Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Varbūt derētu ieviest mehānismu, kas pašvaldības mudinātu cīnīties par uzņēmumiem

Cīnīties par uzņēmumiem

Pašvaldību vēlēšanu tuvums un jaunās nodokļu politikas gatavošana. Divas aktualitātes šopavasar. Distancējoties no politiskajām spēlēm un priekšvēlēšanu gaisotnei raksturīgajiem solījumiem, kas jau sākuši lavīties vēlētāju pastkastītēs un prātos, tomēr jāpamana kāds ekonomiskais faktors, kas saista pašvaldības un topošo nodokļu politiku. Proti, jautājums par to, kā sekmēt pašvaldību ieinteresētību ne tikai iedzīvotāju piesaistē un noturēšanā, bet arī uzņēmējdarbības attīstīšanā. Te nav runa par uzņēmumiem, kuros būtu iesaistītas pašas pašvaldības, bet gan par to, lai ikvienas pilsētas un ikviena novada dome radītu biznesam izdevīgu vidi, kas rezultētos uzņēmumu esamībā un jaunu darba vietu piedāvāšanā iedzīvotājiem.

Savulaik Diena rakstīja par vēsturisku gadījumu, kā Aizkraukles novada domes pārstāvji "uz šosejas pārķēruši amerikāņu investorus". Tomēr investoru pārķeršana nav sistemātisks risinājums, un paralēli jaunās nodokļu politikas veidošanai būtu vērts diskutēt par ideju, ka varbūt derētu nodokļu sistēmā ieviest tādu mehānismu, kas ļoti tieši un, tā sakot, ciparu valodā pašvaldības mudinātu cīnīties ne tikai par iedzīvotājiem, kuri dod naudu to budžetā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksājumu veidā, bet arī par uzņēmumiem. Jāatceras, ka šo ideju vairākkārt paudis bijušais ekonomikas ministrs, domnīcas Certus valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis un arī citi ekonomikas analītiķi. Tiesa gan, pagaidām vēl nav precīzi skaidrs, kādi varētu būt risinājumi, lai panāktu, ka pašvaldības tiešām cīnās par uzņēmumu piesaistīšanu to teritorijām. Tikmēr Nodarbinātības valsts aģentūra vēsta, ka bezdarba līmenis Daugavpilī ir aptuveni divas reizes lielāks nekā Valmierā un Jelgavā. Un bezdarba līmenis Rēzeknē krietni pārsniedz Daugavpils datus. Protams, ne jau no domēs strādājošajiem cilvēkiem vien tas atkarīgs, tomēr pašvaldību faktors gluži nebūtisks nav.

Tikmēr saistībā ar jaunās nodokļu politikas veidošanu pašvaldības tiek minētas kā galvenās pretinieces idejai mazināt IIN likmi. "Pašvaldības ir IIN doto ieņēmumu sargs, jo IIN veido lielāko daļu no pašvaldību budžeta ieņēmumiem," Dienai atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. 

Izvēloties, par ko balsot tuvajās pašvaldību vēlēšanās, gan konkrētus deputātu kandidātus, gan kopumā politiskos spēkus  derētu vērtēt arī pēc kritērija, cik daudz uzņēmumu izveidošanu pašvaldības teritorijā jau sekmējuši un varētu sekmēt nākotnē, cik daudz vietējo uzņēmēju noturējuši un cik daudzu ārvalstu investoru ienākšanu veicinājuši.

 

 

Top komentāri

auditors
a
ja labprātīgi novads nepadodas( izdeva taču atļauju brīvprātīgi apvienoties ) , tad jāļauj tam bankrotēt , kam valstij tāds novads , kura vienīgās darbavietas pašvaldības štats , skola bērnudārzs kačigārs un kapu sārgs, ja viņi nemāk savu novadu stūrēt , tad ir krahs un teritorijas sadalīt līdz rodas ekonomiski stiprs novads , boļševikiem bija tendence , pie vārga kolkoza piesliet grimstošos , kuros nebija izslaukuma , sivēni sprāga , bet no lauka noku'ūla zem 5 centneriem, paprasi brigmanim , viņš ar šito operēja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē