Jurtschitsch (izrunā Jurčič) Stein Grᅢᄐner Veltliner 2011.
Asprātīgākie saka, ka šīs vīnogu šķirnes nosaukums atgādina tropisku slimību vai vienu no vācu desiņu variācijām, bet, lai vai kā, tieši Grᅢᄐner Veltliner nodrošināja Austrijas baltvīniem pasaules slavu ar savu augsto kvalitāti. Lai raksturotu šo šķirni, atradu prātojumu, kas, manuprāt, ir visai atbilstošs - ja Sauvignon Blanc un Viognier vīnogām varētu būt bērni, tad tas būtu Grᅢᄐner Veltliner. Tā raksturs ietilpst kaut kur starp izteiksmīgo Sauvignon Blanc un ar eksotiskiem aromātiem un garšu apveltīto Viognier.
Gandrīz 500 gadu senā vīna darītavā (kopš 1541. gada) jūt arī mūsdienu garu. Gadsimtu vēsture nav vienīgais šīs vīndarītavas trumpis, no 2009. gada savus vīnogu dārzus Jurčiču ģimene ir sertificējusi kā organic. Tā nav nodeva modei, jau vairākus gadu desmitus ģimene apzināti gājusi uz šo mērķi, pakāpeniski samazinot mākslīgi sintezēto ķimikāliju izmantošanu savos vīnu laukos.
Vīna nosaukumā Stein norāda uz konkrētu vīna dārzu Steinhaus, kur tiek audzētas vīnogas šim vīnam. Vai būsiet dzirdējuši vīna garšas raksturošanai izmantojam apzīmējumu «minerāls» vai «mineralitāte»? Šis nu ir īstais gadījums, kad tos pilnībā var attiecināt uz Stein Grᅢᄐner Veltliner. Cukurs vīnā 1,2 grami uz litru, kā jums tas tīk? Lai atļautos gatavot vīnu ar tik zemu cukura līmeni, ogām jābūt nevainojamām.
Masi Tupungato, Passo Double 2009.
Vīndarītava Masi Itālijas reģionā Veneto, kas slavens ar koncentrēto un tumīgo Amarone vīnu, iegādājusies dažus hektarus zemes Argentīnā. Šeit Masi gatavo vīnus sev ierastajā stilā, izmantojot vītinātas vīnogas. Itālijā šis stils pazīstams ar nosaukumu ripasso, un, gatavojot tos, tiek izmantota dubultā fermentācijas metode. Tas nozīmē, ka daļa vīnogu tiek vītinātas vairākas nedēļas un tad pievienotas jau gatavam vīnam, lai fermentācija notiktu atkārtoti, tādā veidā iegūstot papildu intensitāti un aromātu daudzveidību. Tieši tā top Passo Double, vīnam, kas gatavots no svaigām Malbec ogām, tiek pievienotas vītinātas Corvina. Vīnogulāji, kur tiek audzētas ogas šim vīnam, atrodas aptuveni 1 km virs jūras līmeņa.