Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Apinis: Ražošana stutē ekonomiku

Lai arī nerimst runas, ka ministrijām savos potenciālajos tēriņos jābūt pieticīgākām, un mūs pamatīgi nomoka negācijas, kas saistītas ar Krievijas politikas un ekonomikas problēmām, gada otrajā ceturksnī Latvijas ekonomikai izdevies straujāks pieaugums nekā iepriekš. Ar 2,7% vērtu iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn Latvija demonstrē straujāko izaugsmes tempu kopš pērnā gada pirmās puses. Daudzi nepilnu trīs procentu pieaugumu neuzskatīs par kaut ko īpašu, taču jāņem vērā apstākļi, kādos patlaban spiesta darboties Latvijas uzņēmējdarbības vide.

Proti, pamatā Krievijas norišu dēļ mūsu valsts IKP izaugsmi bremzēja gan kritums transporta nozarē par 12%, gan pārtikas ražošanā par 7%. Tāpat gada laikā sarukuši būvniecības apjomi par 3,4%, lai gan ekonomikai nozīmīgo inženierbūvju celtniecībā tie palielinājušies par 7%. Turklāt arī demogrāfija Latvijā aizvien ir problēma, ilgtermiņā samazinoties darbspējīgo iedzīvotāju skaitam un līdz ar to potenciālajam devumam tautsaimniecībā.

Taču, tā kā kopējie ekonomikas rādītāji ir ar plusa zīmi, nav pamata ieslīgt dziļās sērās, turklāt tad, ja atšķirībā no tā dēvētajiem treknajiem gadiem izaugsmi sabalansē gan izaugsme ražošanā, gan iedzīvotāju patēriņā, piemēram, mazumtirdzniecības nozarei gada laikā piedzīvojot 5% kāpumu. Ja raugāmies no izaugsmes tempu viedokļa, tad šobrīd apstrādes rūpniecība ir tā, kura virza valsts kopējās tautsaimniecības izaugsmi. Neraugoties uz to, ka atsevišķās nozarēs ir kritums, kopējie apstrādes rūpniecības apjomi šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn palielinājušies par 6,2%. Turklāt, lai arī pieticīgi, taču pieaudzis šīs nozares kopējais devums ekonomikā. Ja runājam par "sāpju bērnu" lauksaimniecību, viegli nav, taču lauksaimniecības, zivsaimniecības un mežsaimniecības nozares radītā vērtība gada laikā augusi par 2,2%. Līdz ar to kopējā situācija Latvijas tautsaimniecībā nav tik bēdīga, kā varētu šķist no vispārējā fona publiskajā telpā. Turklāt, pateicoties investīcijām, Latvijas ražotājiem ir iespējas kāpināt pievienoto vērtību, tādējādi vēl vairāk kāpinot produkcijas izlaides vērtību. Faktori, kas šobrīd var apstādināt tautsaimniecības izaugsmi, ir nevis kaut kādi Krievijas noteiktie ierobežojumi Latvijas pārtikai, rubļa kursa kritums vai neveiksmes ap Liepājas metalurgu, bet gan finanšu satricinājumu turpināšanās Ķīnā. Tā pastarpināti kāpina deflācijas draudus globālajā ekonomikā un negatīva scenārija gadījumā var ievērojami apgrūtināt Latvijas uzņēmumu preču un pakalpojumu realizāciju sākotnēji ārējos, bet pēc tam iekšējā tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē