Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Jāpārtrauc valsts pārvaldē iemīļotā tendence, ka par dažu cilvēku kļūdām vai ļaunprātību maksā visa valsts

Kārtējais valsts pārvaldes brāķis

Bēdīgi slavenā trīs burtu kombinācija OIK jeb obligātā iepirkuma komponente ir pēdējos gados lielākais izaicinājums valsts pārvaldei, kura kvalitatīva un profesionāla atrisināšana ļautu tai kaut daļēji atgūt sabiedrības uzticēšanos. Tomēr, kad izlasītas visas Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvā ziņojuma Par risinājumiem obligātā iepirkuma mehānisma atcelšanai un ilgtspējīgai atjaunojamās enerģijas ražošanai 92 lappuses, no kurām teju pēdējās 23 lappuses aizpilda EM darba grupas locekļu atsevišķie ziņojumi – pārsvarā iebildumi pret pamata dokumentā iekļautajām EM atziņām un iespējamo risinājumu piedāvājumiem –, jāsecina, ka atkal neizprotamā steigā tiek radīts fundamentāls brāķis, kas nekādi neliecina par valsts pārvaldes profesionālismu.

Vienlaikus – ziņojuma sadaļa par OIK sistēmas radīšanas un funkcionēšanas vēsturisko kontekstu rada nepārprotamu nojausmu par haosu, kas valdījis daudzu gadu garumā un kas ļauj secināt, ka gan EM kopumā, gan arī par šo jomu tieši atbildīgajiem ministrijas darbiniekiem ir vai nu pietrūcis zināšanu un kompetences, vai arī bijusi ārkārtīgi pavirša attieksme pret darbu. Neņemot vērā iespējamās ļaunprātības, manuprāt, tieši šo divu faktoru dēļ obligātā iepirkuma mehānisms ir pārvērties par dramatiski smagu (turklāt pagaidām nenovēršamu) akmeni kaklā gan tautsaimniecībai kopumā, gan katram iedzīvotājam individuāli.

Arī pašreizējā situācija nerada pārliecību, ka ir atrasts kaut aptuvens mehānisms, kā risināt OIK problēmu. Vēl vairāk – un to apstiprina arī nozares ekspertu paustās bažas – OIK nevis tiks likvidēts, bet gan nosaukts citā vārdā un turpināsies. Turklāt daudzās ziņojumam pievienotās darba grupas locekļu iebildes ļauj prognozēt, ka EM sapnis ātri izstrādāt un pieņemt virkni grozījumu normatīvos ar mērķi sakārtot šo jomu tā arī paliks tikai sapņa līmenī, jo teju katram EM paustajam risinājuma variantam pretī stāv iebilde no tā vai cita darba grupas pārstāvja. Un jāuzsver – fundamentāla kļūda bija definēt kā darba uzdevumu meklēt iespējas atcelt OIK, problēmas sakne ir sistēmas haosā, nevis mērķī.

Lai arī šobrīd būtiskākais ir rast OIK problēmas risinājumu, tomēr, manuprāt, tikpat nozīmīgi ir izveidot neatkarīgu izmeklētāju grupu, kas soli pa solim izietu cauri visai OIK vēsturei, izvērtējot katru pieņemto lēmumu un ikvienas iesaistītās personas rīcību (vai bezdarbību) konkrētā situācijā, lai konstatētu pašreizējās krīzes cēloņus un neļautu nonākt pie līdzīgām sekām nākotnē. Iespējams, grupas vadība jāuztic Ģenerālprokuratūrai, tādējādi pastiprinot šīs grupas pilnvaras. Savukārt enerģētikas, finanšu, juridisko un citu jomu eksperti jāpieaicina no ārzemēm, jau saknē izslēdzot iespējamus interešu konfliktus.

Neaicinu rīkot «raganu medības», taču ir jāpārtrauc valsts pārvaldē iemīļotā tendence, ka par dažu cilvēku kļūdām vai ļaunprātību maksā visa valsts, bet kļūdu novēršana tiek pārvērsta par balagānu.

Top komentāri

Josifs Vissarionovičs
J
Es teiktu vienkāršāk - kaitniecība... un rīkotos, kā parasti tādos gadījumos... .
Sīgals
S
Nv ko noziedzīgu vienošanos samiernieciski saukt tikai par brāķi. OIK ar vārdi, uzvāedi un ie'ņemamie amati. Sevišķi tiem, kuru pienākums bija kontrolēt, vai ražošana nenotiek tikai uz papīra.
Klementijs Buksbaums
K
Nevis pārvaldes brāķis, bet līkloču ceļi neoOIK iekasēšanai un tautas apčakarēšanai. Kāpēc par to klusē NVO un tiesībsargs?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē