Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Faktiski ir runa par demokrātiskas procedūras izmantošanu demokrātijas mazināšanai

Ārzemēs aģitējamie

Plašu ažiotāžu šajās dienās guvusi Rietumvalstu pretestība Turcijas politiskās elites pārstāvju dalībai masu aģitpasākumos, kuru mērķis ir mudināt Eiropā dzīvojošos Turcijas pilsoņus 16. aprīlī gaidāmajā referendumā balsot par prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanu. Tiek ziņots, ka Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja sestdien netika ielaista savas valsts konsulātā Roterdamā un pēc vairākas stundas ilgām sarunām tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu. Sākotnēji bija plānots, ka kampaņas mītiņā pie konsulāta Roterdamā sestdien uzstāsies Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai. Vēl iepriekš līdzīgi aģitācijas mītiņi drošības apsvērumu dēļ tika aizliegti Šveicē un Vācijā.

Kā atbildes reakcija no Turcijas puses jau izskanējuši pārmetumi Rietumvalstīm par atkāpšanos no demokrātijas, vārda brīvības, cilvēktiesību principiem, kā arī īpaši Vācijai veltīti izteikumi par nacistu praksi. Tas gan skan visai dīvaini, jo faktiski ir runa par demokrātiskas procedūras izmantošanu demokrātijas mazināšanai.

Cik nozīmīgi šie notikumi ir no Latvijas skatpunkta? Skaidrs, ka pie mums Turcijas pilsoņu nav tik daudz, lai kāds šīs valsts ministrs būtu motivēts tos braukt uzrunāt (salīdzinājumam – no Vācijā dzīvojošajiem turkiem tiesības piedalīties referendumā ir aptuveni 1,5 miljoniem cilvēku). Toties mums blakus ir Krievija, un varam viegli iedomāties tās politiķu vēlmi līdzīgā gadījumā rīkot tādus pašus atbalsta vākšanas pasākumus šeit, kur gana daudz gan kaimiņvalsts pilsoņu, gan cilvēku bez pilsonības, ko vilināt savā pusē. Situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka līdzīgi Latvijas vēlmei nesaasināt attiecības ar kaimiņvalsti, arī Vācija, Šveice, Nīderlande un citas Eiropas valstis ir ieinteresētas lieki nekonfliktēt ar Turciju. To pagājušajā nedēļā aktīvi centās apliecināt Vācijas kanclere Angela Merkele.

Un vēl viens aspekts, kur varam vilkt paralēles, – gaidāmā referenduma rezultāti rādīs, cik integrēti vietējā sabiedrībā ir ieceļotāji no konkrētās valsts vai tieši otrādi – cik lielā mērā tie jūtas piederīgi vietai, no kurienes nākuši, dzīvo līdzi dzimtenes politikai. Un tas, kā zinām, ir jautājums ne tikai par mītneszemes vēlmi pieņemt iebraucējus, bet arī par to gatavību iekļauties vietējā sabiedrībā, kā arī izcelsmes valsts politiķu centieniem noturēt tik lielu saikni ar izbraukušajiem tautiešiem, lai to vajadzības gadījumā varētu izmantot savās interesēs. Jācer, ka šībrīža notikumi Eiropā ļaus tās valstu politiķiem labāk izprast arī to situāciju, kāda ilgstoši ir Latvijā.

Top komentāri

Istoričeskijs
I
Turki Vācijā - tas pats, kas Ukraiņi Krievijā vai Krievi Latvijā. Jādzen prom ministri no mītiņiem un protesta pasākumiem.
reptilis
r
Šorīt brokastojot klausījos Latvijas radio ....nodomāju jāapskatās kalendārā ...vai tikai neesmu nosapņojis,ka PSRS ir sabrucis....radio korespondents ieradies Nīderlandē viskreisākajā pilsētiņā uz Vācijas robežas un izprašņā iedzīvotājus,kā viņi taisās balsot vēlēšanās....un ko viņi domā par nacistu Vildersu,kurš ir pret islāmu un migrantu iepludināšanu Nīderlandē. Paskatījos kalendārā -2017.g.13.marts! Izrādās Latvijā pret migrantiem un neatkarību cīnijās - latviešu nacisti! Paskatos TV ....a tur biedrs Streips,kurš ar komjaunatnes aktīvista pārliecību stāsta par latviešu riebīgajiem nacistiem ...un Amerikas prezidentu ""oranžo mērkaķi""...... laikam jāiet pagulēt...vai tik tie nav mani murgi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē