Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cerības un bažas

Aizejošais gads, jācer, noslēgs triju gadu ciklu, kurā Latvija (un, protams, arī visa pasaule) gājusi cauri ārkārtīgi lielai turbulencei gan cilvēciskajā, gan ekonomikas, gan drošības kontekstā.

Un šis ir jau trešais gada noslēgums, kad cilvēki viens otram visvairāk novēl drošību par sevi, ģimeni, darbu, biznesu un arī vēl viens otram mieru. Diemžēl Krievijas brutālās agresijas dēļ šie vēlējumi ir ieguvuši pilnīgi citu, daudz dziļāku un vienlaikus daudz tiešāku nozīmi.

Tieši tādēļ nākamā gada kontekstā izšķiroši būtiska nozīme ir jaunās valdības spējai definēt un apstiprināt skaidru rīcības plānu tautsaimniecības attīstības sekmēšanai, kurā vienlaikus būtu iekļauts arī saprotams paveiktā novērtēšanas algoritms. Taču gribētos atgādināt valdošajiem, ka ar labi skanošu frāžu definēšanu un uzrakstīšanu uz papīra nepietiek. Ir nepieciešama mērķtiecīga, sistēmiska rīcība šo plānu īstenošanā. Un vēl būtiska nianse – svarīgi ir arī neuzskatīt sevi par vienīgajiem viedajiem un kompetentajiem, bet ieklausīties arī citos līdzcilvēkos, kuri nereti ir gan viedāki, gan gudrāki.

Nevēlos noniecināt daudzus augsti izglītotus, gudrus un kompetentus cilvēkus ar augstāko izglītību, tomēr iepriekšējos gados diemžēl esam piedzīvojuši, ka gluži nepietiek ar to, ka valdībā strādā pat pāris cilvēku ar doktora grādu. Kā redzējām, ne jau uz papīra uzdrukāts un apzieģelēts doktora grāds uzreiz nozīmē viedumu, kompetenci un spēju domāt un rīkoties loģiski, saprātīgi, drosmīgi un kvalitatīvi.

Esam nupat pietiekami atklausījušies par nepieciešamību vēl vairāk neatpalikt no kaimiņiem, kā arī to, ka nu tik īstenosim viedo reindustrializāciju un ekonomikas transformāciju. Nesaku, ka šīs frāzes ir nepareizas, taču, kā jau minēju, ar it kā gudru frāžu skandēšanu gluži nepietiek mērķu sasniegšanai. Un vēl – reindustrializācija un transformācija, starp citu, nemaz nav mērķi, ja kas. Tie ir instrumenti jeb process, ar kuru palīdzību sasniegt mērķus, kuri – jau atkārtošos – ir skaidri jādefinē, pievienojot padarītā novērtēšanas algoritmu.

Lozungiem pārpilnā (un mazliet jau izsmietā) valdības deklarācija pagaidām neļauj saprast, kādus mērķus un kādā veidā jaunā valdība gatavojas sasniegt. Tāpēc cerības paliek uz rīcības plānu. Un tam klāt nāk arī cerība, ka koalīcija pildīs pirmsvēlēšanu solījumus un ieklausīsies sociālo partneru ieteikumos, veidojot savu darba plānu. Pagaidām dzird dažādas atsauksmes par šī solījuma pildīšanu. Jācer, ka beigās atkal nenāksies vilties, kā tas bijis jau daudzkārt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē