Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zaķa mūzikas vieglais cilpojums

Latvijas estrādes un vieglās mūzikas meistara Aļņa Zaķa 80 gadu jubilejas koncertā Rīgas Kongresu namā 7. maijā plkst. 18 godinās mūziķi, kurš visu savu radošo mūžu ir veltījis Latvijas džeza un vieglās mūzikas skatuvei. Pateicoties viņa profesionālismam, radio vieglās mūzikas orķestra līmenis bija droši ierindojams to laiku labāko Eiropas bigbendu sarakstā.

Gandrīz 25 gadus (no 1968. līdz 1993. gadam) viņš bija Latvijas Televīzijas un radio estrādes un vieglās mūzikas orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, pirms tam vadīja arī leģendāro Rīgas estrādes orķestri (REO).Tolaik bieži televizorā bija redzams, kā Alnis Zaķis, omulīgi smaidot, ar dažiem viegliem žestiem ielicis orķestri ritmā, pats tver rokās vijoli, bet pēc brīža jau pūš klarneti vai saksofonu.

Kas tik nav piedzīvots!

Taču Radio bigbenda jau sen vairs nav, tam skābekli piegrieza 90. gadu krīze. Jubilejas koncerta mugurkauls būs Mirage Jazz Orchestra, kura balsts ir pašu mūziķu - džeza profesionāļu - entuziasms. Alnis Zaķis ar šo bigbendu sadarbojies kopš 2006. gada un, ja vien pašsajūta ļaus, atradīsies uz skatuves kopā ar saviem kolēģiem. Kā solisti piedalīsies dziedātājas Rita Trence, Diāna Pīrāgs, Andris Daņiļenko, Normunds Rutulis, spēlēs akordeonists Marko Ojala no Somijas, Karpatu trio Roberta Gobziņa vadībā, LNSO stīgu grupa.

Par saviem mūža gadiem, kuru galvenā radošā raža ievākta vēl padomju laikā, maestro smiedamies saka: «Var teikt, ka esmu kopā ar Ļeņinu baļķi nesis. Pēc krietnākajām uzdzīvēm parasti teicu: vai zināt, kāda ir starpība starp Ļeņinu un Zaķi? Ļeņins ir mūžam dzīvs, bet Zaķis - knapi dzīvs.» Kas tik nav piedzīvots! «Kā bigbenda mākslinieciskais vadītājs Alnis slīpēja līmeni, pacietīgi strādāja ar visām orķestra grupām. Viņš pats darīja visu netīro, šmucīgo darbu, lai visi vienādi domātu un spēlētu, lai būtu monolīts skanējums, nevis kā veci, cauri zobi,» atminas trompetists Zigurds Linde, kura sadarbība ar A. Zaķi sākās jau REO un turpinājās 25 gadus. «Gandrīz katru dienu bija ieraksts. Viņš aranžējis pāri par tūkstoš skaņdarbu, lielāko daļu Raimonda Paula dziesmu spēlējām Zaķa instrumentācijā,» kolēģis stāsta, ar manāmu patiku atceroties, cik plašs un interesants bijis orķestra skanējums. «Viņam bija fenomenālas spējas, orķestra izjūta, un viņš pats spēlēja pirmo alta saksofonu, bija koncertmeistars.» Dziedāja Lolita Vambūte, Andrejs Lihtenbergs, Zigfrīds Račiņš, Margarita Vilcāne, Žoržs Siksna...

9000 partitūru

Pēc Radio bigbenda likvidēšanas bibliotēkas mantojumā palicis ap 9000 (!) partitūru, to skaitā ap 100 Zaķa oriģinālskaņdarbu. Kad viss pajuka, viņš noslēdza līgumu ar grieķu kuģu kompāniju un braukāja pa Vidusjūru, muzicēdams komfortabla lainera 11. stāvā. Atgriezies Rīgā, kādu laiku spēlēja Vernisāžā, Hotel de Rome, muzikālajā kafejnīcā Ligzda, Admirāļu klubā un 1999. gadā ierakstīja CD Sveču gaismā. A. Zaķa veikumu savulaik novērtēja ar republikas Komjaunatnes prēmiju, piešķīra Nopelniem bagātā mākslas darbinieka goda nosaukumu. 2006. gadā apbalvojumiem piepulcējās Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva par mūža ieguldījumu, pērn - Triju Zvaigžņu ordenis.

Jubilejas koncerta programmā skanēs džeza tēmas, populāras latviešu un ārzemju estrādes mūzikas melodijas, tā dēvētie evergrīni (evergreen) A. Zaķa aranžējumā, kā arī viņa paša oriģināldarbi - instrumentālas estrādes kompozīcijas un dziesmas. Biļetes: Biļešu serviss, Narvesen un Statoil DUS. Skolēniem, studentiem, pensionāriem un laikraksta Diena Drauga kartes īpašniekiem - 20% atlaide.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?