Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Atklājas birokrātiskās vājības

Lai Latvijā mazinātos ēnu ekonomika, valsts sektoram ir jāpierāda visiem iedzīvotājiem, ka nodokļos iekasētā nauda tiek tērēta jēgpilni. Šādu apgalvojumu gadu gaitā daudzkārt izteikuši gan tautsaimniecības eksperti, gan dažādu valdību ekonomikas ministri. Arī pašreizējais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro Dienai nesen sacīja: "Ir svarīgi, lai mūsu sabiedrībā izveidotos pārliecība, ka nodokļos iekasēto naudu valsts sektors iztērē iedzīvotāju labā . (..) Maksājot nodokļus, cilvēki grib no valsts sektora pretī saņemt kvalitatīvus pakalpojumus." Savukārt to, ka mūsu valstī ēnu ekonomika joprojām ir būtiska problēma, atklājis maijā publiskotais, ikgadējais Stockholm School of Economics in Riga pētnieku Arņa Saukas un Tāļa Putniņa veidotais Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs.

Šis indekss rāda – ēnu ekonomika Latvijā aug, un pērn bija 24,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 2,2% vairāk nekā 2017. gadā. Turklāt Latvijas ēnu ekonomikas apjoms ir iespaidīgākais visā Baltijā, jo ēnu ekonomika Lietuvā pērn bija 18,7% no IKP, un tas ir par 0,5% vairāk nekā 2017. gadā, bet Igaunijā 16,7% – par 1,5% mazāk nekā gadu iepriekš.

Protams, nepilnības valsts sektora darbā nav vienīgais ēnu ekonomikas cēlonis, bet tikai viens no daudzajiem un ļoti dažādajiem cēloņiem, par kuriem ekspertu vidū joprojām nav vienprātības. Taču nesenās Latvijā vērojamās problēmas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu organizēšanā kārtējo reizi lika secināt, ka mūsu valsts sektora pārstāvjiem tiešām trūkst atbildības izjūtas par nodokļu maksātāju naudas tērēšanu un trūkst arī cieņpilnas attieksmes pret iedzīvotājiem. Izvēlējās konkursā uzņēmumu, kas daudziem vēlētājiem – pat tiem cilvēkiem, kas gadiem nemainīgi dzīvo deklarētajā dzīvesvietā, – nespēj piegādāt informatīvās vēstules par balsošanas iecirkni?

Atbildīgo iestāžu attieksme pret vēlētājiem: "Ak, šoreiz tā sanāca!"

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) solīja, ka visās trijās iepriekšējās balsošanas dienās – 22., 23. un 24. maijā –  varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī? Informācijas tehnoloģiju sistēma nefunkcionēja, kā plānots, un 23. maijā, kā arī daļēji 24. maijā tas nebija iespējams? CVK attieksme: "Nu, gadījās... Visi citi vainīgi, tikai ne mēs!"

No kļūdām, protams, neviens nav pasargāts, un taisnība jau ir, ka nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. Taču saistībā ar EP vēlēšanu tehniskajām ķibelēm paustā valsts iestāžu attieksme liek domāt, ka dažam labam ierēdnim nav skaidrs, ka viņa algu nodrošina nodokļu maksātāju nauda un tāpēc vajadzētu strādāt atbildīgāk.

Top komentāri

Burkāns un pātaga-LR šizofrēnija
B
Parasti valsts savus iedzīvotājus cenšas pamudināt maksāt nodokļus gan ar burkāniem, gan, tos, kuri burkānvalodu nesaprot, piebikstīt ar pātagu. latvijā šobrīd ir izveidota interesanta sistēma - ar burkānu - diferencēto neapliekamo minimumu, kas katram mazas algas maksātājam un katru mazās algas saņēmēju piešķir bonusu (pabalstu) 46 euro apmērā, kuru tiem, kas maksā normālas algas - atņem. Pēc tam valsts brīnās, kāpēc tik daudzi negrib maksāt normālas algas un sola visus kārtīgi pātagot. Bet, ja tas burkāns ir aizmugurē, tad panākt, lai ēzelis iet uz priekšu, ar pātagu vien ir diezgan sarežģīts uzdevums
trusis nejaukais
t
paaraak uzbliidusi valsts paarvalde, kas juutaas komfortabli pat ja darba rezultaats ir peedeejais suuds. taa ir latvijas probleemu sakne. valdiiba nespeej par prasiit elementaaru atbildiibu no amatpersonaam, tad par ko te veel runaat. un ar katru saeimas sasaukumu braucam ar vien dziljaak auzaas. atlaist no valsts paarvaldes vajag vismaz pusi darbinieku un funkcijas nodot uznjeemeejiem kas savaa starpaa sacenshoties spees piedaavaat gan kvalitaati gan labaako ceenu. vieniigaa probleema ir tajaa, ka latvija ir maza un uznnjeemeeji viens otru paziist kaa raibi sunji un tur arii var veidoties korupcijas moments, bet no uznjeemeeja vismaz var prasiit atbildiibu, bet no iereednja pat to nevar.
Q
Q
Par birokrātijas aparāta problēmām jāpiekrīt - sen laiks sistēmu būtiski pārskatīt, mainīt, un pēc vajadzības apzāģēt kā pāraugušu krūmu. Bet vēlēšanām (arī Saeimas un pašvaldību) mans risinājums ir sekojošs - balsošana tiešsaitē, caur latvija.lv ar bankas autorizāciju kā galveno formu. Bankas konts mūsdienās ir teju jebkuram un internetu lietot arī vairums prot. Kas neprot, lūdzu mācieties - noderēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē