Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
Pašreizējais 10% eksporta pieaugums gada izteiksmē varētu saglabāties arī turpmāk

Eksporta pienesums lielāks nekā līdz šim

Patiešām priecē ārējās tirdzniecības dati. Iepriekšējos gados Latvijas preču eksporta pieaugums bija visai lēns vai pat ar nelielu mīnusiņu. Tomēr šobrīd no valsts izvesto preču apjoms naudas izteiksmē aug apmēram par 10% gadā, ko pirms gada bija visai grūti iedomāties. Ja runājam konkrēti, tad šā gada pirmie seši mēneši salīdzinājumā ar šo pašu laika periodu pērn Latvijai vainagojušies ar 10,3% vērtu eksporta apjoma pieaugumu, tam naudas izteiksmē sasniedzot 5,39 miljardus eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tādējādi esam sasnieguši tos pašus izaugsmes tempus, ko desmitgades sākumā. Tomēr atšķirība ir tā, ka šobrīd nav jāatgūst iepriekšējās krīzes laikā zaudētais, bet varam jau runāt par visai pamatotu iespējamību, ka šis gads Latvijas tautsaimniecībai noslēgsies ar jaunu visu laiku augstāko preču eksporta apjomu. Protams, ja vien rudens šobrīd visnotaļ labvēlīgajā ekonomiskajā konjunktūrā nenesīs kādas kardinālas pārmaiņas. 

Šobrīd izskatās, ka tā nebūs, jo vairums mūsu lielāko eksporta partnervalstu var lepoties ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos. Šajā ziņā no kopējā ansambļa pagaidām nekrīt ārā arī Krievija, neraugoties uz nestabilitāti pasaules naftas tirgū, kas tieši atsaucas uz mūsu kaimiņvalsts eksporta ieņēmumiem, no kuriem lielā mērā ir atkarīgs pieprasījums pēc importa precēm. Tiesa, kopējo ainu nedaudz pabojā Lielbritānija, kur pēc vērienīgās izaugsmes iepriekš šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn eksporta apjoms sarucis par pusprocentu. Uz kopējā fona tas nav nekas dramatisks, taču paliek jautājums, kā Brexit tirdzniecības saites ietekmēs turpmāk. Šeit gan var atsaukties uz kāda uzņēmēja teikto par to, ka gadījumā, ja britu tirgū noieta iespējas mazināsies, eksports tika pārorientēts uz citām valstīm. Situācija tam vismaz pagaidām ir samērā labvēlīga, jo globālais pieprasījums turpina augt.

Ja šī konjunktūra saglabāsies, mūsu valsts uzņēmēji varēs likt lietā tos ieguvumus, ko sola jau daudz peltā nodokļu reforma. Šajā gadījumā runa ir par nulles ienākuma nodokļa likmes piemērošanu reinvestētajai peļņai, kas pēc pašu uzņēmēju atziņām bilancēm varētu likt izskatīties krietni vien labākām, nekā tās bijušas līdz šim. Tas savukārt nozīmē, ka arī bankas kļūs kreditēšanai daudz atvērtākas, līdz ar to eksporta attīstībai nauda būs. Tādējādi Latvijas iespējas globālā pieprasījuma apmierināšanā pieaugs, turklāt uz aizvien augstākas pievienotās vērtības preču rēķina. Līdz ar to pašreizējais 10% eksporta pieaugums gada izteiksmē varētu saglabāties arī turpmāk, vienlaikus ļaujot nostiprināties ražošanas lomai kopējā tautsaimniecības struktūrā, radot pamatu tam, lai mūsu valsts ekonomikas izaugsme tiktu mazāk pakļauta dažādiem cenu burbuļiem pasaules finanšu tirgos. Tam būtu jārada arī ilgi gaidītā labvēlīgā vide tam, lai arī ierindas iedzīvotāju ienākumi augtu un turīgāks kļūtu gan vidusslānis, gan arī tie, kuru ienākumi ir zem vidējā statistiskā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē