Atbild Biruta: «Baziliku var pievienot dažādām mērcēm. Ļoti populāri to ir pievienot tomātu mērcei. Es bazilika salātu mērci gatavoju šādi:
1 ēdamk. franču sinepju,
100 ml sarkanvīna etiķa,
200 ml sakapātu bazilika lapu,
sāls un pipari pēc garšas,
250 ml olīveļļas.
Blenderī sajauc sinepes, etiķi un baziliku, sāli un piparus un maļ 1 minūti, nokasa no malām un maļ vēl pusminūti. Motoram strādājot, ļoti lēnām vienmērīgi pievieno eļļu un tūlīt izslēdz motoru.
Mana standarta franču salātu mērce ir šāda:
150 ml olīveļļas, 2 ēdamk. baltvīna etiķa, 1 tējk. franču sinepju (vai pēc garšas), sāls un pipari.
Labi sajauc etiķi un sinepes tā, lai sinepes pavisam izjūk. Tad ar putojamo birstīti (vai elektrisko putotāju) pamazām tievā straumītē iekuļ eļļu, beigās pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ir svarīgi eļļu iekult lēnām, bet pamatīgi.»