Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vispareizāk ir izcilību sastapt un tad radīt sevī

Kamēr Latvijas zinātniekiem pietiekamā apmērā nav pieejama fiziskā barība budžeta finansējuma izteiksmē, nozare savos gaišajos prātos degsmi uztur ar garīgo barību. Trešdien, 13. maijā, Rīgā notika aktīvā jaunā zinātnieka, Latvijas Universitātes asociētā profesora Vjačeslava Kaščejeva organizētā Izcilības meistarklase, kur Eiropas jaunie zinātnieki dalījās pieredzē un mentorēšanas paņēmienos.

V. Kaščejevs pārstāv Latviju COST Sci-GENERATION tīklā, kurā apvienojušies Eiropas jaunie zinātnieki. Tā mērķis ir noteikt izaicinājumus, pret ko savā karjeras sākumā atduras zinātnieki, un kopīgiem spēkiem tos pārvarēt. 14. un 15. maijā mūsu galvaspilsētā norisināsies šīs organizācijas vadības komitejas sanāksme Nākamās paaudzes zinātnieki Eiropas pētniecības telpā. «Zinot, ka daudzi zinātnieki brauks uz Rīgu, tā bija iespēja parādīt jaunajiem censoņiem un visai sabiedrībai, kādus mērķus iespējams nospraust un sasniegt. Ļoti daudz var runāt par izcilību - kā to sekmēt, kā mērīt, bet, manuprāt, vispareizāk to ir sastapt. Zinātnieki ir tāda dīvaina tauta - viņus iedvesmo idejas, un ļoti svarīgi, lai mēs tām neļautu pazust dēļ sistēmiskiem faktoriem,» Dienai norāda profesors Kaščejevs.

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš ir līdzīgās domās, uzsverot, ka visiem gaišajiem prātiem iespējas esot vienlīdzīgas un to nav mazums: «Svarīgi parādīt jauniešiem un jaunajiem zinātniekiem, ka iegūt prestižos Eiropas Savienības (ES) grantus nav nekas neiespējams. Nodarbojoties ar nopietnu pētniecību, var iegūt finansējumu no ES aģentūrām un attīstīt savus projektus.»

Jāatmet pasīvā pozīcija

Tomēr Latvijā zinātnes nozarē strādājošajiem vēl nav stabila pamata zem kājām valsts bāzes finansējuma veidā, un zinātnieki norāda, ka viņu lauciņā krīzes sekas izjūtamas joprojām. Pērn pirmo reizi pēc četriem taupības gadiem pieauga zinātnei atvēlētā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta daļa, taču, kā norādīja Latvijas Zinātņu akadēmijas arodorganizācijas priekšsēdētāja Māra Kazubierne, situācija joprojām esot katastrofāla, tāpēc apdraudēta vairāku zinātņu apakšnozaru pārstāvēšana. M. Kazubierne arī uzsvēra, ka budžeta veidošanas procesā netiekot ievērots Saeimas pieņemtais Zinātniskās darbības likums un Ministru kabineta noteikumi. Arī zinātnes darbinieku atalgojums no valsts piešķirtā bāzes finansējuma ne tuvu neatbilstot normatīvos noteiktajām likmēm.

Arī akadēmiķis Jānis Stradiņš nesen secinājis, ka Latvija neesot zinātnei labvēlīga valsts un nozare te atrodoties «pabērna lomā». Tas esot viens no iemesliem, kāpēc pie mums ir viszemākais augsto tehnoloģiju eksporta un ražošanas īpatsvars. Uzreiz pēc tam 30 zinātnieki atklātā vēstulē pauda viedokli, ka pie radušās situācijas vainojama vienīgi pašu zinātnieku neizdarība, pašapmierinātība un pasivitāte: «Ja politiķi nedzird par zinātni vēlētāju prasības, zinātnieki nav bijuši uzdevumu augstumos.» Pašlaik Latvijā ar pētniecību nodarbojas vairāk nekā 400 zinātnisko iestāžu, organizāciju un uzņēmumu, kuros strādā ap 5000 cilvēku, uz kuriem attiecināms apzīmējums «zinātniskais personāls».

ES 2020 stratēģijas kontekstā Latvija apņēmusies līdz 2020. gadam pētniecībā un attīstībā ieguldīt pusotru procentu no iekšzemes kopprodukta (IKP), lai gan zinātnieki ik pa laikam savas nozares ministrijai atgādina solījumu par 2,5 procentu atvēlēšanu. Nacionālais attīstības plāns 2014.-2020. gadam paredz, ka trīs procenti no IKP zinātnei tiks atvēlēti vien šķietami tālajā 2030. gadā. Par mierinājumu kalpo solījums līdz tam sekmēt privātā sektora ieguldījuma daļas pieaugumu.

Nav sociālais pabalsts

Progress jau notiek Latvijas zinātnes iekšējā organizācijā, un no vairākiem aspektiem īpaši tiek izcelta pāreja uz rezultātu vērtēšanu, bāzes finansējuma sadalē vadoties pēc sasniegumiem. V. Kaščejevs, kurš ir arī izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles (izvirzīta no Vienotības) ārštata padomnieks, norāda, ka beigušies laiki, kad valsts finansējums jāuztver kā sava veida sociālais pabalsts, «kas vienkārši pienākas par to, ka noteikta grupa saucas par zinātniekiem. Finansējums ir noteiktu mērķu sasniegšanai, lai atdeve veicinātu sabiedrības kopējo labklājību». Savu pienesumu izpildvarā profesors Kaščejevs raksturo kā palīdzēšanu politikas veidotājiem labāk saprast to, ko viņiem lūdz nozares pārstāvji, un ieraudzīt vispārējus risinājumus. Pašlaik ministrijā noris domu apmaiņa, pēc kādiem kritērijiem dalīt Latvijas zinātnei atvēlētos ES jaunā plānošanas perioda struktūrfondu līdzekļus, kas būs pieejami šā gada nogalē. «Ļoti ceru, ka tad, kad finansējuma konkursi tiks izsludināti, zinātnieku pulkā nebūs pārsteigumu par prasībām, jo tieši pašlaik ikvienam ir iespēja iesaistīties, lai panāktu kompromisu,» saka V. Kaščejevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?