Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Katra izvēle var būt svarīga

Nesen kļuva zināms, ka Nobela prēmiju ekonomikā ieguvis amerikāņu ekonomists Ričards Tālers par pētījumu, kas devis izpratni par "ekonomikas psiholoģiju". Nobela komiteja uzsver, ka Tālera darbs ļauj izprast, kā cilvēkiem raksturīgās īpašības ietekmē indivīda lēmumus un tirgus rezultātus, vakar ārzemju ziņu rubrikā vēstīja Diena.

Nobela prēmijas piešķīrēju lēmums atsauc atmiņā Latvijā bieži dzirdētās diskusijas par to, vai ekonomisko procesu analizēšanā, tautsaimniecības prognožu un arī politikas veidošanā jādomā, kā varētu rīkoties katrs cilvēks. Varbūt jā, bet varbūt jāraugās tikai uz skaitļiem – vienprātības nav, liecina gan ekonomistu, gan politiķu izteikumi medijos un dažādās konferencēs. Spilgts piemērs tam ir kāda banku sektora pārstāvja paustais diskusijā sabiedriskajā medijā. Var jau būt, ka banku sektoram piederīgais eksperts negribēja izteikties augstprātīgi, bet viņa viedoklis izskanēja tā, ka ekonomikas analītiķi nevar nolaisties līdz lielveikala apmeklētāju līmenim un domāt, kur algas kāpuma gadījumā vidusmēra iedzīvotājs liks papildus nopelnītos dažus desmitus eiro. 

Protams, no vienas puses, ikviena cilvēka naudas tērēšanu var ietekmēt tādas skaitļu tabulās neietveramas kategorijas kā jūtas, emocijas un garastāvoklis, tāpēc nevar prasīt, lai ekonomikas eksperti spētu pareģot visus iedzīvotāju finansiālās uzvedības līkločus. Tomēr, no otras puses, veikalos iepērkas reāli cilvēki, lēmumu palikt strādāt Latvijā vai doties uz ārvalstīm pieņem konkrēti indivīdi, un savu biznesu arī sāk ne jau roboti, bet cilvēki. 

Nesen ekonomikas un uzņēmējdarbības vides eksperti analizēja to, ka Latvija, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, piedzīvojusi kritumu Pasaules Ekonomikas foruma Globālās konkurētspējas indeksā. Rīgas Ekonomikas augstskolas Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka uzskata: "Viens no izskaidrojumiem var būt izmaiņas indeksa metodoloģijā." Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis norāda – mūsu valsts konkurētspēju negatīvi ietekmē tas, ka ne mazums iedzīvotāju izbrauc no Latvijas un pārceļas uz dzīvi citur.
Lai kā arī tiktu vērtēti Globālās konkurētspējas indeksa dati, patlaban bažas par strādājošo trūkumu pauž daudzu nozaru darba devēji. Vēstījumi par vakancēm lasāmi pie kioskiem un uz pirkumu čekiem veikalos. Interesanti būs vērot, vai kādam politiskajam spēkam, startējot Saeimas vēlēšanās, būs racionāls piedāvājums iedzīvotājiem, lai motivētu palikt dzīvot un strādāt mūsu valstī.

 

Top komentāri

Onslow
O
cilvēku raksturīgās īpašības=tikko cilvēks pacēla no zemes akmeni viņš saprata,ka EKONOMISKĀK ir nosist kaimiņu un atņemt medijumu,nevis pašam medīt ...principi jau nav mainījušies...
emigrants
e
Atbilde ir sen zināma - strādājot citur, cilvēki ''balso ar kājām'' pret augsto cenu un zemo algu ekonomiku. Es neesmu labdarības iestāde un man nav pienākuma dotēt gnīdas un vergturus, strādājot par neadekvātu algu. Pēc cenzūras domām aizliegts viedoklis, publicēts ar otro mēģinājumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē