Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Likvidēs, bet ko liks vietā?

Diskusija par mikrouzņēmumu nodokli (MUN) atkal riņķo kārtējo apli, un argumenti, ko izsaka gan kritiķi, gan aizstāvji, ir dzirdēti jau vismaz divas reizes. MUN režīma pazīstamākais kritiķis ir finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), un viņa uzskati ir tie paši senie – MUN kropļo konkurenci, jo tiek izmantots shēmošanai, turklāt MUN režīmā strādājošajiem ir niecīgas sociālās garantijas.

Pavisam nesen ministrs gan izpelnījās asu kritiku, ko viņam veltīja Rīga TV24 raidījuma Preses klubs vadītājs Aivis Ceriņš, kurš 23. janvāri mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja: ''Finanšu ministrs Reirs intervijā pasaka, ka MU nodoklis ir izvairīšanās no nodokļiem. Paši izveido, nespēj regulēt un slēgt, ja nepieciešams. Vieglāk jau pateikt, ka cilvēki izvairās, tie ir tie ļaunie, nekā pateikt, ka esmu nejēdzīgs ministrs un nezinu, ko darīt.''

Savukārt MUN režīma pazīstamākie aizstāvji jau gadiem ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras līderi Aigars Rostovskis un Jānis Endziņš.

Teorētiski pieņemsim, ka beidzot notiks pēc Reira prāta un MUN tiešām tiks likvidēts. (Ir gan redzēts, ka dažādi iecerētie grozījumi normatīvajā regulējumā tiek pēkšņi atcelti, tāpēc iepriekš droši neko nevar zināt.) Taču līdz ar MUN režīma likvidēšanu ir divi būtiski aspekti. 

Pirmkārt, mūsu valstī likumu pieņēmējiem ir hroniskas grūtības ar savu lēmumu izskaidrošanu sabiedrībai. Līdz ar to gaidāms, ka pēc MUN atcelšanas mēs ne tikai sociālajos tīklos, bet arī sabiedriskajos medijos redzēsim sakāpināti emocionālus cilvēkstāstus par sagrauto mikrouzņēmēju biznesu, politiskie populisti to izmantos savai ''Latvijā viss ir slikti'' kampaņai un, tuvojoties nākamajām vēlēšanām, centīsies uzkurināt vēlētājos aizvainojumu izjūtu, bet sevi prezentēs nācijas glābēju lomā. Savukārt politiķi – MUN atcēlēji  – brīnīsies: ''Nu kādēļ tā sanāca?!'' 

Otrkārt, MUN atcelšanas virzītājiem vajadzētu nodrošināt to, lai vietā nāk cits – biznesa iesācējiem piemērots un pašreizējai situācijai atbilstošs – nodokļu režīms, jo, lai arī pēdējā laikā tiek kultivēts naivā, nevarīgā Latvijas iedzīvotāja – upura tēls, kuru var apmuļķot aizdevumu solītāji un iedzīt panikā jebkura valsts institūcija, tik slikti ar mūsu nācijas intelektu un pašapziņu tomēr nav. Latvijā ir arī ne mazums gudru cilvēku, kam ir biznesa idejas un arī mērķtiecība šīs idejas īstenot. Savukārt Reiram ir plašas iespējas pierādīt, ka viņš, pārfrāzējot Ceriņa tvītu, tomēr ir jēdzīgs ministrs, un sekmēt to, ka tiek ieviests par MUN labāks risinājums, kas veicinātu cilvēku pievēršanos sava biznesa veidošanai, jo, kā precīzi norādījis Rostovskis, naudu valstij pelna tikai uzņēmēji.

Top komentāri

Vietā-eiropejiskus nodokļus!
V
Konkurenci kropļo mūsu pārtikas produktu superaugstā-21% pievienotās vērtības nodokļa likme,kas nespēj konkuret ar Polijas 5% PVN likmi! Tas uzskatāmi redzams pat mūsu pārtikas veikalos!
Margarēta
M
Kāpēc kaut kas būtu jāliek vietā? No tiem vairāk nekā 40 000 Mun maksātāju, lielāka daļa (taksisti, frizieri, fizioterapeiti, grāmatveži, IT speciālisti, tulkotāji, pat TOPu un ELVI pārdevējas un juristi) patiesibā ir faktiskās darba attiecībās in MUN režīmā viņus ir iespiedis darba devējs, lai nav nodokļi jāmaksā. Otra populāra shēma: komandējumu naudas. Pat zobārstniecības savām medmāsām pusi algas noformē kā komandējumu naudas. Kolonnās visi frizieri to vien dara ka dodas komandējumos.... VIDam zināms fakts; bet kolonnai laikam tur labvēlīgs režīms, darbinieki stučī, bet nekas nemainās.
Amatnieks
A
Man riebjas šī muldēšana par MUN "biznesa iesācējiem piemērotību". Es esmu kurpnieks, man nekas nav" jāiesāk", es sen esmu jau iesācis! Es esmu amatnieks un nekad mūžā neiesaistīšos citu cilvēku nodarbināšanā, jo uzskatu to par katastrofu savam mikroskopiskajam biznesam! Bet, ja es esmu AMATNIEKS, kāpēc man pat vārda pēc ir jābūt MUN maksātājam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē