Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Gribam dzīvot "kā Eiropā", ar to saprotot nevis kaut ko konkrētu, bet gan visu to labāko.

Esam gatavāki pārmaiņām

Intervijā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, kas pirms dažām dienām bija publicēta Dienā , uzmanību piesaistīja tēze, ka Latvijai jātiecas būt modernākai. Uzreiz jānorāda, ka šī tēze kā tāda ir ļoti atbalstāma. Vēl vairāk – mēs jau tagad daudzējādā ziņā esam vieni no modernākajiem Eiropā un pat pasaulē.

Nupat lasījām ziņu, ka Globālajā inovāciju indeksā Latvija apsteidz Lietuvu, lai gan atpaliek no Igaunijas. Starp 129 pasaules valstīm izvērtēta pēc 80 dažādiem inovācijas ietekmējošiem faktoriem, arī tādiem kā politiskā vide, izglītība, infrastruktūra un uzņēmējdarbības attīstība, Latvija saglabājusi augsto 34. vietu. Cienījami, vai ne?

Tāpat vēl nesen tieši Latvijā bija ātrākais internets Eiropā. Pie mums daudz ātrāk un ērtāk nekā tā dēvētajās vecajās valstīs var nodibināt uzņēmumu, saņemt pirmo pasi vai ID karti bērnam vai nomainīt pieaugušajam, un pat daudz kritizētās e-veselības ieviešana pie mums veicas daudz raitāk. Protams, tādus piemērus var atrast vēl un vēl. Pamats tam ir ļoti vienkāršs – esam gatavāki pārmaiņām. Ja ko jaunu ieviešam, tad labāko. Mēs jau teju vai trīs desmitgades kārpāmies ārā no padomiskās atpalicības bedres, gribam dzīvot "kā Eiropā", ar to saprotot nevis kaut ko konkrētu, bet gan visu to labāko, tāpēc atšķirībā no daudziem rietumvalstīs dzīvojošajiem iebilstam nevis pret kā ierasta mainīšanu, bet gan pret to, ka jaunievedumi nav pietiekami kvalitatīvi.

Līdz ar to domu, ka vēl neesam pietiekami moderni, pietiekami eiropeiski utt., mēs iedvešam sev paši, būdami jo īpaši paškritiski, prasīgi pret sevi. Un šajā ziņā gan gribētos piekrist Valsts prezidenta teiktajam, ka gribētos, lai "sabiedrība vismaz nedaudz maina savu attieksmi pret mūsu valsti – uztver Latviju kā modernu Rietumeiropas valsti". Proti, līdz ar modernizēšanos jāmainās arī attieksmei pret sevi, pašnovērtējumam jākļūst reālākam. Jā, jāsaglabā vēlme sasniegt vairāk, būt labākiem, modernākiem, taču vienlaikus kaut vai no brāļiem igauņiem ir jāpamācās vai jāaizgūst arī dūša pateikt, ka jau esam moderni, vienā, otrā, trešā ziņā pat vieni no modernākajiem.

Vājā vieta tātad ir pašnovērtējumā, sevis pasniegšanā. To gan nevar labot ar kaut kādām valsts pasūtītām kampaņām vien vai politiķu uzsaukumiem pūlim, kā savulaik to mēģināja darīt Valsts prezidente Vaira-Vīķe Freiberga, mudinot visus kopā skandēt, ka mēs esam stipra tauta, ka esam stipri, diženi, raženi, skaisti, zinām, ko gribam, un varam, ko gribam... Labi gribēts, bet savā biklumā to nepieņemam. Taču, ja biežāk leposimies ar savu (un savu tautiešu, valsts utt.) sasniegumu piemēriem, cerams, arī mazāk ļausimies visādiem mazvērtības kompleksiem. Modernizēsimies arī garīgi.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
"Modernizēsimies arī garīgi"... vai nevarētu , lūdzu, konkrētāk?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē