Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Aizvien pārsteidz valdības histēriskā reakcija uz kaimiņu lēmumu

Kariņa kapitālā kariņa pieteikums igauņiem?

Mēdz būt ilgtspējīga valdības politika, un mēdz būt arī valdības ar īstermiņa domāšanu un attiecīgu rīcību. Diemžēl līdz ar Igaunijas lēmumu no 1. jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem izgaismojas Latvijas valdības īstermiņa domāšana. Tas, ka ieņēmumi no akcīzes nodokļa alkoholam ienes paprāvu naudu budžetā, protams, nav apstrīdams fakts un ir būtiski budžeta izdevumu pozīciju segšanai. Tomēr aizvien pārsteidz savā ziņā histēriskā valdības reakcija uz kaimiņu lēmumu, īpaši lasot epitetus, kurus šajā kontekstā pēdējās dienās lieto pat premjers Krišjānis Kariņš.

Ja jau Igaunija lauzusi vienošanos ar Latviju par akcīzes nodokli alkoholam un sākusi "šo karu", tad Latvijai neatliek nekas cits, kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu, Kariņu citē aģentūra LETA. "Es nekādā gadījumā nevēlos akcīzes karu ar Igauniju, bet, ja igauņi lauž vienošanos un sāk šo karu pret mums, tad mums nekas cits neatliek, kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu," paziņojis premjers.

Protams, naudas izteiksmē būtisks ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) brīdinājums, ka gadījumā, ja Latvija uz Igaunijas lēmumu nereaģēs, tad šogad budžetā veidosies 31 miljona eiro, bet nākamgad 123 miljonu eiro iztrūkums. Tomēr, šķiet, šie VID aprēķinātie iespējamie zaudējumi ir tikai "sausais atlikums" situācijai, kad Igaunijā akcīzes nodoklis tiešām mazināsies par 25%. Taču jautājums – vai ir veikti aprēķini, par kādu summu samazināsies iekasētā akcīzes nodokļa apjoms, ja arī Latvijā to samazinās par 25%? Proti, diez vai līdz ar akcīzes nodokļa mazināšanu patērētā alkohola apjoms valstī kopumā būtiski palielināsies (un vispār – vai valdības mērķis ir, lai cilvēki alkoholu dzertu vairāk?). Taču tas savukārt nozīmē – ja patēriņš izdzertajos alkohola litros paliks līdzšinējais, iekasētā nodokļa apjoms attiecīgi kritīsies par teorētiskajiem 25% jau visā valstī, un tad, šķiet, iztrūkuma summa budžetā varētu būt jau lielāka nekā VID aprēķinātie 123 miljoni eiro nākamgad gadījumā, ja igauņi pārtrauks masveidā izpirkt pierobežas alkohola veikalus Latvijas teritorijā.

Šajā kontekstā jāpiekrīt daudziem viedokļu paudējiem sociālajos tīklos, kuri valdībai ironiski ierosina šo "kariņu" ar igauņiem paplašināt daudz lielākā mērogā, piemēram, palielinot algas skolotājiem, mazinot nekustamā īpašuma un iedzīvotāju ienākuma nodokļus, samazināt akcīzes nodokli degvielai un tabakai, kā arī PVN zem Igaunijas nodokļu likmēm, kas būšot reāls iemesls, ka igauņi turpmāk Latvijā ne tikai alkoholu brauks pirkt un tādējādi papildināt Latvijas budžetu. Demagoģiski? Iespējams, taču tas nebūt ne pārspēj, ne arī atpaliek no valdības aktivitātēm alkohola akcīzes nodokļa jomā.

Ir patiešām nožēlojami skatīties uz it kā nopietniem un kompetentiem cilvēkiem, kuri valsts labklājības apdraudējumu saredz apstāklī, kad cita valsts nolemj samazināt kādu nodokli.

Daudz nopietnāks valsts apdraudējums ir nelegālais tirgus, tostarp sevišķi akcīzes preču aizvien dominējošā kontrabanda – lūk, virziens, kur Kariņa kungs varētu izsludināt totāla kariņa pieteikumu, nevis mētāties ar skaļiem epitetiem attiecībā pret kaimiņiem. 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Brīnišķīga politiķa īpašība - vispirms domāt , tad runāt. Mēs uz to ceram... .
melnais humors
m
Labprāt ticu, ka Kariņš ir izmanīgs šeptmanis, spekulants, blēdis un krāpnieks. Taču valsti vadīt - tas nav ofšoru shēmas veidot. Kur bija prāts valdošajai koalīcijai, iesēdinot šādu tipu premjera amatā? Laikam jau mērķis bija "cēls un pacilājošs". :-D
Raimonds
R
Ir teiciens, ka lielas naudas priekšā pat velns dejo. Kariņš pārdzīvos reputācijas kritumu un attiecību pasliktināšanos ar Igauniju, jo tiks dāsni atalgots no alkohola biznesmeņiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē