Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Virzienu rādīs šūpojošas laivas

Divas spožas metāla laivas, kas piestiprinātas septiņus metrus augsta staba galā un vējā viegli šūpojas, nākotnē varētu kļūt par Rīgas centra vizītkarti iebraucējiem no Vidzemes puses. Šī tēlnieka Ģirta Burvja ideja dizaina objektam Brīvības un Cēsu ielas stūrī, kas iecerēts kā papildinājums pirms pāris gadiem tapušajai biroju ēkai Ziemeļu vārti, šonedēļ guva Rīgas domes Pieminekļu padomes atbalstu. Labākajā gadījumā laivas krustojumā varētu uzstādīt jau šogad.

Pieņemamākais variants

Padomes akceptētais dizaina objekts Laivas, braucot centra virzienā pa Brīvības ielu, atgādina augšup virzītu bultu, bet no citām pusēm - ceļa virziena rādītāju. Kā stāsta objekta autors Ģ.Burvis, šī ir jau trešā skulptūras iecere šai vietai, jo pasūtītājs - kompānija RB Management, kas ir arī biroju ēkas īpašniece, - no divām dārgākajām nolēma atteikties. Pirmā ideja bija par stikla skulptūru, kas izmaksātu aptuveni 60 000 latu, pēcāk - par granīta skulptūru, kas būtu bijusi uz pusi lētāka. Nu izvēlēts šis, vēl lētāks risinājums. Ģ.Burvis gan vēl nevarēja pateikt, cik izmaksās šis objekts. «Izkatās bēdīgi,» padomes sēdē secināja tēlniece Solveiga Vasiļjeva. Viņasprāt, taupības režīms nav iemesls, lai neizvēlētos labāko piedāvājumu. Tādēļ viņa ieteica rīkot konkursu, kam vairākums padomes locekļu gan nepiekrita. Akadēmiķis Jānis Stradiņš atzinīgi novērtēja, ka objekts atdzīvina neizteiksmīgo Ziemeļu vārtu fasādi. O.Spārītis uzsvēra, ka laivas zīmīgi rāda ceļu Daugavas virzienā, kā arī asociējas ar lībiešiem. Pēc padomes prasības idejas autoriem vēl būs jāveic objekta maketēšana dabā, kā arī jācenšas atbrīvot krustojumu no blakus esošā reklāmas stenda, kas skulptūru nomāks.

Ušakovs neiebilst

Viens no jautājumiem, ko Pieminekļu padome skatīs tuvāko mēnešu laikā, ir kādreizējā ūzvaras pieminekļa Pārdaugavā uzraksta «Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem» atjaunošana. Organizācija Memoriāls negrasās atkāpties no ieceres atjaunot šo uzrakstu un centīsies to īstenot šīs domes sasaukuma laikā. «Burti ir gatavi,» stāsta par restaurācijas darbiem atbildīgais Jurijs Sediševs, taču pirms to uzstādīšanas nolemts lūgt Pieminekļu padomes piekrišanu. Līdz ar aizejošo domes sasaukumu pilnvaras zaudējusi līdzšinējā padome, tāpēc organizācijai jāgaida, kad apstiprinās jauno.

Jāatgādina, ka jau pirms diviem gadiem Pieminekļu padome, atbildot uz toreizējā Krievijas Federācijas vēstnieka Latvijā Viktora Kaļužnija ierosinājumu, piekrita zudušā Uzvaras pieminekļa uzraksta atjaunošanai. «Ir muļķīgi, ka piemineklis stāv nepabeigts vai ar defektiem, ja burti tur kādreiz ir bijuši. Vai tad vēsturi var mainīt, ja atjauno uzrakstu?» saka līdzšinējais padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis. Viņš gan atgādina, ka saskaņā ar toreiz pieņemto lēmumu pie monumenta jānovieto arī paskaidrojoša plāksne ar uzrakstu, «kā mēs saprotam šo vēsturiski uzspiesto objektu».

Pērn par Maskavas valdības līdzekļiem Memoriāls sāka atjaunot sarkanās granīta plāksnes un daļu no kādreizējā uzraksta. Taču pretēji plānotajam burti netika uzstādīti līdz 9.maija svētkiem, jo par darbiem nebija informēta būvvalde. Jaunais domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) apgalvo, ka neiejauksies šī jautājuma izlemšanā. «Ja padome uzskata, ka piemineklis ir jāsaglabā tāds, kāds tas uzcelts, tad tādam tam arī jābūt,» norāda viņa preses sekretāre Anna Kononova. N.Ušakovs gan paredzējis izmaiņas padomes locekļu sastāvā, izslēdzot no tā politiķus. Līdz šim padomē bija 19 cilvēku - 12 no arhitektu, tēlnieku, vēsturnieku u.c. speciālistu vidus, bet septiņi - domes deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?