Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Politikā pārsteigumu un negaidītu notikumu netrūkst

Lielo pārsteigumu laiks

Ekonomiku raksturojošā statistika liecina, ka Latvijā vērojama izaugsme, un arī par starptautiska mēroga finanšu krīzi ekonomisti pagaidām runā tikai pieļāvumu formā, norādot, ka reiz nākamā krīze pienāks, taču kad, cik spēcīga un tieši kurā pasaules reģionā – par to vēl pagaidām ir pāragri spriest.

Savukārt politikā pārsteigumu un negaidītu notikumu gan netrūkst. Spilgts piemērs ir Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības jeb Brexit. "Ja pirms Brexit es domāju, ka pāri visam ir veselais saprāts, tad tagad es tā vairs nedomāju," nesen Latvijas žurnālistiem sacīja līdzšinējais izglītības un zinātnes ministrs, tagadējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Kārlis Šadurskis (JV).

Turklāt patlaban par nestabilitāti liecina arī Brexit procesa līkumotā gaita.

Gan pēc Šadurska, gan pēc citu EP deputātu teiktā, pārdomas raisa arī Francijas nemieri, kas apliecina, no vienas puses, to, ka pat turīgās, vismaz pēc Latvijas kritērijiem vērtējot, Francijas sabiedrībā ir tādi cilvēki, kuri viegli iesaistās provokācijās, kas vērstas uz destruktīviem grautiņiem, bet, no otras puses, norāda, ka pat valstī, kas lepojas ar tik senām demokrātijas tradīcijām kā Francija, augstākā līmeņa amatpersonas sabiedrībai nepietiekami izskaidro sociālekonomiskus lēmumus.

Turklāt gan EP deputāti, gan politikas eksperti mudina neaizmirst arī Krievijas radītos riskus, kuru esamību apliecina gan Krievijas un Ukrainas konflikta saasināšanās, gan aizdomas par Maskavas lomu Parīzes nemieros.

Visai samezglota līdz šim ir bijusi arī politiskā situācija mūsu pašu valstī, un valdības veidošana nebūt nerit raiti. "Es nesaprotu, vai Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns gribēja vai negribēja izveidot valdību, jo, ja ir vēlēšanās vienoties par sadarbību, tad nevar sākt ar to, ka pārmet potenciālajiem sadarbības partneriem dažādus grēkus. Tāda darba kārtība "Pirmais punkts "Sadarbības partneru kritika", otrais punkts "Kā mēs kopā strādāsim"" nevar dot pozitīvu rezultātu," situāciju raksturoja Šadurskis. Līdzīgu viedokli pauda arī citi EP deputāti no Latvijas.

Ir skaidrs, ka ar politisko nestabilitāti būs jārēķinās arī turpmāk. Protams, tas nav nekas jauns, un, kā mēdz sacīt, ne tādi vien laiki bijuši, turklāt Latvijas iedzīvotāji kopumā ir pacietīgi un izturīgi. Taču, ņemot vērā ekonomikas neizbēgamos kāpumus un kritumus, būtu vēlams, lai brīdī, kad statistikas datu līknes vairs netieksies augšup, apliecinot izaugsmi, lēmumu pieņemšana atrastos saprātīgi domājošu cilvēku rokās.

Top komentāri

skats no malas
s
"Francijas sabiedrībā ir tādi cilvēki, kuri viegli iesaistās provokācijās, kas vērstas uz destruktīviem grautiņiem" - Nu piedodiet, kāpēc citēt politiķus, kuri runā par to, ko it nemaz nesaprot? Ja viņam būtu vismazākā vēlme saprast to, kas notiek Francijā, viņš taču būtu to sapratis. Francijā notiek saprāta revolūcija pret to absurdu, kas Francijā valda pēdējos 40 gados. Jaunākais (šodienas) atklājums "Eiropas saprātīguma" politikā: tikai 23% imigrantu, kas 2017.gadā tēloja nepilngadīgos, tiešām tādi bija. Bet 77% meloja. To ir noskaidrojušas Francijas imigrācijas iestādes. Nepilngadīgo imigrantu uzturēšanai vien Francijā tērē 2 miljardus gadā, 77% no tiem ir vējā izmestā nauda. Saviem pilsoņiem ceļ nodokļus, lai tērētu miljardus un miljardus imigrantiem un Āfrikas režīmu uzturēšanai. (Bija kādreiz vēl viena īpatnēja valsts, kas tērēja miljardus, lai sūtītu imigrantus uz Latviju un lai uzturētu cilvēkēdāju režīmus. Laikam tā ir reinkarnējusies.)
skats no malas
s
Ja Šadurskim franču prasības liekas radikālas, tad viņam vajadzētu saprast, ka šis "radikālums" nav radies vienā dienā un nav pēkšņi uzburts internetā, bet gan ir rezultāts tām dusmām, kas ir krājušas 40 gadus. Un tā ir ļoti laba mācība visu valstu valdībām - ja valdība neņem vērā tautas gribu, tad agrāk vai vēlāk tauta radikalizēsies un katrai valdībai būs sava "dzelteno vestu" kustība. Izmetiet miskastē visas tā saucamās "Eiropas vērtības" un rīkojieties beidzot saskaņā ar veselo saprātu un atbilstoši tautas gribai, tad arī tautai būs vesels saprāts un laba griba.
TrollisJT > skatsnomalas
T
Tu visu precīzi esi saskatījis. Ar šausmām varam gaidīt to dienu, kad mums pēkšņi varētu rasties nepieciešamība šo "skatīties no vidus"... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē