Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Brūces varēs sadziedēt, neatstājot rētas

Biologu identificētā gēna p21 īslaicīga «izslēgšana» varētu apveltīt cilvēkus ar neticamu spēju sadziedēt brūces, neatstājot rētas, ja vien izdosies novērst bīstamas blakusparādības.

Zinātnieki uzskata, ka savulaik zīdītājiem piemitušas teicamas pašdziedēšanas spējas, taču evolūcijas gaitā tās zaudētas. Tomēr šūnās varētu snauduļot reģenerācijas potenciāls, kurš jāpamodina. Ļoti iespējams, ka to varētu izdarīt, izslēdzot p21 gēnu. Eksperimenti ar pelēm apliecināja, ka bez šī gēna palikušo grauzēju brūces dzija krietni labāk nekā sugasbrāļiem. Ausī izdurts caurums pāris nedēļu laikā izzuda tā, ka traumas pēdas vairs nebija manāmas.

«Gluži kā tritons, kas zaudējis kādu locekli, šīs peles aizstāj trūkstošo vai traumēto audu ar veselīgu jaunu audu, kurā nav redzamas rētas,» laikrakstam The Guardian stāstīja Vistāra institūta profesore Elēna Hebera-Kaca, kura vadīja eksperimentus ar pelēm. «Iespējams, kādu dienu mēs spēsim paātrināt cilvēku izdziedināšanu, uz laiku deaktivizējot p21 gēnu.»

Līdz ar p21 izņemšanu šūna sāka darboties kā tā dēvētās cilmes šūnas, no kurām teorētiski var izaugt jebkura veida audi un iekšējie orgāni. Šo gēnu kontrolē cits gēns - p53, kas uzrauga šūnu dalīšanos un vēža apspiešanu. Ja deaktivizētu šo gēnu, organismā sāktu attīstīties dažādu veidu audzēji. Normālā pieauguša cilvēka organismā p21 darbojas kā pretvēža drošības mehānisms, tādēļ to nedrīkst likvidēt pavisam.

«Reģeneratīvu šūnu pieauguma un apoptozes efektu kombinācija varētu ļaut šo organismu šūnām zibenīgi dalīties, nekļūstot nekontrolējamām un neizraisot vēzi,» cerīgi uz sava projekta nākotni raugās E.Hebera-Kaca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko