Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Plānojot to, ko mainīt nodokļu sistēmā, politiķiem vajadzētu paturēt prātā, kas ir viņu darba devējs

Dubultstandartu zelšana un apšaubāmie rūpesti

Jaunās valdības ministru savas nozares pārzināšana un šķietami elementāru lietu kopsakarību uztvertspēja nebeidz pārsteigt. Negatīvā nozīmē. Turklāt minētais attiecas ne tikai uz jaunpienācējiem, bet arī jau pieredzējušiem ministru krēslu sēdētājiem.

Šoreiz runa ir par finanšu ministra Jāņa Reira atziņām par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu attiecībā uz Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem, kā arī restorānu biznesam. Pirmajai no minētajām grupām, ministraprāt, šādas likmes piemērošana neesot efektīva, taču tās piemērošana varētu sevi attaisnot restorānos.

Man kā ierindas patērētājam, protams, šķiet apsveicama doma, ja sabiedriskā ēdināšanas sektora cenrāžos redzamie skaitļi sarūk vai vismaz nepiedzīvo jūtamu kāpumu. Domājams, ka šai atziņai varētu piekrist arī ne viena vien namamāte, kurai šādā gadījumā ikdienas solis varētu radīt mazāku sagurumu nekā līdz šim. Turklāt tas būtu labi arī valsts ekonomikai, jo pieaugtu naudas aprite un tas ir viens no ceļiem uz labklājību. Tomēr, ja runājam par vairuma valsts iedzīvotāju labklājības rādītājiem, kā arī naudas tērēšanas iespējām un paradumiem, neviļus piezogas jautājums: vai aktuālāk ir nodrošināt iespējami lētas ikdienā nepieciešamās pārtikas preces, vai domāt, kā potenciāli samazināt tēriņus tiem, kuru rocība ir lielāka?

Dzirdēti viedokļi, ka samazinātā 5% PVN likme Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem sevi neesot attaisnojusi, jo daudziem cenas ir augstākas nekā pirms gada un patērētāju ieguvumi ir bijuši manāmi tikai pirmajos mēnešos, kad tā tika ieviesta.

Šādām atziņām gribētu nepiekrist, jo to, cik maksājam par buntīti burkānu vai kartupeļu kilogramu, nosaka ne vien nodokļu likmes, bet arī sezonālu faktoru un laika apstākļu kopums, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī aiz tās robežām.

Jo lielāks ir piedāvājums, jo mazāka ir cena. Tāpēc, piemēram, septembrī vai oktobrī dārzeņi, kas raksturīgi Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, ir lētāki nekā maijā. Tad tie praktiski "beigušies" un ir jādzīvo ar pārpalikumiem vai jābauda ārvalstu piedāvājums, kas šajā gada sezonā var šķist stipri padārgs. Protams, var gadīties, ka arī kāds no tirgotājiem šur tur "piemet" cenu, tomēr kopumā visu nosaka sezonalitāte un raža. Piemēram, 1 kg kāpostu saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pagājušā gada maijā maksāja 0,60 eiro kilogramā, kas ir par 26 centiem vairāk nekā pērn februārī, taču par pieciem centiem mazāk nekā atbilstošā laika periodā 2017. gadā. Pagājušajā mēnesī minētā dārzeņa cena bija pieaugusi līdz 0,66 eiro kilogramā, taču kāposts ir mitruma prasīgs, bet pagājušā gada vasara bija sausa ar attiecīgu ietekmi uz ražu. Patiesībā, ja PVN likme nebūtu samazināta, ir visai liela iespēja, ka februārī par vienu kg kāpostu nāktos maksāt nevis 66, bet vairāk nekā 75 centus.

Tādējādi, ja PVN likme nebūtu samazināta, tad šobrīd dārgie dārzeņi, visticamāk, būtu vēl dārgāki.

Tas, domājams, nav mazsvarīgi tiem, kuru ienākumi ir mazi un kuru dzīvi pirms vēlēšanām pašreizējās varas partijas ir solījušas uzlabot. Plānojot to, ko mainīt nodokļu sistēmā, politiķiem vajadzētu paturēt prātā, kas ir viņu darba devējs un kādu mērķu vadīti viņi šo darba devēju pārstāv, sevišķi vēl tad, ja savā darbavietā ir gadījies iekļūt pēdējā brīdī, iebāžot kāju jau gandrīz aizvērtajās durvīs. 

Top komentāri

VVZ
V
Augstākais PVN pārtikai pasaulē (ja neskaita pārtikušo Dāniju) vien ir ko vērts- tā ir prasta laupīšana! Reirs vienkārši nodarbojas ar demagoģiju, jo reāli nav no kā nodokļus iekasēt- visa reālā ekonomika ir nolaista līdz kliņķim, un tad nu valdība no katra maizes klaipa vairāk kā piekto daļu savāc sev. P.S. Latvijā ir lielākais PVN pasaulē arī apbedīšanas pakalpojumiem, un te pat Dānija tiek sista pušu- šīm lietām PVN netiek piemērota vispār. Ieklausieties- nomirst tuvinieks un no viņa apglabāšanas rodas "pievienotā vērtība"! Ciniski, bezgala ciniski...
Jautājums
J
Kurš var nosaukt kaut vienu valdības pārstāvi, kuru interesē Latvijas iedzīvotāju labklājība (ja vien tas cilvēks nav viņš pats), kuru - patiesa Latvijas tautsaimniecības izaugsme? Kurš no viņiem ir cienīgs saukties par VALSTSVĪRU?!
reptilis
r
Biedrs Reirs ir slepens Putina aģents,kurš grauj Latvijas pārtikas ražotājus ....vai Spānijas un Marokas lauksaimnieku dubultaģents....,un kas būtu pavisam bēdīgi ,ja izrādītos,ka ir vienkāršs Latvijas mu....ķis ministra amatā:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē