Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Šopavasar pārmetumus par vājo vides aizsardzības izpratni izpelnījusies ne tikai Zemkopības ministrija

Aktuālā vides aizsardzība

Nesen Zemkopības ministrija (ZM) izplatīja paziņojumu Vides un klimata prasības nedrīkst mazināt lauksaimniecības dzīvotspēju. Tekstā citēti kādreizējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, tagadējā zemkopības ministra Kaspara Gerharda vārdi: "Vides un klimata pasākumiem jābūt pietiekami līdzsvarotiem attiecībā pret ES atbalsta finansējuma apjomu, jo šīs prasības nedrīkst mazināt lauksaimniecības dzīvotspēju un konkurētspēju vienotajā tirgū."

Mikroblogošanas vietnē Twitter ZM nostāju visai ironiski komentēja vides eksperte Jana Simanovska, Pasaules Dabas fonda pārstāve Sarmīte Kolāte un vēl citi tviterlietotāji. Pasaules Dabas fonda tviterkontā ZM viedoklis novērtēts šādi: "Ja varbūt kādam likās, ka pēdējā laikā dažādas vides aktivitātes ir gana, tad šādi teksti liecina – nekā nebija, līdz izpratnei vēl tālu!"

Te jāatgādina, ka šopavasar pārmetumus par vājo vides aizsardzības izpratni izpelnījusies ne tikai ZM. Pēc martā notikušās skolotāju protesta akcijas Sarmīte Kolāte Twitter rakstīja: "Skolotāji pie Saeimas tikko palaida savus balonus (lasi – atkritumus) gaisā. Nevajag viņiem nekādu algas palielinājumu."

Var patikt, var nepatikt, bet patlaban rūpes par vidi ir aktuāla tēma gan Latvijā, gan arī starptautiskā mērogā, un ikvienam politiskajam spēkam, ministrijai, nevalstiskajai organizācijai un uzņēmumam, kas negrib iedragāt savu reputāciju, jāapsver, vai rīcība un paziņojumi nenonāk krasā pretrunā ar vides aizsardzības principiem.

Vides aizsardzībai tiek pievērsta liela vērība ne tikai lauksaimniecībā, par kuru satraucas ZM, bet arī transporta un tūrisma jomā.

Nesen Eiropas Parlaments apstiprināja vienošanos, kas "paredz līdz 2030. gadam samazināt vieglo automašīnu un mikroautobusu siltumnīcefekta gāzu izmešus". Dzelzceļa nozarē tiek aktualizēta elektrifikācija. Somijā bāzētais degvielas biznesa uzņēmums Neste popularizē atjaunojamo dīzeļdegvielu un vēlas nodrošināt "veselīgu planētu mūsu bērniem". Igaunijas kompānija Tallink Grupp paziņojusi, ka tās jaunais kuģis būs "solis tuvāk videi draudzīgākai kuģniecībai".

Turklāt, piemēram, Somijā, tiek attīstīts ilgtspējīgs tūrisms. Šāda tūrisma koncepcija mudina ne vien pie dabas takām neizmētāt izdzertās minerālūdens pudeles, bet arī ierobežot autotransportu vecpilsētās, veidot veloceliņus un mācīt tūristiem, ka ieradumu visur piebraukt ar automašīnu vai autobusu ir vērts aizstāt ar ieradumu iet kājām vai braukt ar velosipēdu.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Kā ir ar "Maskavas roku" ? Vai Eiropas valstu daudz-skaitlīgajiem specdienestiem nemaz neinteresē, kas finansē un kūda zaļos aktīvistus, piemēram, Londonā?
Irlielāmērāticams
I
ka zaļajam fanātismam vajag dot pilnu vaļu un panākt, ka cilvēkam uz Zemes vispār vairs nebūs vietas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē