Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Notiek konkurence par izglītotiem, profesionāliem cilvēkiem

Cīņa par iedzīvotājiem

Jūlija sākumā no Latvijas netālu esošā valsts Polija pozitīvā aspektā pārsteidza starptautisko sabiedrību, jo nonāca uzmanības centrā nevis ar izteikti konservatīviem lēmumiem vai uz demokrātijas robežas balansējošām idejām, kā šai valstij iepriekš bija gadījies, bet gan ar ieceri atbrīvot no ienākuma nodokļa, kura likme ir 18%, maksāšanas strādājošos jauniešus vecumā līdz 26 gadiem, ja viņu bruto ienākumi nepārsniedz 85 500 zlotu (aptuveni 20 000 eiro) gadā. (Par to 5. jūlijā vēstīja arī aģentūra LETA.)

Šīs ieceres mērķis ir tāds, ko Latvijas sabiedrībai vajadzētu labi saprast, respektīvi, mērķis ir mazināt gados jaunu cilvēku aizbraukšanu no dzimtenes uz turīgākām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm labāk apmaksāta darba meklējumos.

To, kāds būs turpmākais liktenis Polijas iecerei, rādīs laiks, taču tā vērtējama kā psiholoģiski gudrs gājiens, kas parāda poļu jauniešiem, ka viņi savai valstij ir svarīgi.

Tajā pašā nedēļā, kad mediji vēstīja par Polijas centieniem mudināt jauniešus palikt dzimtenē un nedoties uz ārzemēm finansiālu apsvēru dēļ, dažādu valstu medijos tika ziņots arī par to, ka Grieķijas salas Antikiteras atbildīgās amatpersonas piedāvā finansiāla atbalsta mehānismu cilvēkiem, kuri ir gatavi pārcelties dzīvot uz šo salu, uzsverot, ka it īpaši gaidīti ir atbraucēji sociālekonomiski aktīvajā vecumā ar bērniem, jo mērķis ir novērst to, ka salā nenotiek paaudžu maiņa.

Antikitera gan ir visai neliela sala, kam nav būtiskas nozīmes Grieķijas ekonomikā, par starptautisko ietekmi vispār nerunājot, taču pastāv viedoklis, ka Antikiteras piemēru vērts ņemt vērā daudzām apdzīvotajām vietām un apzināties, ka tad, ja negrib zaudēt esošos jaunās un vidējās paaudzes iedzīvotājus vai arī ja grib piesaistīt šo paaudžu atbraucējus, ir jānāk pretī, nodrošinot izdevīgus finansiālos nosacījumus un pievilcīgus dzīves apstākļus. 

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis intervijās medijiem bieži ir uzsvēris, ka ikvienam ir jāapzinās, ka patlaban pasaulē notiek valstu cīņa par talantīgiem cilvēkiem. Pēdējos gados laiku pa laikam arī Eiropas Parlamenta līmenī ir aktualizēta diskusija par to, ka pieņemas spēkā starptautiska mēroga konkurence par izglītotiem, profesionāliem cilvēkiem, jo ne tikai Latvijā, bet arī vairākās citās ES dalībvalstīs ir jūtams strādājošo trūkums.
Tiek arī uzsvērts – beidzot ir jāsaprot, ka tur, kur cilvēki nejutīsies novērtēti un atradīsies nepārtrauktā psiholoģiskajā un finansiālajā diskomfortā, viņi nepaliks un nekādi patētiski saukļi par emocionālajām saitēm, kas saista ar dzimto novadu, pilsētu vai valsti, aizbraukšanu nenovērsīs. 

Top komentāri

liepājnieks
l
CIK ILGI LIEPĀJĀ ĻAUS JĒRIŅAM ŅIRGĀTIES PAR LNVALĪDEM AR SKŪERIEM ??? GLĀBŠANAS STACIJĀ NOM,AINĪJA IVALĪDIEM TUALETI KURĀ INVALĪDS NEMAZ NESPĒJ TIKT IEKŠĀ !!! CIK ILGI LIEPĀJAS JAUNAIS GALVA > VILNĪTIS AUKLĒSIES AR TO GALĪGI NESPĒJĪGO JĒRIŅU ? PALIEK PAR TRAKU !
P
P
Lūdzu konkrēti;kurai sabiedrības daļai tas jāsaprot?Es jau sen saprotu,ka sabiedrības vairākumu-60%,dupsē mazākums-nepilni 40%,no kuriem 8% pats mazākais mazākums.Kā baznīca atdalīta no valsts,tā sabierIba no varas. Cīņa par iedzīvotājiem notiek,kuļot tukšus salmus=muldot.
Horošijs
H
Tas, kas der Polijā, neder Latvijā. Vajadzētu nodrošināt sevišķi Latgalē ieņēmumus gan jauniem, gan veciem 20000 EUR. Tad visi maksātu nodokļus un nevienu nevajadzētu atbrīvot no maksāšanas. Nodokļu nomaksas vietās veidotos rindas tad.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē