Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pagaidām ekspertu vidū nav vienota redzējuma arī par to, vai mūsu valsts un visas sabiedrības kopējo labklājību veicinātu vēl spēcīgāka urbanizācija

Bizness jāved uz laukiem?

Lai gan administratīvi teritoriālās reformas sākotnējais variants – izveidot 35 pašvaldības – sabiedrībā netika uztverts ar sajūsmu, tomēr aizsāktā diskusija ir lietderīga, jo ir aktualizēts temats par to, kā motivēt pašvaldības ieaicināt savā teritorijā uzņēmumus. Par to, kā panākt, lai pašvaldības būtu ieinteresētas ne tikai noturēt iedzīvotājus, bet arī pilnveidot uzņēmējdarbības vidi, tiek spriests jau gadiem. Dažādi eksperti piedāvājuši atšķirīgus modeļus, taču tāds variants, kas būtu ja ne ideāls, tad vismaz daudziem pieņemams, joprojām tiek meklēts. Te jāatgādina, ka patlaban Latvija ir iedalīta deviņās republikas pilsētās un 110 novados, un uzņēmējdarbības attīstība šajās pilsētās, bet it īpaši novados ir ļoti atšķirīgā līmenī.

Finanšu ministrs Jānis Reirs Dienai nesen sacīja, ka nodokļu sistēmu nav plānots mainīt divus gadus, bet, sākot no 2021. gada, ir iespējamas izmaiņas. Var jau būt, ka līdz tam laikam tiks atrasts variants, kā ar nodokļu palīdzību motivēt pašvaldības piesaistīt uzņēmumus, tātad darba devējus.

Pēdējā laikā atkal atdzimis viedoklis, ka strādājošo cilvēku maksātajam iedzīvotāju ienākuma nodoklim (IIN) vajadzētu nonākt nevis tās pašvaldības rīcībā, kurā cilvēks dzīvo, bet gan tās, kurā viņš strādā.

Vietvaru pārstāvji ir norādījuši, ka tai pašvaldībai, kuras teritorijā tiek uzbūvēta, piemēram, ražotne, pienāktos finansiāli ieguvumi, jo mēdz būt tā, ka ražotne atrodas vienā pašvaldībā, bet ražotnes darbinieki dzīvo citā un no šo darbinieku IIN maksājumiem nav ieguvuma tai pašvaldībai, kas rūpējas par ražotnes infrastruktūru.

Taču idejai par IIN nonākšanu tās pašvaldības rīcībā, kurā nodokļu maksātājs strādā, ir arī oponenti, kuri norāda, ka tad ieguvēja būtu Rīga un citas lielās pilsētas, bet nomaļākās pašvaldības būtu zaudētājas. Turklāt idejas īstenošanu sarežģī tas, ka nav vienprātības par to, kurai pašvaldībai pienāktos IIN maksājumi, ja, teiksim, vērienīgs tirdzniecības uzņēmums reģistrēts Pierīgā, bet tā veikali darbojas daudzviet Latvijā. Pagaidām ekspertu vidū nav vienota redzējuma arī par to, vai mūsu valsts un visas sabiedrības kopējo labklājību veicinātu vēl spēcīgāka urbanizācija, mērķtiecīgi sekmējot Rīgas un Pierīgas izaugsmi, vai arī tieši pretēji – jādara viss iespējamais, lai cilvēki dzīvotu reģionos un nebūtu tā, ka novada centrā ir par Eiropas Savienības naudu skaisti sakārtota vide, bet redzami vien daži vietējie iedzīvotāji, savukārt tālāk no centra ieraugāmas tikai tukšas, pamestas mājas. 

Dažādu Eiropas valstu pieredze urbanizācijas veicināšanā vai lauku dzīvesveida saglabāšanā ir atšķirīga. Mūsu valstij jāatrod pašai savs modelis.

Top komentāri

Kaspars
K
Uzņēmēji maksā nodokļus, lai pašvaldība sniegtu publiskos pakalpojumus, nevis palīdzētu kādiem pietuvinātajam/izredzētajiem, tā kropļojot konkurenci.
Ilgtspējīgāsinerģija
I
Lieciet biznesu mierā, viņš pats atradīs sev vietu. Ja tomēr... atvēliet biznesam vietu, kur to nečakarē ierēdņu-lūzeru armija...!
trusis nejaukais
t
bet pashaa principaa kaa lai uznjeemeejs tiek uz novadiem? pa tiem bezceljiem? nevis pa aatrgaitas celjiem liidziigi kaa Vaacijaa bet pa psrs laika plaanotaam shosejaam un ik paaris kilometriem sirojoshu policiju kas to vien gaida kaa uznjeemeejus ar biezaaku maku. laiks maksaa naudu, skaidri apreekjinaamu naudu. un ja celjaa ir jaapavada paaraak daudz laika un veel pa kaajaam maisaas liidz zobiem ar tehniku nobrunjojusies izpildvara tad nevienam tas nav vajadziigs. izpildiet maajasdarbu un tad sapnjojiet par nodaviem ar uznjeemeejiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē