Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Šogad Latvijas eksports, visticamāk, sasniegs jaunu vēsturiski visaugstāko vērtību

Ģeopolitika neapstādinās

Lai gan Latvijā aizvien visai izplatīts uzskats, ka pie mums neko neražo un visi tikai to vien grib, kā tirgoties, mūsu valsts ekonomiskā aina tik skaudra nav.

Protams, varam vēlēties, lai ražošanai tautsaimniecībā būtu lielāka nozīme un preces būtu ar lielāku ražotāja radīto vērtību nekā patlaban. Tomēr ļauties pesimismam nav īpaša pamata, jo Latvijas uzņēmēji ar saviem ražojumiem spēj ne tik vien kā konkurēt ārvalstu tirgos, bet eksporta vērtība mainījusies tik tālu, ka ļāvusi krietni sadeldēt treknajos gados ievērojami uzblīdušo importa pārsvaru. Turklāt labās ziņas, ka, ja vien pasaules ģeopolitikā neatgadīsies kas neparedzēts, šogad Latvijas eksports, visticamāk, sasniegs jaunu vēsturiski visaugstāko vērtību, beidzot atraujoties no iepriekšējos gados tik ierastā 10,2–10,3 miljardu eiro līmeņa.

Daudziem var rasties skepse, vai tas iespējams laikā, kad Krievija noteikusi sankcijas, Lielbritānija grasās izstāties no Eiropas Savienības (ES) un ASV jaunā prezidenta administrācija izteikusi vēlmi vietējo uzņēmēju pasargāšanai pārskatīt ārējās tirdzniecības līgumus. Tomēr, ja paraugāmies uz vispārējo ekonomisko konjunktūru, tad tieši šīs valstis varētu būt tās, uz kurām Latvijas preču eksportam iespēja augt visstraujāk. Ja runājam par Krieviju, tad pērn notikušais naftas cenas pieaugums darījis savu, lai uzlabotos gan ekonomiskā situācija, gan pieaugtu rubļa vērtība. Protams, maz ticams, ka Krievijas tirgū varētu atgriezties patlaban aizliegtie pārtikas produkti, tomēr, ja pēdējās nedēļas laikā vērojamais naftas cenu kritums neturpināsies, ir iespējas augt Latvijas zāļu, apģērbu un mašīnbūves uzņēmumu eksportam uz Krieviju.

Par Lielbritāniju kā augošu noieta tirgu patlaban šaubu vispār ir samērā maz, jo pēc referenduma par valsts izstāšanos no ES Latvijas preču eksports ne tikai nav mazinājies, bet pat uzrāda straujāku pieaugumu, piemēram, pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, pret 2015.gada atbilstošo laika posmu palielinoties par 19%. Arī ASV potenciāls nav zemē metams, jo, pat ja tur plānotajos ekonomikas stimulēšanas pasākumos netiks pielaisti ārvalstu uzņēmumi, vietējās kompānijas ārvalstīs šā vai tā importēs vai nu izejvielas, vai dažādas komplektējošās detaļas, kas tik un tā pasaules tirdzniecības apjomam liks pieaugt, paverot lielākas iespējas arī Latvijas uzņēmumiem. Ja mūsu valsts mēbeļu ražotājs Austrālijas un Jaunzēlandes tirgū ir spējīgs veiksmīgi konkurēt ar Ķīnas uzņēmumiem, tad pie pašreizējā mikroklimata globālajā tautsaimniecībā ir iespēja tam, lai ne tikai ES fondi, bet arī valsts eksports būtu dzinulis labklājības pieaugumam Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē