Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Algas būs. Kaut kad...

Nestabilitāte un nedrošība par nākotni – tie ir vārdi, kas raksturo gan izglītības, gan arī veselības jomā strādājošo situāciju. Tā, piemēram, valdība gan šovasar pieņēma grozījumus pedagogu darba samaksas noteikumos, paredzot no 1. septembra palielināt pedagogu minimālā atalgojuma likmi no 710 līdz 750 eiro, tomēr līdzekļus algu palielināšanai paredzēja tikai šā gada budžetā. Vai tie būs arī nākamo gadu budžetā? Jācer, lai gan pārliecības par to nevienam vēl nav.

Tam, ka ierakstīšana likumā vēl negarantē, ka tā tiešām būs, piemēru bijis gana daudz. Tostarp arī Veselības aprūpes finansēšanas likumā ierakstīts solījums par 20 procentiem palielināt mediķu darba samaksu arī 2020. un 2021. gadā, lai gan izskatās, ka naudas līdzekļi valsts budžetā varētu tam neatrasties. To apliecina arī premjera Kariņa LTV raidījumam Rīta Panorāma paustais, ka, izstrādājot nākamā gada valsts budžetu, joprojām nav skaidri zināms, cik daudz naudas varēs atvēlēt iepriekš solītajiem algu palielinājumiem veselības un izglītības nozarē.

Kā tādā situācijā lai piesaista skolām nepieciešamos skolotājus un ārstniecības iestādēm – ārstus un medmāsas? Izskatās, ka valdībā tas satrauc vienīgi attiecīgās jomas ministrus. Jo pārējie visu laiku lielākā valsts budžeta deķīti turpina sparīgi vilkt katrs uz savu pusi. Un saprotams arī, kāpēc tā, – veiksmes stāstus vajag ne tikai tām partijām, kas savus pārstāvjus deleģējušas veselības un izglītības jomā. Papildu naudu prasa gan ceļu būvētāji, gan policisti, gan kultūras jomā strādājošie, gan visi citi. Kam atteikt?

Bet kā paliek ar to, ka algu palielinājumi jau likumā ierakstīti? Loģiski jau būtu, ja vispirms budžetā iekļautu to, kas ar likumu noteikts, tad vērtētu, vai vēl kādai vajadzībai nauda atliek, taču bēda tā, ka arī ar likuma spēku sasolīts vairāk, nekā iespējas ļautu, un vēl arī pa kādam priekšvēlēšanu solījumam vismaz daļēji jābūt apmierinātam, tad nu jāmeklē, kam sen iedalīto naudu atņemt, vai arī... liels risks šādās situācijās vienmēr saistīts ar to, ka politiķi, kā pieņēmuši likumus, tā arī var tos grozīt. Labi, uzreiz varbūt pilnībā neatteikt algu celšanu ārstiem vai pedagogiem, bet pārcelt solījumu izpildes datumu, teiksim, par kādu gadiņu uz priekšu vai algas kāpumu sadalīt smalkākās porcijās. "Ak, problēma ar to tikai vēl vairāk samilzīs? Nu tad prasiet atbildību nozares ministram," – ne vienu reizi vien ar šiem vārdiem tā budžeta deķīša uz savu pusi vilcēji šādās situācijās izlīdzējušies.

Ciniski? Jā. Bet laikam vēl neesam nonākuši līdz krīzes situācijai nedz veselības, nedz izglītības jomā vai vismaz līdz tās uztverei, no «politiskajiem augstumiem» raugoties...

Top komentāri

Inga Rudzīte
Kāpēc vieniem likums uzliet pienākumus, bet otri var atļauties likumu saukt par solījumu. Pat Prezidents, kurš esot ļoti zinošs juridiskos jautājumos, atļaujas likuma normu nosaukt par solījumu. Kas tad īsti mūsu valstī notiek ar tiesiskumu? Kas būs, ja valsts iedzīvotāji arī uzspļaus likumiem?
Irlielāmērāticams
I
ka skolotājiem ir viens ļoti efektīvs līdzeklis savu algu palielināšanai - iemācīt bērniem, maksāt nodokļus, kas būs pieauguši.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Mēs visi aizrautīgi ticam, ka palielinot algas par 100% , bērni no skolas nāks mājās par 100% gudrāki!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē