Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Viņu dievina mūziķi, kritiķi un publika

Pasaulē nav daudz tik spilgtu un suģestējošu mūziķu, kāds ir latviešu diriģents Andris Nelsons. Skatuves pašatdevē viņš sevi netaupa, un mūzikas dziļums viņa lasījumā arvien ir kopā ar netēlotu, dabisku atraktivitāti latviešiem netipiskā versmainumā, tāpēc diriģentu mīl gan publika, gan mūziķi, kuru priekšā viņš stājas.

Par to varēsim pārliecināties ilgi gaidītajos Andra Nelsona un viņa vadītā Birmingemas simfoniskā orķestra koncertos 26. un 27. novembrī Latvijas Nacionālajā operā. Uz skatuves kāps arī pianists Vestards Šimkus, programmā - Sergeja Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts un diriģenta īpaši iemīļotā autora ievērojamā austriešu komponista Gustava Mālera Piektā simfonija. Tieši pirms mēneša, 26. oktobrī, A. Nelsons īpašā koncertā diriģēja slaveno _Vīnes filharmoniķu_ koncertu Austrijai - galveno notikumu Austrijas valsts Nacionālās dienas svinībās.

Svarīgs vārds Latvijai

Zīmīga sakritība - Andris Nelsons dzimis 18. novembrī, kad svinam Latvijas valsts dzimšanas dienu. To tagad diriģents atzīmē dažādās pasaules malās, kur ar saviļņojošiem visaugstākās raudzes mūzikas interpreta sasniegumiem pozitīvā nozīmē vēstījis par Latviju. Vēl tikai 32 gadus vecais, neparasti talantīgais latviešu diriģents ar pārsteidzoši straujo pasaules karjeru patlaban ir viens no visspožākajiem vārdiem mūzikā. Birmingemas simfoniskais orķestris, kuru viņš vada nu jau trešo sezonu, nelaiž garām nevienu izdevību lepoties ar to, ka diriģents šobrīd pieder tieši tam. Viņu portretē un recenzijās slavē The Times un The New York Times, ietekmīgākie Vācijas un Austrijas laikraksti un ziņu portāli.

Andra Nelsona vārdu tagad zina visi, kuri interesējas par mūziku. Šajā kontekstā traģikomiski šķiet tas, ka diriģenta dzimtenē Latvijas Mūzikas informācijas centra interneta vietnē lasāmas tikai vecas, skopas ziņas no tiem gadiem, kad viņš vēl bija Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents. Visparadoksālākais visā jaunā mūziķa ceļā šķiet tas, ka pēc viņa iecelšanas šajā amatā sākās tik nenovīdīgu, agresīvi bezkaunīgu anonīmo interneta komentāru plūdi Latvijas Nacionālās operas mājaslapā, ka to dēļ diskusiju lapu nācās slēgt. Tas bija tikai pirms astoņiem gadiem.

Liktenīgas tikšanās

Andris Nelsons ir dzimis mūziķu ģimenē. Viņš pat ir dziedājis mammas Irēnas Nelsones dibinātajā Latvijā pirmajā senās mūzikas vokālajā ansamblī Canto. Andra tēvs ir ilggadējs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellists. Tiesa, nākamā diriģenta audzināšanā nozīmīgāks bijis patēvs kordiriģents Andrejs Mūrnieks. Intervijās ārzemju presē Andris Nelsons vairākkārt stāstījis, ka piecu gadu vecumā viņu mamma un patēvs aizveduši uz Vāgnera operas Tanheizers izrādi operteātrī Rīgā: «Tas bija viens no spēcīgākajiem piedzīvojumiem manā dzīvē.» Kā daudzi bērni Latvijā, Andris Nelsons mācījās mūzikas skolā. 12 gadu vecumā viņš izvēlējās trompeti, ko izstudēja Latvijas Mūzikas akadēmijā. Mūziķa karjeras sākums bija neparasti daudzpusīgs: A. Nelsons gan spēlēja trompeti Nacionālajā operā, kur jau drīz izmēģināja spēkus diriģēšanā, gan savā skaistajā basbaritonā dziedāja seno mūziku ansamblī Canto.

Diriģēšanu pamācījies pie Aleksandra Titova Sanktpēterburgā, kā arī Nēmes Jervi un Jormas Panulas meistarklasēs, Andris Nelsons 2002. gadā nonāca maestro Marisa Jansona uzmanības un labvēlības lokā. Viņu iepazīšanās notika ļoti īpašā veidā, kad Mariss Jansons viesojās Rīgā ar Oslo filharmonijas orķestri, kuru tolaik vadīja. Tieši pirms koncerta pēkšņi saslima orķestra trompetists, steidzami vajadzēja aizstājēju. Andris Nelsons, kurš posās klausīties koncertu, paspēja atgriezties mājās pēc trompetes… Nu jau astoņus gadus viņš godā maestro Jansonu par savu galveno skolotāju. Šīs studijas nenotiek augstskolā, tā ir divu spilgtu un dziļu mākslinieku domubiedru pieredzes apmaiņa.

Nepieklājīgi jauns

Būdams tik atbildīgam postenim vēl «nepieklājīgi jauns», 24 gadu vecumā un bez diriģenta diploma kabatā Andris Nelsons 2003. gadā kļuva par Latvijas Nacionālās operas galveno diriģentu. Piecos darba gados viņš ne tikai paspēja apgūt un nodiriģēt visu Operas repertuāru, bet arī sastapa tur savu dzīves draudzeni Kristīni Opolais, kura tolaik vēl dziedāja Operas korī, bet tagad ir starptautiska operdīva. Pirmo pastāvīgā darba līgumu ārzemēs A. Nelsons noslēdza 2006. gadā ar Ziemeļrietumvācijas filharmonijas orķestri, jau drīz viņu nolūkoja Birmingemas simfoniskais orķestris, kura līderis viņš ir jau trešo sezonu. Diriģentam pieticis ar vienu radošas sadarbības reizi, turklāt vēl slēgtā privātā koncertā un ierakstu sesijā, lai Birmingemas orķestra mūziķi viņu iemīlētu.

Tas Andra Nelsona ceļā ir zelta likums: visi orķestri, ar kuriem viņš muzicējis, diriģentu nekavējoties aicina atkal. Tā bijis gan ar slaveno Tonhalles orķestri, gan vadošajiem orķestriem Vācijā, Lielbritānijā un ASV. Birmingemā līgums ar A. Nelsonu pagarināts līdz 2014. gadam. Pērn A. Nelsons pirmoreiz stājās pie Ņujorkas Metropolitēna operas un Londonas Karaliskās operas diriģenta pults. Šā gada augustā notika debija Baireitas festivālā, kurp kā svētceļojumā katru vasaru dodas Vāgnera daiļrades cienītāji. Baireitā latviešu diriģents bija bruņinieku sāgas Loengrīns jauniestudējuma muzikālais vadītājs.

Klasika

Birmingemas simfoniskais orķestris, diriģents Andris Nelsons un pianists Vestards Šimkus.

Kur: Latvijas Nacionālajā operā 26., 27.XI plkst. 19.30

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs Ls 10 (stāvvietas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?