Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laukos uzņēmumus vajag

Patlaban pie varas esošo politiķu iecerēs ir pavīdējusi ideja, ka Latvijā būtiski jāpalielina eksportējošo uzņēmumu skaits. Savukārt uzņēmēju vidē tiek sacīts, ka patiesībā ne vienmēr un ne visur Latvijā jauni biznesa projekti tiek sagaidīti ar sajūsmas saucieniem un aplausiem. Tā, piemēram, par vietējo iedzīvotāju iebildumiem pret vēja enerģijas parka veidošanu Zemgalē nesen Dienai stāstīja SIA Eolus valdes loceklis Gatis Galviņš, norādot, ka viņam ir zināmi vēl vairāki gadījumi, kad vietējo iedzīvotāju protesti pārvilkuši svītru dažādu nozaru uzņēmumu veidošanai lauku apvidos.

Nenoliedzami ikviena biznesa iecere ir jāizvērtē, analizējot ietekmi uz iedzīvotāju dzīves kvalitāti un vidi, taču svarīgi šajā vērtējumā ir kompetentu ekspertu viedokļi. Un var jau būt, ka tad, ja juridiski viss ir kārtībā un ja ekspertu vērtējums ir biznesa ieceri atbalstošs, uzņēmējiem nevajadzētu būt tik viegli ietekmējamiem, lai daži protestētāji piespiestu vispār atteikties no biznesa projekta. Galu galā ir plaši zināms, ka mūsu sabiedrībā netrūkst tādu cilvēku, kuri jebkādu situāciju uztver no negatīvā skatupunkta, un šādiem cilvēkiem svarīgi nešķiet fakti, argumenti un ekspertu pētījumi, bet gan iespēja būt mūžīgajā opozīcijā un nepārtrauktā konfliktā – nav pat svarīgi par ko, lai tikai konflikts. Turklāt ir arī cilvēki, kam svarīga ir publiska atpazīstamība un gribas ar jebkādiem līdzekļiem iegūt, kā mēdz sacīt, "savas piecas minūtes slavas", un tieši protesti ir daudzās valstīs – ne tikai Latvijā – bieži lietots veids, lai "savas piecas minūtes slavas" iegūtu, – nav jāiedziļinās situācijā, pietiek tikai aizvainoti un nikni kliegt: "Nost ar šo ideju!"

Taču, iespējams, protesti gan pret vēja enerģijas parku, kura veidošanas iecere nenoliedzami ir rūpīgi jāizvērtē un jāizanalizē ekspertiem, apsverot visus plusus un mīnusus, gan pret dažādām ražotnēm atklāj dziļāku problēmu – Latvijas reģionos joprojām valdošos aizspriedumus pret uzņēmējdarbību kopumā. Jau gadiem politiķi ir sprieduši par to, kādas korekcijas jāievieš nodokļu sistēmā, lai pašvaldības būtu ieinteresētas veicināt uzņēmumu ienākšanu to teritorijā. Taču pagaidām no runām līdz rīcībai tā īsti nav izdevies nonākt un aizvien ir dzirdami skumji stāsti par skolām, kas tiek slēgtas, jo vienkārši nav skolēnu, un par tukšām dzīvojamajām mājām, kurās vairs nav iemītnieku un kurām ir neiespējami atrast īrniekus vai pircējus. 

Protams, iedzīvotāju dzīves kvalitāti pasliktinoši un videi nedraudzīgi uzņēmumi Latvijā nav vajadzīgi, taču sekošana principam – lai tikai nekas nemainītos – ir ceļš, kas nekur neved.

Top komentāri

nopelniem bagāts cūkkopis Bārtulis
n
un kur ir aizvedis ceļš uz kautkurieni bijušā Liepājas rajona kolhozā ļeņina ceļš , tagad Vērgales pagasts , kur bijušā nomenklatūra uzrāva pieklājiga apjoma lapsu fermu un tagad smacē nost vērgalniekus ar elles smirdoņu un noteikumiem neatbilstošā mēslu krātuvēm piegānita apkārtējā vide jau gadiem? Taspats ar cūkstaļļiem bija arī Vaiņodē. No šiem piemēriem lauku iedzīvotāji tiek mācīti , kā rīkoties ja uzrodas investors lauku apvidu un grib kautko samaitāt. Tā luk cienījamā žurnāliste , ja ir vēlme variet apciemot Vērgali un pārliecinieties , tur viss vēl joprojām smird un pūst.
Jābūts Stulbiņš
J
Ja tiek sludināti neizglītotu un dzivi nepieredzējušu žurnalistu uzskati (ne jau objektīvas ziņas), tad protam nekad netiks pieminēts, ka uzņēmumus laukos iznīcināja Šejienes valdiba, kura vairs neredz ka bija reize, kad Latvija vēl nebija pārvērsta Šejienē. Bija Rīgas centrālais tirgus, bija Matīšu tirgus (pēdējais tagad jau pilnībā iznīcināts), visi kas kalpoja latviešu uzņēmējiem. Tagad to vietā šejieniešu naudiņu uzsūc Šejienes oligarhi, kuri sevi reklamē ar uzpirktu 'žurnalisto' uzskatiem un dumjībām.
Čekistsantikomunists
Č
Vai tiešām Latvijā vajag kaut ko ražot? Ārprāts! Mēs taču esam tilts starp Austrumiem un Rietumiem! Ja sāks ražot (šausmas padomāt) ... tad taču nāksies ievest viesstrādniekus! Sabojās latvju genofondu! Sabrauks krievi! Nekad!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē