Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Koncertzāle kā investīcija

Nupat aizvadīti Līgosvētki, un šo svētku periodam ir raksturīga intensīva ceļošana. Latvijas iedzīvotāju ārvalstu draugi un paziņas brauc viesos uz mūsu valsti, lai paklausītos, kā te skan līgodziesmas. Mūsu valsts iemītnieki dodas uz ārzemēm, lai redzētu, kā vasaras saulgriežus svin citur pasaulē. Tiek iegādātas transporta biļetes, apmaksātas maltītes kafejnīcās un nakšņošana viesnīcās, un, protams, nauda tiek tērēta dažādu kultūras pasākumu apmeklēšanai. Svētki liek tūrisma biznesa ritenim griezties straujāk un daudziem uzņēmumiem ļauj cerēt uz vērā ņemamu apgrozījumu.

Šis aspekts ir atcerēšanās vērts, diskutējot par jaunas koncertzāles būvniecību Rīgā. Šajās diskusijās bieži izskan pārliecība, ka jaunai koncertzālei nav naudas un ka būvēt kultūras celtni laikā, kad nauda nepieciešama daudzām citām jomām, ir visai neapdomīga rīcība.

Lai gan var piekrist tam, ka ar hronisku naudas trūkumu Latvijā sirgst daudzas jomas, tomēr uz koncertzāli būtu vērts paraudzīties kā uz investīciju, kas nākotnē varētu ar uzviju atpelnīt ieguldīto naudu.

Tiesa gan, lai tā notiktu, koncertzālei jābūt multifunkcionālai un piemērotai ne tikai koncertu, bet arī vērienīgu starptautisko konferenču rīkošanai. Ekonomikas ministrija ir paudusi, ka Latvijā jāattīsta darījumu tūrisms, jo biznesa ceļotāji mūsu valstī iztērē daudzreiz vairāk naudas nekā atpūtnieki, taču problēma ir tāda, ka Rīgā nav plašām, globāla mēroga konferencēm piemērotu telpu. Varbūt koncertzāle šo problēmu varētu atrisināt? 

Latvijas reģionos esošās koncertzāles, piemēram, Gors Rēzeknē un Lielais dzintars Liepājā, jau ir iegājušas arī biznesa tūrisma apritē. Tā varētu notikt arī ar koncertzāli Rīgā. Turklāt citu Eiropas pilsētu pieredze rāda, ka arhitektoniski pievilcīga koncertzāle, kas piedāvā interesantu programmu, arī veicina pilsētas starptautisko atpazīstamību. Protams, piemēram, Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā esošā koncertzāle Harpa (latviešu valodā – Arfa) vien nebūs iemesls, kura dēļ vidusmēra Latvijas iedzīvotājs pirks aviobiļeti no Rīgas uz Islandi, taču Harpa ir veicinājusi Reikjavīkas starptautisko popularitāti un var pamudināt ceļotājus uzkavēties šajā pilsētā kādu laiku pirms došanās apskatīt Islandes pasaulslavenos dabas objektus. Atmiņā paliekošs koncerts var sekmēt to, ka tūristi atkal un atkal atgriežas pilsētā, kurā šis koncerts dzirdēts. Piemērotās telpās sarīkota konference var kļūt par pamatu ikgadējai konferenču rīkošanas tradīcijai. Un tad jau arī pavīd cerības ieraudzīt ieguvumus vietējam biznesam un līdz ar to arī valsts budžetam – nodokļu maksājumu veidā.

Top komentāri

Kaspars
K
Ļoti vājš raksts, neviena fakta, un vienas vienīgas muļķības. Lai gan pietiktu ar 5 minūtēm, lai uzzinātu, cik liela ir Liepājas un Rēzeknes ikgadējā dotācija šiem ekonomikas veicinātājiem. Šīm koncertzālēm, tāpat kā Cēsīm, Siguldas devonam un Zeimuļam, maksimālais uzdevums ir atpelnīt uzturēšanās izdevumus, un pat ar šo uzdevumu netiek galā. Koncerti piepilda vakaros, savukārt telpu nomas cenas ir krietni virs tirgus, jo visās koncertzālēs pat parastā seminārā obligāti jāalgo arī skaņotāji, gaismotāji un IT cilvēki.
Krējums Saldais
K
Latvijas reģionos esošās koncertzāles, piemēram, Gors Rēzeknē un Lielais dzintars Liepājā, jau ir iegājušas arī biznesa tūrisma apritē - Tas labi. Lūdzu noslogojumu un izmaksas. Paldies!
Margarēta
M
Vispār kaut kur pazīstami teksti. Kādreiz par nac.bibl. mums arī stāstīja, ka visa pasaule brauks šo brīnumu apbrīnot, vedīs un te tērēs sazin kādus miljonus, ka tur būs konferenču zāles un akustiskā zāle koncertiem.... Kas no visa tā ir piepildījies, kas no visa tā tiek izmantots un cik bieži. Un vai mēs patiesībā šo projektu varējām atļauties. Galīgais rēķins būvniekiem jau vēl nav samaksāts. Vēl maksājam no ārkārtas budžeta 60 000 advokātiem un tiesu izdevumiem cerībā pēdējā instancē uzvarēt būvniekus, citādi kaut kur būs jāatrod vēl 10 miljoni būvniekiem par nac.bibl.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē