Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Zolitūdes traģēdijā atrod politiski atbildīgos

Parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas vērtēja 2013. gada 21. novembrī notikušās Zolitūdes traģēdijas apstākļus, kad, sabrūkot veikalam Maxima, bojā gāja 54 cilvēki, otrdien beidzot nobalsoja par komisijas galaziņojumu. Ar vienas balss pārsvaru tika noraidīts deputāta Inta Dāldera (Vienotība) ierosinājums no ziņojuma svītrot norādes uz konkrētu personu vainu un atbildību, jo to var izvērtēt tikai tiesa.

Tātad ziņojumā paliek arī politiski un morāli atbildīgo politiķu uzvārdi, jo valsts un pašvaldību būvniecības politika, pēc vairākuma deputātu domām, varētu būt viens no iemesliem, kas novedis līdz traģēdijai.

Par ziņojumu nobalsoja astoņi deputāti, lai to apstiprinātu bija nepieciešamas septiņas balsis. Komisijas sekretārs I. Dālderis Dienai sacīja, ka viņš varētu ziņojumu neparakstīt, jo nepiekrīt tajā minētajiem apgalvojumiem par personu atbildību. Ziņojums ir jāparaksta priekšsēdētājam un sekretāram. Komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL) varētu lūgt kādu kolēģi to izdarīt I. Dāldera vietā. Ja agrāk parlamentārās izmeklēšanas komisiju ziņojumi bija jāparaksta visiem deputātiem, tad tagad tos var pieņemt ar balsu vairākumu un vadība ar parakstiem tikai apstiprina sēdē pieņemto vairākuma lēmumu, uzskata R. Balodis.

Izmeklēšanas komisijas galaziņojumā kā politiski atbildīgie ir minēti bijušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (Vienotība) un Daniels Pavļuts, kā arī bijušie ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss un Juris Pūce (toreiz bezpartijiskie). Tajā ir nosauktas arī Rīgas domes atbildīgās amatpersonas - Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) un Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. «Viņi ir valstsvīri, kuri varēja strādāt labāk,» komentēja R. Balodis, norādot, ka galvenā atbildība politiķiem ir jāuzņemas par Valsts būvinspekcijas likvidēšanu.

Juridiskas sekas personu minēšana neizraisa. Taču, iespējams, šo dokumentu tulkos un par tā saturu informācija nonāks arī ārpus Latvijas robežām, kas arī varēja būt viens no mērķiem, tajā iekļaujot politiski atbildīgo vārdus. Šajā sarakstā kā bijušais premjers ir arī Eiropas Komisijas viceprezidents V. Dombrovskis. Iniciatīva minēt uzvārdus pieder Artusam Kaimiņam (LRA), kurš sēdē atzina, ka esot ļoti priecīgs par uzvārdu saglabāšanu galaziņojumā. Zenta Tretjaka (Saskaņa) to neatbalstīja, piekrītot I. Dāldera minētajam, ka atbildību var izvērtēt tikai tiesa. Savukārt koalīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības deputāts Kārlis Seržants ir balsojis pret politiķu vārdu svītrošanu. Ingūna Rībena (NA) nepiedalījās šā lēmuma pieņemšanā, kurā balsis sadalījās pieci pret seši. Viņa norādīja, ka komisijas uzdevums nebija izvērtēt amatpersonu atbildību, bet gan traģēdijas cēloņus un sekas - deputātei esot kauns no augsta līmeņa speciālistiem, kas bija uzaicināti uz komisijas sēdēm. «Mums radās brīnišķīgs gala ziņojums, kas ir lieliski sagatavots, bet tad mēs sākām bezjēdzīgu farsu ar uzvārdiem,» sacīja I. Rībena.

R. Balodis ir zinātnieks, kura juridiskās zināšanas un pieredze, visticamāk, arī deva iespēju komisijai sagatavot kvalitatīvu pārskatu par gada laikā iegūto informāciju un secinājumiem. Taču viņš sēdē atzina, ka nejūtas tik spēcīgs orators, lai viens pats nolasītu Saeimas sēdē vairāk nekā astoņdesmit lappušu garo tekstu, kas varētu aizņemt divas stundas. Tāpēc tas būšot jālasa uz maiņām. Pēc ziņojuma noklausīšanās Saeimā tas jāpublicē oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis, astotajā dienā pēc tam parlamentārās izmeklēšanas komisija savu darbu beidz, informēja R. Balodis. Komisija nosūtīs ziņojumā atspoguļotos priekšlikumus Saeimas komisijām, valdībai, ministrijām un citām institūcijām, uz kurām tie varētu attiekties. Šo iestāžu kompetencē ir lemt par dokumentā konstatēto trūkumu novēršanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?