Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Zviedri atbalsta galēji labējos

Pret Zviedrijas liberālo imigrācijas politiku noskaņotā partija Zviedru demokrāti kļuvusi par valstī populārāko politisko spēku, liecina ceturtdien publicētie jaunākie partiju reitingi. Atbalsts Zviedru demokrātiem pieaug laikā, kad Zviedrijas sabiedrībā palielinās polarizācija jautājumā par valsts līdzšinējo imigrācijas un integrācijas politiku, kuras rezultātā tā pēdējos gados uzņēmusi vairāk patvēruma meklētāju nekā lielākā daļa Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu.

Vēsturiska diena

Augustā par Zviedru demokrātiem, kas kādreiz bija saistīti ar galēji labējiem ekstrēmistiem, gatavi balsot 25,2% Zviedrijas iedzīvotāju, noskaidrojies interneta aptaujā, ko pagājušajā nedēļā laikraksta Metro uzdevumā veicis socioloģisko pētījumu uzņēmums YouGov.

Tas ir gandrīz dubults atbalsta pieaugums partijai, kas pērn notikušajās parlamenta vēlēšanās ieguva 12,9% balsu un ierindojās trešajā vietā. «Šī ir vēsturiska diena. Skaidrs, ka sajūta ir nedaudz sirreāla. Mēs gadiem cīnījāmies, lai sasniegtu šo punktu,» partijas sekretārs Rihards Jomshofs sacīja ziņu aģentūrai TT.

Par pašreizējā Zviedrijas premjerministra Stēfana Lēvena vadīto Sociāldemokrātu partiju, kas atbalsta palīdzības sniegšanu tūkstošiem patvēruma meklētāju no kara skartajām valstīm, nobalsotu 23,4%, centriski labējo Moderātu partiju atbalsta 21% vēlētāju.

Ar sajūsmu Zviedru demokrātu panākumu aptaujā uzņēmusi pret imigrantiem noskaņotā Dānijas Tautas partija, kas jūnijā aizvadītajās parlamenta vēlēšanās ieguva otru lielāko atbalstu. «Zviedrija ir nenormāla valsts, kas īsteno nenormālu [imigrācijas] politiku. Nav normāli katru gadu ielaist savā valstī 120 tūkstošus bēgļu,» partijas pārstāvis Sērens Espersens vakar sacīja telekanālam TV2.

S. Espersena minētie skaitļi nav precīzi, jo 2014. gadā Zviedrijā patvērumu lūdza 81 tūkstotis ārvalstnieku, no kuriem pozitīvu atbildi saņēma 33 tūkstoši. Savukārt 2013. gadā Zviedrijā patvērumu lūdza 45 tūkstoši imigrantu, bet pozitīvs lēmums tika pieņemts 26 tūkstošos gadījumu, liecina Eurostat sniegtā informācija.

Minētajos gados ES par Zviedriju vairāk patvēruma lūgumu apstrādāja Vācija, taču, ja ņem vērā katras bloka dalībvalsts iedzīvotāju skaitu, samērā nelielā Zviedrija (9,5 miljoni iedzīvotāju) apstrādājusi proporcionāli lielāko patvēruma lūgumu skaitu.

Tradicionālo partiju vaina

YouGov aptaujas rezultāti publicēti pēc tam, kad šomēnes Zviedru demokrāti Stokholmas metro izvietoja milzīgus plakātus, kuros atvainojās ārvalstu tūristiem, ka Zviedrijas pilsētās ubago iebraucēji no citām ES dalībvalstīm, galvenokārt Rumānijas un Bulgārijas. Plašu rezonansi izsauca arī 10. augustā Vesterosas pilsētā pie veikala notikusī dubultslepkavība, kurā atzinies imigrants, kam bija atteikts patvērums.

Gēteborgas Universitātes politikas zinātnes profesoru Sērenu Holmbergu nepārsteidz ievērojamais atbalsta pieaugums Zviedru demokrātiem. To apliecinot aptaujas, kurās 46% Zviedrijas vēlētāju izteikušies, ka bēgļi un imigrācija ir pašlaik svarīgākais politiskās darbakārtības jautājums.

Politoloģe Stīna Muriana uzskata, ka Zviedru demokrātu popularitātē vainojamas tradicionālās partijas, kuras neesot veicinājušas, lai Zviedrijas sabiedrībā notiktu kvalitatīvas diskusijas par imigrāciju. «Sociāldemokrāti un moderāti ir briesmīgi izgāzušies. Ja viņi to vēlas labot, viņiem ir jāsanāk kopā un jādomā, ko darīt,» S. Muriana sacīja Metro.

Viņa netic, ka Zviedru demokrāti varētu uzvarēt 2018. gada parlamenta vēlēšanās, bet neizslēdz iespēju, ka tā varētu iegūt otro lielāko pārstāvniecību likumdevējā. «Protams, katrs ceturtais zviedrs nav rasists un negrib izraidīt imigrantus, bet vēlas panākt, lai arī citas politiskās partijas viņos ieklausās,» domā politoloģe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?