Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Šobrīd Krievija un tās valūta ir aizvien vairāk atkarīga no rietumvalstu ekonomiskās izaugsmes un stabilitātes Eiropā

Globālie procesi stutē rubli

Miers baro, nemiers posta. Šī atziņa nav nekas jauns, un to lielā mērā varam attiecināt arī uz mūsu kaimiņvalsts ekonomiku un rubļa kursu. Krievijas finanšu tirgus jau ir pozitīvi noreaģējis uz ASV prezidenta vēlēšanu rezultātiem, kas daudziem kaimiņvalstī ļāvis cerēt uz daļēju ekonomisko sankciju atcelšanu. Patlaban gan aizvien vairāk kļūst skaidrs, ka saistībā ar nemierīgo situāciju Ukrainas austrumos sankciju atcelšana nebūs drīza. Tomēr, neraugoties uz to, Krievijas rubļa vērtība turpina palielināties, un tas vairāk saistīts ar globāliem procesiem, nevis kādām pašreizējām norisēm starpvalstu attiecībās vai Krievijas iekšienē.

Iemesls, kāpēc šobrīd rubļa kurss pret eiro nokļuvis savā vairāk nekā pusotra gada augstākajā līmenī, salīdzinājumā ar šī laika posma zemāko līmeni palielinoties apmēram par 20%, tiešā mērā saistīts ar globālās tautsaimniecības norisēm. Savukārt to lielā mērā nosaka ģeopolitiskā situācija, un, lai gan pasaule kļūst aizvien nemierīgāka, situācija "nav tik slikta", lai rastos kādi lielāka mēroga ekonomiskie sarežģījumi.

Tieši pateicoties tam, ka pērn radās cerības uz pasaules tautsaimniecības aktivizēšanos, naftas cenas sāka rāpties ārā no bedres, kas bija dziļāka nekā iepriekšējās finanšu krīzes laikā, tādējādi ļaujot stabilizēties arī rubļa kursam. Protams, nevaram noliegt to artavu, kas saistīta ar pērn jau pavasarī gaidīto un rudenī beidzot sagaidīto Krievijas un OPEC vienošanos par melnā zelta ieguves samazināšanu, tomēr jāpiebilst, ka tai zināmā mērā ir bijis tehnisks raksturs. Respektīvi, ja nebūtu ekonomiskās aktivizēšanās, pašreizējā vienošanās būtu nepietiekama, lai piedāvājumu sabalansētu ar pieprasījumu un naftas cenai būtu iemesls augt.

Faktiski var teikt, ka minētā vienošanās naftas cenu ir tikai stabilizējusi. Jau kopš decembra Brent nafta pārsvarā tiek tirgota 55–57 ASV dolāru koridorā par barelu, līdz ar to vedinot domāt, ka tālākas izaugsmes iespējas ir visai ierobežotas. Līdz ar to šobrīd Krievija un tās valūta ir aizvien vairāk atkarīga no rietumvalstu ekonomiskās izaugsmes un stabilitātes Eiropā, kura pastarpināti dotu grūdienu jaunattīstības valstu tautsaimniecībām, kas tad arī varētu veicināt pieprasījuma palielināšanos arī pēc naftas, vienlaikus uzturot rubļa kursu.

Tomēr ir jāņem vērā vairāki riski – akciju cenu burbulis ASV fondu tirgū un nekustamā īpašuma tirgus burbulis Ķīnā. Ja kāds no tiem plīsīs vai sāksies kādas citas jukas, tad pilnīgi droši varam rēķināties ar visa veida finanšu aktīvu, tostarp naftas un dažādu citu izejvielu izpārdošanu un strauju cenu kritumu, kas neapšaubāmi aizrautu lejup arī rubļa kursu.

Top komentāri

Varbūts Varbūts
V
Āhh varbūt runa ir par Eiro un Dolāru? Vismaz man tā liekās.
reptilis
r
Rubļa kursu dzen augšā valūtas spekulanti,kuri aizņemās pa lēto rietumos un iegulda Krievijā uz lieliem procentiem.Tas nav izdevīgi Krievijas ražotājiem. Bet rubļa kurss kritīs ...tas ir tikai laika jautājums un visi cenšās noprognozēt brīdi,kad ?
Pipars
P
Kas Nabeūļinai no FRS tiks pačukstēts - tas ar rubli arī notiks. Gaidam 15 martu- tad stājās spēkā ASV valsts parāda griesti. Problēma ir iekš tā ka lai ASV turpinātu aizņemties par to ir jānobalso. Kā to varēs izdarīt kad par prezidentu ir Tramps? he he Gada griezumā rublis pret $ visdrīzāk kritīs- tas pats būs ar naftu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē