Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Pats amats kā tāds tā pildītājam liek būt īpaši piesardzīgam

Maizīša noslēpumu drošība

Nezinu, kas mani pārsteidz vairāk – tas, ka Maizītim nozagts dators, vai tas, ka šī informācija sākotnēji ir nonākusi publiski neoficiāli, – šādu tēzi vakar Twitter īsvēstījumos bija ierakstījusi Inga Spriņķe (nejaukt ar Ingu Spriņģi) pēc tam, kad interneta medijos parādījās ziņa par zādzību Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka dzīvoklī. Atziņa, kas raisa veselu virkni jautājumu gan par valsts drošību, gan informācijas apriti, gan iestāžu komunikāciju.

Vispirms jau pats fakts, ka kāds varējis iekļūt specdienesta vadītāja mājoklī, ir tiešs apliecinājums, ka tā pasargāšanai no nevēlamiem "viesiem" nav bijusi pievērsta pietiekama uzmanība. Tātad vai nu durvju slēdzene bija tāda, kas viegli atmūķējama, vai netika lietota signalizācija, vai arī abi šie faktori kopā. Šajā gadījumā nevietā atrunāties, ka darba lietas uz māju netiek nestas (nozagtajā datorā taču arī nekā slepena it kā neesot bijis), tāpēc pārspīlēt ar drošības sistēmām mājoklī lieki, – tā noteikti nav, jo pats amats kā tāds tā pildītājam liek būt īpaši piesardzīgam. Un ne tikai pret zādzībām, fiziskiem vai emocionāliem ietekmēšanas mēģinājumiem, bet arī dažādām provokācijām, izsekošanu, noklausīšanos. Starp citiem ne mazsvarīgs ir tieši pēdējais faktors, jo valsts noslēpumi var glabāties ne tikai uz papīra vai datoros – tie var tikt apspriesti amatpersonu starpā, arī ārpus biroja.

Cita lieta – ir tiešām dīvaini, ka informācija par zādzību jau drīz vien pēc notikušā klejoja "tautas valodās" un attiecīgā dienesta pārstāvjiem nekas cits neatlika, kā vien šo faktu apstiprināt.

Tiešām šo gadījumu izmeklē ierindas policisti, nevis drošības dienests?

Jebkurā gadījumā tas neliecina par kārtību izmeklēšanas institūciju darbībā un zināmā mērā met ēnu arī uz SAB pieeju komunikācijā, proti, ja nebūtu tieši jautāts, gan jau šo faktu noklusētu? Mēs pietiekami maz zinām, kā strādā SAB (un tas ir normāli – nevienā valstī specdienesti nedarbojas atklāti), bet tas rada šajā institūcijā strādājošajos tādu kā nekontrolējamības sajūtu, kura savukārt var novest pie paviršības. Vismaz pret pašu drošību. Var jau būt, ka tā nav, bet nav arī neviena, kurš autoritatīvi pavēstītu, ka veic regulāras sistēmiskas pārbaudes un tāpēc var apliecināt, ka šajā – no publikas slēptajā – lauciņā viss ir kārtībā. Proti, sabiedrībai pat nav nepieciešams zināt, kā tiek aizsargāts valsts noslēpums vai kādas metodes izmanto dažādi specdienesti savā darbā, – svarīgi gūt apstiprinājumu, ka šo dienestu darbā valda kārtība. Jo īpaši tad, ja ir tādi gadījumi kā zādzība dienesta priekšnieka mājoklī, kas liek domāt, ka ne jau par visiem riskiem un to novēršanu padomāts.

Top komentāri

Vecs čekists
V
SAB nav vienkārši "iestāde" un Maizītis nav vienkārši "privāta datora īpašnieks". SAB ir drošības simbols, sava veida Dieva aizstājējs drošības jomā. Tāpēc ielaušanās fakts jāvērtē pēc citām kategorijām.
Pielaidi nost!
P
Nemāk glabāt datoru, tad pielaidi valsts noslēpumiem nost! Un bez gariem paskaidrojumiem! Ja ne citādi, tad vismaz uz izmeklēšanas laiku.
Nevajag
N
"klasificētu informāciju", pietiek ar iestādītu VPN, pārējo interesenti paņems paši
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē