Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Pēc apmēram pusotru gadu ilgstošā cenas krituma netrūkst to, kuriem "kurpe spiež"

Cerība uz lētāku degvielu

Neraugoties uz to, ka pēdējās nedēļas laikā naftas cena nedaudz palielinājusies, šobrīd ir pamats domāt, ka visai drīz šis ogļūdeņražu kurināmais kļūs lētāks, līdz ar to Latvijas patērētājiem ir visai lielas cerības uz to, ka cenrāži degvielas uzpildes stacijās kļūs krietni vien pievilcīgāki. Savukārt tad, ja melnā zelta cenas samazināšanās tendence izrādīsies ilgstoša, tas var atstāt iespaidu arī uz zemākiem siltumenerģijas tarifiem nedaudz tālākā nākotnē. Tiesa, par to vēl pagaidām visai pāragri runāt.

Pēdējo vairāku nedēļu laikā pircēju aktivitāti pasaules naftas tirgū ievērojami piebremzējusi atziņa, ka iepriekšējā OPEC, Krievijas un citu lielo naftas eksportētāju vienošanās par ieguves kvotu samazināšanu nav devusi cerēto un sākotnējais cenas pieaugums ne tik vien neturpinās, bet tirgu sākušās piemeklēt pilnīgi pretējas tendences. Pagājušā nedēļa gan iezīmēja strauju tirgus pretkustību, kuras laikā naftas cena palielinājās saistībā ar ieguves pārrāvumu Lībijā, tomēr ziņa par to, ka šīs valsts lielākajā naftas laukā Alšararā ieguve ir atsākusies, cenu atkal sāka spiest lejup. Vēl viens no faktoriem, kas varētu veicināt cenas virzību augšup, ir krājumu samazināšanās ASV, tomēr, kā zināms, tieši šīs valsts aktivitātes naftas tirgū ir veicinājušas to, ka šis fosilais kurināmais vairs nav nekāds ekskluzīvais resurss.

ASV ekonomika ir ieinteresēta lētā kurināmajā, un to visai skaidri licis noprast arī valsts prezidents Donalds Tramps.

Tā ir diezgan nepārprotama norāde, ka ASV slānekļa naftas industrija turpinās būt par ventili tam, lai straujš cenas kāpums pasaulē izpaliktu.

Pēdējo mēnešu kustības jūtamas arī Latvijas degvielas tirgū, proti, benzīns kļuvis par pāris centiem lētāks, savukārt dīzeļdegvielas cenas kritums jau ir ar procentuāli lielāku izteiksmi. Šobrīd ir pamats pieļaut, ka cenas samazināšanās atkal var izvērsties ilgstošākā tendencē. Ir dzirdēti viedokļi, ka, lai naftas cenu varētu turpināt turēt virs 50 dolāru līmeņa par barelu, lielajiem naftas eksportētājiem būtu jānāk klajā ar jaunu vienošanos par ieguves mazināšanu. Lieki teikt, ka tikai retais gribēs steigties ar šādiem paziņojumiem, sevišķi vēl tāpēc, ka pēc apmēram pusotru gadu ilgstošā cenas krituma, kas sākās 2014. gada vasarā, netrūkst to, kuriem "kurpe spiež". Iepriekšējā vienošanās nav ļāvusi tikt pie ilgstoša "tirgus efekta", tāpēc var veidoties priekšnosacījumi tam, lai naftas eksporta lielvalstis atkal sāktu domāt katra par sevi, tādējādi atkal spiežot kurināmā cenas lejup. Tas savukārt varētu būt par iemeslu, lai augošā inflācija Latvijā piebremzētos.

Top komentāri

Slānekļa nafta
S
un gāze papilnam ir arī zem Baltijas valstīm, bet valdība to ignorē. Naftas produkti DUS lētāki nekļūs. Bet iekšdedzes dzinējiem un fosilai degvielai parādīsies konkurenti ūdeņraža bateriju un elektromobiļu jomā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē