Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izaicinājums 13. Saeimai

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, aizvien biežāk tiek spriests par to, kādi lēmumi būs jāpieņem un ar kādiem izaicinājumiem būs jāsastopas jaunievēlētajiem deputātiem, kā arī nākamajai valdībai.

Būtisks temats šajā lēmumu un izaicinājumu sarakstā ir saistīts ar strādājošo trūkumu mūsu valstī. Aizvien pieaug to uzņēmēju skaits, kuri uzskata, ka strādājošo trūkums ir nopietna problēma, paziņojusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), atsaucoties uz šovasar veiktās aptaujas datiem. "67% uzņēmēju apliecināja, ka darbaspēka jau trūkst, 23% atzina, ka drīzumā nāksies saskarties ar šo problēmu, un tikai 8% norādīja, ka darbaspēka trūkuma nav un drīzumā arī nebūs," skaidro LTRK.

Ikvienas aptaujas dati, protams, jāvērtē kritiski. Taču nevar noliegt to, ka šādi dati tomēr ieskicē vispārējās tendences, un tāpēc politiķiem, kuri pie varas nonāks pēc 6. oktobrī gaidāmajām vēlēšanām, jāgatavojas tam, ka būs jāsastopas ar uzņēmēju prasībām pieņemt tādas izmaiņas normatīvajā regulējumā, kas ļaus vieglāk un vienkāršāk iesaistīt profesionālajā dzīvē tos Latvijas iedzīvotājus, kurus tradicionāli ierasts uzskatīt par nestrādājošo sabiedrības daļu. Tāpat prognozējams, ka visās tajās specialitātēs, kurās vien tas ir iespējams, aizvien populārāks kļūs attālināts darbs, kā arī nepilns darba laiks, lai varētu nodarbināt gan tos jauniešus, kuriem nav darba pieredzes un kuri vēl mācās, taču ir ieinteresēti paralēli mācībām strādāt, gan arī tos pensionārus, kuriem netrūkst enerģijas, piemīt plašas zināšanas un ir izpratne par to, ka ar cilvēkiem jārunā laipnā, diplomātiskā stilā, respektējot viedokļu dažādību.

Taču izmaiņas normatīvajā regulējumā, lai varētu nodarbināt pēc iespējās lielāku strādātgribošo un strādātvarošo iedzīvotāju skaitu, ir tikai, tā sakot, "kosmētiskie labojumi". 13. Saeimu un nākamo valdību gaida arī izaicinājums spriest par to, vai Latvijas izglītības sistēma visos tās līmeņos vispār atbilst šodienas realitātei. Būs jāvērtē, vai izglītības jomā ierastie principi ir psiholoģiski pieņemami tā dēvētajai Z paaudzei, vai izglītības iestādēs tiek attīstīti, nevis nomākti jauniešu talanti, un būs jādomā arī par to, vai tiek nodrošinātas pārkvalifikācijas iespējas labi izglītotiem, profesionāli pieredzējušiem vidējās un vecākās paaudzes cilvēkiem. Šo izaicinājumu mudina ņemt vērā arī paši izglītības jomas pārstāvji. Tā, piemēram, šovasar Latvijas Universitātes forumā Universitātes rektors Indriķis Muižnieks atzina, ka daudzas šobrīd ierastās profesijas nākotnē vairs nepastāvēs. Līdz ar to jaunu profesionālo prasmju apguve būs ikdiena.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka jēdziens "izaicinājums" kļūs par apzīmējumu ikvienai situācijai, kad jābeidz melot un izlikties, un jāsāk runāt patiesība un reāli strādāt.
Ļipa
Ļ
28 gadus nepārtraukti notiek izglītības reforma; ministrija uzblīdusi kā nekad; darba grupas grābj samaksu lāpstām- bet te- viss jānojauc un jāreformē no jauna.
Jansons
J
Nav nekāda izaicinājuma, jo ne ierindas deputāti ko lemj, viņi pēc komandas nobalso. Īsto klimatu rada ap saeimu spietojošie emisāri. nav pamata domāt, ka kas mainīsies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē