Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ārkārtas – risinājums?

Ieilgušais seriāls ar mēģinājumiem nodrošināt vairākuma atbalstu jauna Rīgas domes priekšsēdētāja ievēlēšanai šķietami aizvien lielāku ticamību piešķir ārkārtas vēlēšanu iespējamībai.

Tās sparīgi aizstāv arī virkne partiju, tiesa, tieši to līderu izpildījumā tēze par ārkārtas vēlēšanām kā labāko risinājumu, šķiet, vairāk ir tukša bravūra, konkurentu iebiedēšana. Kāpēc?

Nevienam nav 100% pārliecības, ka ārkārtas vēlēšanas būtu šīs situācijas labākais risinājums, jo a) tās ir lielas papildu izmaksas, b) tas liek steidzami risināt spilgtu līderu trūkuma problēmu, c) nav drošības, vai vēlēšanu rezultāti nodrošinās lielāku attiecīgā spēka ietekmi, nekā ir tagad.

Ja uzvar esošā koalīcija, tas būtu apliecinājums, ka vēlētāju ieskatā visiem tiem skandāliem un nebūšanām, kas pēdējā laikā skāruši Rīgas domi un tās struktūras, nav tās izšķirošākās nozīmes, savukārt opozīcijas centieni šo tēmu dramatizēt tādi kaķa lāsti vien ir. Ja uzvar tie, kas pašreiz nav pie varas, viņi nonāk īpaši neapskaužamā stāvoklī, jo tad īsajā laikā līdz kārtējām vēlēšanām jāuzspēj pārliecinoši apliecināt, ka ir labāki un efektīvāki par šobrīd pie varas esošajiem, – tas varētu būt visai grūti, ņemot vērā mantojumu, ko saņems.

Priekšvēlēšanu kampaņā lielākas priekšrocības varētu būt tiem, kuru līderi spēs piesaistīt un noturēt publikas (mediju, diskusiju vietņu internetā) uzmanību. Šajā ziņā lielākais resurss ir ilggadējam Rīgas mēram Ušakovam, kura iespējamā "atgriešanās no Eiropas" jau tagad ir kļuvusi par vienu no lielākajām intrigām. Pat ja citas partijas Rīgas domes vēlēšanām atkal importēs spilgtas personības no Saeimas, skaidrs, ka viņu publicitātes kapacitāte nebūs tik liela kā Ušakovam, kura katru vārdu tiražēs gan atbalstītāji aiz prieka, ka mīlulis atgriežas, gan arī nīdēji, ar to pamatojot savas emocijas. Vienus tas mobilizēs dalībai vēlēšanās, otrus – varbūt mobilizēs balsot par kādu no opozīcijas sarakstiem, bet varbūt arī vēlēšanās nepiedalīties vispār.

Vēl būtiski, ka līderu ziņā neapskaužamā situācijā šobrīd nonākusi Nacionālā apvienība, kuras pašvaldību vēlēšanu "seja" Broka ir aizdomās turētā kriminālprocesā par iespējamu kukuļošanu. Tāpat jāņem vērā Rīgas domē jaundibināto frakciju deputātu situācija – lai cik tām gribētos "uzsist cenu", tās labi apzinās, ka ir politiski nozīmīgas vien pašreizējās domes ietvaros, jo vēlēšanās tiem īsti nav ar ko piedalīties, kur nu vēl cerēt uz tik lielu svaru, kāds ir tagad.

Tas viss kopumā liek domāt, ka, pat neskatoties uz šā brīža publiski redzamiem manevriem, drīzāk tiks rasts kompromiss esošās domes ietvaros nekā rīkotas jaunas vēlēšanas. Lai gan... politikā bieži uzvar ne jau loģika.

Top komentāri

es
e
Strādāt vajag!Tikai tā nopelna naudu,nevis gulšņāt,viens otram degunus urbināt,un pien''emt stulbus lēmumus!Kaut viens lēmums tautas labā šai valstī 30 gadu laikā ir pieņemts?Nav!Tad kam mums tāda valdība,kura tik barojas no mūsu nodokļiem!Apriebies!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē