Iespējams, tāpēc šampanietis ir viens no pasaulē vispieprasītākajiem franču vīniem. Ogas tā ražošanai tiek audzētas ļoti ierobežotā teritorijā, kas šī reģiona zemniekiem ļauj par tām prasīt arī attiecīgu cenu - 6 EUR/kg. Neraugoties uz to, pēc šīm ogām pircēji stāv rindā. Ko lai dara, īstu šampanieti, ko novērtēs pircēji, var saražot tikai no šīm ogām. To novērtē arī paši franči, kas, neraugoties uz pieprasījumu visā pasaulē, paši ir lielākie šī dzēriena pircēji.
Par šampanieša stabilo kvalitāti kārtējo reizi pārliecinājos arī pēdējos vīna svētkos. Pirmās dienas ieskaņā izdevās iepazīties ar viena no pašā Francijā visvairāk pirktākā šampanieša ražotājiem Canard-Duchᅢᆰne produkciju. Kā jau ierasts, tikpat stabila kvalitāte kā jebkuram citam šampanietim. Šo dzērienu atcerējos zemeņu laikā. Tieši ar tām man asociējas Canard-Duchᅢᆰne Authentic Rosᅢᄅ. Izteikta tikko nogatavojušos zemeņu krāsa. Aromātā citrusi un svaigas ogas, starp kurām bez problēmām var sajust arī zemenes. Garša spēcīga, intensīva, ar zemeņu, ķiršu un jāņogu notīm. Arī pēcgaršā šīs pašas ogas, tikai jau mierīgākas, maigākas.
Šis dzēriens kopā ar zemenēm varētu būt īstā kombinācija, ar kuru palutināt sevi karstā vasaras pēcpusdienā.
Nevajag uzskatīt, ka vīnziņi domā tikai par dārgiem un prestižiem dzērieniem, bet lētiem vīniem neskatās virsū. Tā nebūt nav. Man šķiet, ka jebkuram vīnzinim ir interesanti atrast garšas kombināciju un īsto vietu, kurā spētu uzplaukt arī mazāk ievērojami vīni. Viens piemērs. Jau ilgāku laiku Latvijā sastopama viena no slavenākajām Spānijas Valensijas reģiona vīna darītavām Bodegas Murviedro. Starp daudziem šī ražotāja vīniem īpaši izceļami vīni ar nosaukumu Estrella. Ļoti tipiski Valensijas reģiona vīni. Lēti un saldi. Tos te ražo milzīgā daudzumā, tomēr ar tiem neviens īpaši nelepojas. Paši par sevi šādi vīni nav visai interesanti, tomēr ir brīži, kad tie atplaukst. Tieši tā kādā vasaras dienā notika ar Estrella de Murviedro Rosado. Tās pamatā arī ir Moscatel vīnogas, taču, lai vīnam piešķirtu rozā krāsu, tam pievienotas sarkanās Garnacha šķirnes ogas. Vispirms šis vīns kārtīgi jāatdzesē. Nekautrējieties, glāzē varat iemest arī kādu ledus gabaliņu. Lielākā kļūda, ko var pieļaut, dzerot šo vīnu, ir aizmirst par atdzesēšanu. Ja glāzē pievienosiet vēl kādu zemeņu gabaliņu, jūs sagaidīs patīkams pārsteigums. Zemenes lieliski sader tieši ar šo necilo vīnu un rada neaizmirstamu garšas kombināciju. Aromātā medus notis, pļavu ziedi un, protams, arī saldas zemenes. Garša salda, tomēr, pateicoties Garnacha šķirnes vīnogām un zemajai temperatūrai, vīns liksies patīkami svaigs. Viena glāze šāda «zemeņu vīna» ir tieši tas, kas vajadzīgs vasaras vakarā.