Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dziļāk brieduma fāzē

Rūkoši ārējās tirdzniecības apjomi tradicionāli ir uzskatāms apliecinājums pieprasījuma trūkumam vai nu valsts iekšienē, vai arī valstīs, uz kurām produkcija tiek eksportēta. Diemžēl patlaban šī jautājuma šķetināšana kļuvusi aktuālāka arī Latvijā.

Gada pirmajos divos mēnešos pret šo periodu pērn mūsu valsts ārējās tirdzniecības apjoms ir sarucis par 0,3%, importam krītoties par 0,7%, savukārt preču eksports audzis par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Kāds varbūt teiks, ka importa kritums ir vērtējams kā kaut kas labs, jo paver iespēju valsts ārējai tirdzniecībai ar proficītu. Diemžēl praksē, un jo sevišķi Latvijas apstākļos, tas signalizē par valsts iekšējā pieprasījuma kritumu, līdz ar to arī par lēnākas ekonomikas izaugsmes pazīmēm. Tāpat jāņem vērā importa struktūra. Februārī, kad importa kritums bijis straujāks, tas noticis uz dažādu elektroiekārtu, mehānismu un mehānisko ierīču rēķina, kas nav nekas noēdams, bet gan kaut kas tāds, ar kā palīdzību attīstīt ražošanu vai kā citādi pelnīt naudu Latvijā. Labi ir tad, ja aug gan imports, gan eksports, liekot uzsvaru tieši uz pēdējo, taču pašlaik ar zināmu stagnāciju sāk saskarties abi. Salīdzinājumam – pērn eksports gada pirmo divu mēnešu posmu salīdzinājumā ar 2017. gada attiecīgā laika perioda sniegumu sāka ar 16%, bet imports ar 10% vērtu izaugsmi. Kāpuma apstāšanās, lai arī var šķist nepatīkama, vēl uzreiz nenozīmē, ka pie durvīm klauvē kāda lielāka krīze, lai gan arī šādu iespēju nekad pilnībā nevar izslēgt. Lai konstatētu, vai ārējā tirdzniecībā patiešām vērojama stagnācija, situācija jāaplūko garākā laikposmā. Ja paraugāmies uz situāciju pagājušā gada nogalē, aina nav viennozīmīga, jo decembra dati nebija īpaši spoži, taču novembris sevi vēl pieteica ar visai solīdu kāpumu gan importā, gan eksportā.

Patlaban var secināt, ka gan Latvijas, gan pasaules ekonomika kopumā sasniedz aizvien dziļāku ekonomiskās izaugsmes fāzes brieduma stadiju, tas nozīmē, ka uzturēt strauju izaugsmi kļūs aizvien grūtāk. Ja runājam par mūsu valsts eksportējošo nozaru attīstību, kreditēšanas pieaugums Eiropā aizvien rada labvēlīgus apstākļus, lai mūsu uzņēmumiem būtu, ko ražot un pārdot. Šobrīd galvenais jautājums ir – cik ilgi, jo, piemēram, eirozonas ekonomiskā izaugsme dilst un tas neapšaubāmi atstās iespaidu uz dzīvi Latvijā. Tas, ka uzņēmēji pašlaik sūdzas, ka nav, kas strādā, nenozīmē, ka viņi to darīs arī pēc pusgada vai gada, tāpēc mūsu valsts iedzīvotājiem aizvien rūpīgāk būtu vērts apsvērt katra lielāka kredīta ietekmi uz savu nākamo gadu budžetu. 

Top komentāri

Pipars
P
Nu ko tuvojās jaunais krīzes vilnis... iepriekš bija ziediņi - tagad būs odziņas.! Nekas nemainās- atcerēsimies pagājušo krīzi 2008 gadā kad interesantas sakritības pēc valstī izvērsa novadu reformas... Kuras pateicoties administrācijas centru pārvietošanai uz lielākajiem pēc iedzīvotāju skaita novadiem jaunizveidotajos novados veicināja destruktīvos procesus, kad reformu rezultātā virknē reģionu vairs nebija rentabli uzturēt daudzas mazās skolas medicīnas iestādes policijas iecirkņus u.t.t... Uzskatu ka tā laika reformas Latvijā tieši un būtiski pastiprināja krīzes ietekmi Latvijas lauku rajonos un veicināja mazo novadu iedzīvotāju no valsts prom braukšanu... Jūtot ka krīzes jaunais vilnis atkal tuvojās mūsu valsts atkal stumj jaunu novadu reformu... Secinu... Vērojam plānveidīgu valsti pārvaldošo varas grupējumu atbalstītu iedzīvotāju skaita samazināšanas programmu...! Nožēlojami...!
reptilis
r
Kaut kāds nepareizi domājošs ir autors....mūs taču jau sen apskaidroja un apgaismoja,ka eksporta un importa bilance ""modernajā""ekonomikā nav nekāds rādītājs.....uz tādu skatās tikai ekonomiskie tumsoņas.....
P
P
Līdz briedumam netikām un netiksim,jo asni tika nocirsti jau startā(saknē).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē