Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Konservatīvās Saeimas iespēja

Prognozēs, kas izteiktas par aizvadītajā rudenī ievēlētās 14. Saeimas darbu šajā gadā, izskanējis viedoklis, ka nav labi tas, ka šī Saeima ir konservatīvāka nekā iepriekšējā.

Tomēr, pat ja tā tiešām ir konservatīvāka, tas nenozīmē, ka tāpēc šī Saeima netiks galā ar mūsu valstī aktuālajām problēmām. Patlaban Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi nopietni, pat eksistenciāli jautājumi, no kuriem viens ir saistīts ar iespaidīgo inflāciju, kas ietver arī pārtikas un energoresursu cenu kāpumu, bet otrs ar drošību, turklāt arī militārajā aspektā.

Savukārt temats, par kuru visskaļāk konfliktē galēji liberālo un radikāli konservatīvo uzskatu piekritēji, ir saistīts ar izpratni par ģimenes jēdzienu. Lai gan reizēm no radikāli konservatīvo flanga par šo tēmu izskan tik senlaicīgs viedoklis, kas šķiet novecojis nevis par desmitgadēm, bet par gadsimtiem, nav pamata uzskatīt, ka citos jautājumos konservatīvie politiķi nespētu pieņemt 2023. gada realitātei atbilstošus lēmumus.

Saistībā ar jau minēto iespaidīgo pārtikas un energoresursu cenu kāpumu ir skaidrs, ka procesu attīstību šogad ietekmēs notikumi aiz mūsu valsts robežām, taču Latvijā pie varas esošajiem politiķiem ir jābūt gataviem tam, ka arī šā gada rudenī, kad atsāksies apkures sezona, gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem var būt nepieciešams finansiālais atbalsts. Tajā pašā laikā sabiedrībai kopumā būtu svarīgi neaizmirst, ka, piemēram, pārtikas cenas nenosaka deputāti, balsojot Jēkaba ielas namā, bet ietekmē klimatiskie apstākļi un ražas apjomi pat ļoti tālās zemēs.

Attiecībā uz sabiedrības prasību politiķiem sekmēt drošību, ir jāņem vērā, ka jau kopš 2020. gada pavasara, kad sākās Covid-19 pandēmija, Latvijas, tāpat kā daudzu citu valstu sabiedrība, dzīvo pastiprinātas spriedzes apstākļos. Dažiem trauksmi radīja bailes saslimt ar Covid-19, citiem – bažas, ka epidemioloģisko ierobežojumu dēļ nāksies zaudēt darbu, vēl citiem – nepieciešamība pielāgoties mainīgajām prasībām. Savukārt daudziem no tiem cilvēkiem, kam pandēmiju izdevās uztvert mierīgi, saglabājot vēsu prātu, no emocionālas reakcijas neizdevās izvairīties tad, kad Krievija iebruka Ukrainā, un nesen aizvadītās gadumijas laikā dzirdētais salūts pulksten 23, tātad pēc Maskavas laika, lika aizdomāties ne tikai par ārējiem draudiem, ko rada Kremlis, bet arī par ienaidniekiem pašu mājās.

Varētu cerēt, ka tieši konservatīvie politiskie spēki būs tie, kas varētu mazināt sabiedrības trauksmi un dot maksimāli iespējamo drošības izjūtu. Vai 14. Saeimā ievēlētie deputāti reāli to pratīs, rādīs vien laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē