Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Kuras jomas pārstāvji visskaļāk protestē par naudas trūkumu, to prasības arī jāapmierina, cerot, ka kritizētāji ne mazāk sparīgi slavēs?

Kurš vairāk bļaus, tam vairāk tiks?

Uzmanību aizvien vairāk pievērš varas partiju un to kūrēto ministriju cīņa par papildu naudu nākamā gada valsts budžetā. Un arī dažādu jomu pārstāvju centieni tieši šobrīd aktualizēt savu finansiāli smago situāciju, tā cerot arī uz savu pusi pavilkt budžeta deķīša vismaz kādu stūrīti.

Prasītājiem konjunktūra ir izdevīga. Ir pienācis laiks savus solījumus pildīt politiķiem, kuri pirms nepilna gada nopirka vēlētāju balsis pret skaistiem solījumiem. Vājā vieta gan – solīja, ka viss būs uzreiz vai vismaz ļoti drīz – kā tik tiks pie varas, tā visu sakārtos. Loģiski, ka vēlētāji ar nepacietību gaida, kad nu būs. Ja nav – gaidāma vilšanās solītājos. Un, protams, neviens negrib būt sliktais. Par popularitāti tautas acīs konkurējošās partijas nav izņēmums. Jo īpaši laikā, kad pastāv liela varbūtība ārkārtas vēlēšanām Latvijas lielākajā pašvaldībā.

Vainot priekšgājējus vairs nevar – šis jau ir jaunās politikas solītāju budžets.

Bet jaunie šajā gadījumā ir ne tikai savu solījumu, bet arī iepriekšējās šantažējošās retorikas ķīlnieki – kā nedosi sabiedriskajiem medijiem? Gribi būt pieskaitīts valsts kaitniekiem, "kremliniem" utt.? Kā nedosi veselības aprūpei, izglītībai, valsts drošībai, kultūrai, galu galā – sen gaidītajiem jaunajiem vilcieniem? Esi pret tautu, tās nākotni utt.?

Vieglākā izeja šādā brīdī būtu meklēt kādu vainīgo. Problēma vien tā, ka ārējo kaitnieku šobrīd īsti nav, bet meklēt starp savējiem koalīcijā būtu riskanti, jo valdība tieši uz budžeta balsojuma var krist. Lai gan... Partijas, kas ir jaunpienācējas politikā un visvairāk sasolījušas, šobrīd var pamatīgi censties, kā saka, kost savos elkoņos par to, ka pie budžeta naudas dalīšanas pašas pielaidušas "vecās labās" Vienotības pārstāvi.

Vajadzību ir daudz, visas gana būtiskas. Ja to papildu naudu, kas ir, pa mazai drusciņai sadalīs visiem, tad bada sajūta nevienam nebūs nomākta, visi faktiski paliks neapmierināti, tajā skaitā politiķiem nebūs nekā, ko uzrādīt kā veiksmes stāstu.

Esošās situācijas saglabāšana būtu vērtējama kā panākums smagas krīzes apstākļos, bet ne jau tad, kad joprojām ir ekonomiskā izaugsme. Ko tas nozīmē? Vien to, ka katram no ministriem un partijām, ko tie pārstāv, būs jāizvēlas, ko prioritāro atbalstīt. Un te izvēle ir vienkārša – kuras jomas pārstāvji visskaļāk protestē par naudas trūkumu, to prasības arī jāapmierina, cerot, ka kritizētāji ne mazāk sparīgi slavēs, tā radot iespaidu, ka solījumi tiek "iespēju robežās" pildīti, un cerību tiem, kas nedabū šoreiz, ka reiz pienāks arī viņu kārta (vai mācību, ka skaļāk jāprasa, lai dabūtu).

Kā būtu loģiskāk rīkoties? Raudzīties kompleksāk – uz valsti kā vienotu mehānismu, kur visiem "zobratiņiem" ir sava nozīme. Saeļļojot tikai tos, kas skaļāk čīkst vai citādi labāk pamanāmi, no pēkšņām ķibelēm nebūsim pasargāti. Ja nevar aprūpēt visas jomas uzreiz, jāgatavo grafiki, kādā periodā tas notiks, un arī jārunā ar cilvēkiem skaidra valoda par to, ka šogad jūsu jomai tiks tik, nākamgad – vēl tik klāt un pēc tam sekojošos gados vēl un vēl. Pie tam jāsāk, protams, ar to, kur iepriekš jau solītais palicis nepildīts, – ja jaunie grib parādīt, ka ir labāki par vecajiem, tad šis būtu ļoti pārliecinošs žests.

Top komentāri

Itamars Toledano
To melnā dvēsele Meļņiks raksta no savas pieredzes, jo Puzes barona stipendijas tieši pēc šāda principa tiek dalītas, un tad nu nebrīnaties, ka Diena līdz malām PIEBĻAUTA!
Rižskijs
R
Īres valdei - tai vajag vairāk. Varbūt vēl Ģeotelpiskai aģentūrai. Protams - vēl deinstitucionalizācijas institūcijai.
Kika
K
Nevis tikai bļaus, bet šantażēs un rādīs dzeltenăs kartites
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē