Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Eksportam piemīt tendence vispirms ceļot uz kaimiņvalstīm un citiem netāliem tirgiem

Asa konkurence tuvos tirgos

Latvijā ražotas konfektes un zivju produktu kārbas Lietuvā ieraugāmas pat lauku gadatirgū. Mūsu valstī ražotie saldumi labi pamanāmi Igaunijas veikalu plauktos. Daudz grūtāk Latvijas produktus ir atrast tālākās Eiropas valstīs, kā arī citos kontinentos. To, ka galvenie Latvijas eksporta tirgi kā bija, tā joprojām ir tieši kaimiņvalstis, apliecina ne tikai novērojumi, bet arī sausi skaitļi – Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

2016. gada decembrī svarīgākie Latvijas eksporta partneri tirdzniecībā ar Eiropas Savienības (ES) valstīm bija Lietuva (18,8% no eksporta kopapjoma) un Igaunija (11,8%), informē CSP un arī vēsta, ka no tā dēvētajām trešajām valstīm, kas neietilpst ES, nozīmīgākais eksporta tirgus joprojām bija Krievija. Par spīti Krievijas embargo, kas iedragājis pārtikas preču eksportu, neraugoties uz Krievijas rubļa svārstīgo dabu un to, ka šim tirgum ir virkne īpatnību, Krievijas īpatsvars mūsu valsts kopējā eksportā pērnā gada nogalē pārsniedza 10%. 

Jāteic, nekas pārsteidzošs CSP datos par nozīmīgākajiem Latvijas eksporta tirgiem nav ieraugāms. Skaitļi joprojām apliecina ekonomikas analītiķu un uzņēmēju secināto – eksportam piemīt tendence vispirms ceļot uz kaimiņvalstīm un citiem netāliem tirgiem un tikai pēc tam lūkoties uz tālām zemēm. 

Lai arī jau vairāku valdību ministri un daudzi politiķi runājuši un runā par to, ka Latvija sien ekonomiskās saites ar Ķīnu, tomēr joprojām datos neparādās milzīgs eksporta apjoms, kas no mūsu valsts ceļotu uz Pekinu un citām Ķīnas apdzīvotajām vietām.

Arī atbildes uz jautājumu, ar kādām precēm piepildīt vilcienu vagonus, kas varētu doties no Baltijas jūras piekrastes uz Ķīnu, joprojām tiek meklētas. Un mūsu Ārlietu ministrijas apkopotie dati rāda, ka pērn pirmajā pusgadā Ķīna ierindojās tikai 17. vietā Latvijas eksporta partneru vidū. 

Joprojām par apjomos nozīmīgu nevar dēvēt arī mūsu valsts eksportu uz Dienvideiropu – 2015. gadā, piemēram, Itālija bija 18. vietā, Spānija – 19., Portugāle – 49. vietā Latvijas eksporta tirgu vidū. 
Savukārt Kanāda, kuras lomu Latvijas ekonomikā aktualizējis Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma jeb CETA ratifikācijas process, pērn ierindojās 42. vietā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens Dienai nesen sacīja, ka Latvijas tirgus nelielie mērogi vietējiem uzņēmumiem liek orientēties uz eksportu. Visticamāk, uzņēmējiem nāksies atrast jaunas nišas netālos tirgos un piedāvāt inovatīvus produktus. Sagaidāms – eksportētāju konkurence kļūs aizvien asāka.

Top komentāri

TrollisJT
T
Eksports uz Krieviju 10%... cik būtu, ja mēs visu laiku neputrotu ekonomiku ar politiku?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē