nav iespējams. Taču audzētāji Sabiles pusē eksperimentē, un šis tas
no viņu veikuma nonācis Latvijas labākajos restorānos, piemēram,
Vincentā. Paši vīndari gan atzīst - tas ir veiksmes
jautājums, jau daudz kas atkarīgs no klimata - kāda izdodas vasara,
cik barga ir ziema. Lai runātu par vīnogu vīna ražošanu Latvijā,
vēl ir kur augt!
Pieredzi meklē vīnkopju un vīndaru biedrībā
www.vindaris.lv. Vīnkopji ir visos reģionos, lielākie dārzi
aplūkojami Sabiles, Rendas, Kalsnavas, Lubānas pusē, kā arī
Pierīgā.
Atjaunotajās Paula Sukatnieka mājās Dvietes pagasta
Apsītēs 20. augustā no plkst. 11 notiks dārza svētki, kuru laikā
būs iespējams iepazīties arī ar vīnogu šķirnēm.
16., 17.
septembrī Rīgā Latvijas Dabas muzejā notiks ikgadējā lielā vīnogu
izstāde. Tā pulcē vadošos un pieredzes bagātākos Latvijas vīnogu
audzētājus no visas valsts, kas dalās pieredzē arī ar
apmeklētājiem. Pēdējā dienā būs šķirņu ogu degustācija!
Bez nosaukuma
Latvijā stādāmas tikai ļoti agrās un agrās šķirnes ar 100-125
dienu veģetācijas periodu. Te daži salcietīgo, populāro
piemēri.
P. Sukatnieka Zilga - salcietība ap -30o C.
Ļoti laba ražība - uz katra dzinuma nevajadzētu atstāt vairāk par
diviem ķekariem.
Zilgai ļoti līdzīga ir Faze,
kas izaudzēta no Zilgas sēklām.
Skujiņa-675
(Moskovskij Ustoičivij) arī nav jāpiesedz, ražo ļoti
bagātīgi. Ogām patīkams muskata un ananasu aromāts.
Septembra
vidū parasti nogatavojas viena no visatzītākajām P. Sukatnieka
vīnogām - Supaga. Ķekaru svars ap 200-400 g, ogām viegls
meža zemenīšu aromāts.
Sukribe ogas ir nedaudz
mazākas, bet raža lielāka nekā Supagai.
P. Sukatnieka
devumā vēl ir tādas šķirnes kā Meda, Veldze, Veina, kas
nav tik popularas.
Bez piesegšanas var audzēt arī Valiantu,
Biancu, Kristalu, Melno Skaistuli.
Selekcionārs Dr. biol.
Gunvaldis Vēsmiņš radījis Dovgu ar saldām ogām ar teicamu
garšu. Iztur -23-24o C salu.
Cīravas Agrā nogatavojas
pat 90 dienās, ražīgākas nekā Dovga, ķekari 200-450 g
smagi, ogām teicama garša.
Lietuviešu selekcionāra
A.
Gaiļuna šķirne Jadviga - sala izturība pat līdz -30o C,
bet ķekari 150-200 g smagi, ogas nelielas, saldas, nogatavojas
110-120 dienās.
Arī Scandia ir sala
izturīga.
Atzinīgi vērtētas arī vairākas citas A. Gaiļūna
šķirnes, piemēram, Sēli, Širvintas, Jodkrante (ar upeņu
aromātu), Vārduve.
Bezsēklu šķirne Reliance
(sinonīms Rilains Pink). Trešajā gadā to var audzēt
nepiesedzot (sedz tikai sakņu laukumu), sala izturība līdz -27o C.
Bezsēklu šķirne arī Kišmiš Unikaļnij - izturīga pret
sēņu slimībām, salcietība -23 līdz -26o C. Ķekari 300-350 g. Ļoti
ražīgas, obligāti jānormē jau pirms ziedēšanas, jo krūmu var
pārslogot. Ļoti saldas. Veģetācijas periods vidēji 130 un vairāk
dienu.
Radītas vēl daudzas jaunas labas šķirnes, ko audzētāji
izmēģinājuši.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
0 komentāri