Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Valsts ekonomikas pamats ir spēcīgi uzņēmumi

Aizmirstie biznesa sācēji

Vārdos mūsu politiķi bieži uzsver to, ka Latvijai vajadzīgi spēcīgi vietējie uzņēmumi, taču, raugoties uz darbiem, aina ir gluži cita, un pēdējā laikā ir vērojami politizēti centieni vērsties pret mikrouzņēmumiem (MU). Tas gan nav nekas jauns un ir noticis jau vairakkārt. Arī MU apkarotāju argumentācija nemainās – visi MU ir slikti, jo paredz niecīgas sociālās garantijas un tiek izmantoti nodokļu shēmās.

Protams, MU ekosistēma nav ideāla, taču saistībā ar vājajām sociālajām garantijām gadījums no gadījuma atšķiras. Var būt arī tā, ka, piemēram, informācijas tehnoloģiju eksperts ir gan darba ņēmējs – augstskolas mācībspēks –, gan MU izveidotājs, un līdz ar to šī cilvēka sociālās garantijas nesaistās tikai un vienīgi ar viņa MU. Savukārt, kas attiecas uz nodokļu shēmām, te vietā ir klasiskais secinājums – ja kontrolējošie dienesti neatšķir godīgus cilvēkus no blēžiem, tad tas liecina par nepilnībām šo dienestu kompetencē, un tādēļ vien, ka šie kontrolētāji neprot izķert blēžus, netraucējot godīgajiem nodokļu maksātājiem, jau nebūtu pilnībā jāiznīdē MU ekosistēma.

Turklāt problēma ir vēl daudz plašāka nekā diskusijas par un ap MU. Jau gadiem tiek spriests par to, ka ir vajadzīgs tāds nodokļu maksāšanas režīms, kas būtu piemērots biznesa iesācējiem un nodrošinātu to, ka uzņēmējdarbības idejas nenosmok zem birokrātijas lavīnas. Tiesa gan, ir īpašs likums jaunuzņēmumiem jeb start-up, taču tas ir vērsts tikai uz vienu, samērā šauru biznesa sācēju segmentu.

Var jau saprast politiķus – potenciālie uzņēmēji un tie cilvēki, kuri sākuši savu nelielo biznesu, nav tā skaitliski lielākā vēlētāju daļa. Turklāt saukļi par atbalstu iesācējuzņēmējiem politiskajā retorikā neizskatās tik skaisti kā saukļi par atbalstu bērniem un pensionāriem.

Iesācējuzņēmumiem par labu nenāk arī mūsu sabiedrības psiholoģiskās īpatnības – gan tendence uz biznesa vidi raudzīties ar aizspriedumiem un uzskatīt, ka, piemēram, ikviens skolotājs ir liekams uz pjedestāla un idealizējams, bet ikviens uzņēmējs ir uzlūkojams ar aizdomām, gan fanātiskā jūsmošana par ārvalstu (gan Rietumu, gan Austrumu) investoriem, kas izpaužas pārliecībā – visiem Latvijas iedzīvotājiem jāsapņo par strādāšanu ārvalstu investoru izveidotajos uzņēmumos, bet idejas par savu biznesu vispār nevajadzētu lolot.

Taču mūsdienu realitāte ir tāda, ka valsts ekonomikas pamats ir spēcīgi, šajā valstī dzimuši un iesakņojušies uzņēmumi, un, ja beidzot netiks izveidots biznesa sācējiem izdevīgs nodokļu režīms, tad nākotnē Latvijā mūsdienīgu, jaudīgu vietējo uzņēmumu var būt ļoti maz.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kāpēc tiek uzskatīts, ka mazajam biznesam obligāti ir jāattīstās un jākļūst par "lielo"? Milzīgs skaits individuāļu grib būt vieni paši un svešu cilvēku iesaisti iztēlojas kā ļaunāko murgu! Daudzi mazie biznesi pēc būtības var pastāvēt tikai kā "mazie", jo kaut viena sveša darbinieka piesaistīšana šo biznesu momentā padarīs nerentablu!
2 lietas
2
Pirmkārt žurnālisti varētu painteresēties kā ir ES citās valstīs. Cik zinu- Vācijā individuālajam uzņēmējam līdz 1500 eiro peļņai mēnesī nekādi nodokļi vispār nav jāmaksā, jo tos viņš samaksā pērkot pārtiku, degvielu un tt! Tā uzskata Vācijā. Otrkārtt. Visur kur gribi iekārtoties darbā tagad tev pirmais jautājums ir nevis par prasmēm vai izglītību, bet vai esi pašnodarbinātais. Un valsts darba inspekcija neko nedara lai situācioja mainītos, jo tas nav izdevīgi tiem pašiem ierēdņiem vai politiķiem, kuriem pašiem un viņu radiem ir savs bizness un tā ir izdevīgi shēmot nodokļus apkrāpjot valsti.
Irlielāmērāticams
I
ka MU ir kārtējais "labi domātais" pasākums, kuru momentā pārtvēra visi, kam nepieciešams apiet nodokļus. Ja autoserviss ar 30 darbiniekiem pēkšņi kļūst par 30 "mikrouzņēmēju" kopu... tad iemesli ir aklajam redzami...! Man kā individuālajam ražotājam ir vienkārši pretīgi, ka tieku pieskaitīts šai kategorijai. Kāpēc nevar pastāvēt jēdziens "AMATNIEKS" ????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē