Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Jārēķinās ar visai strauju degvielas cenas pieaugumu un krietni lielākiem siltumenerģijas tarifiem nākamajā apkures sezonā

Naftinieku īslaicīgie prieki

Viens no pēdējā laika nozīmīgākajiem notikumiem pasaules finanšu tirgus kontekstā neapšaubāmi ir samērā straujais naftas cenas pieaugums. Vēl vasarā pasaules melnā zelta tirgu varēja dēvēt par pusdzīvu, tomēr kopš tā laika barels melnā zelta ir kļuvis gandrīz par 40% dārgāks, cenai patlaban atrodoties 70 ASV dolāru par barelu tuvumā.

Iemesls visai straujajām tirgus pārmaiņām ir globālās finanšu tirgus norises, un tās patlaban ir cieši pakārtotas ziņām par iepriekšējās parādu krīzes pārvarēšanu un to, ka pasaules saimnieciskā aktivitāte pieaug. Naftas cenas atrašanās pašreizējos līmeņos nav nekāds brīnums, ja ASV fondu tirgus lielo kompāniju indekss Dow Jones Industrial Average spējis pārkāpt 26 000 punktu robežai.

Daudzi, iespējams, jautās – kāds sakars naftai ar biržu akciju kursiem? Atbilde nav tālu jāmeklē, jo arī nafta un dažādi tai piesaistītie aktīvi tiek kotēti biržā, un patlaban sācies īstens investīciju bums, kura laikā vērojams visai iespaidīgs cenu kāpums riskanto finanšu aktīvu grupās, tostarp akcijām un dažādām izejvielām.

Situācijai finanšu tirgū ir zināma līdzība ar to, kas bija tā dēvētajos treknajos gados.

Iespējams, līdzība izpaudīsies arī atsevišķu naftas ieguvēju valstu līderu paziņojumos par drīzumā gaidāmo cenas kāpumu līdz teju "kosmiskiem" augstumiem. Visticamāk, šie augstumi izpaliks, līdzīgi, kā tas notika 2008. gadā, kad 250 ASV dolāru līmenis par barelu palika nesasniegts lielums. Ja no desmit gadu senas pagātnes atgriežamies tagadnē, tad šā brīža aktuālais jautājums ir – vai tuvākā gada, divu laikā naftas cena var pieaugt līdz 100 ASV dolāriem par barelu, ko varēja uzskatīt par "standarta lielumu" šīs desmitgades pirmajā pusē. Atbilde, visticamāk, ir atkarīga no tā, cik spekulatīvs noskaņojums saglabāsies globālajā finanšu tirgū.

Šobrīd ieguldītāju tolerance ir liela pat pret ļoti riskantiem projektiem, kas rada labvēlīgus apstākļus, lai cenas augtu, tostarp arī naftai. Tas nozīmē, ka jārēķinās ar visai strauju degvielas cenas pieaugumu un krietni lielākiem siltumenerģijas tarifiem nākamajā apkures sezonā. Tomēr, visticamāk, naftas cenas lēciens neievilksies, un minētie 100 dolāri sasniegti netiks, jo pēdējās biržu norises ir radījušas labvēlīgus apstākļus tam, lai tirgū strauji pieaugtu ASV slānekļa naftas piedāvājums, ko atsevišķi eksperti jau nodēvējuši par melnā zeltas cenas ventili. Par sliktu ilgstošam naftas cenas pieaugumam runā arī ieilgusī cenu izaugsme citos riskantajos finanšu tirgus segmentos, kura, iespējams, jau šogad novedīs pie peļņas fiksēšanas un iespaidīgas izpārdošanas, izraisot strauju un vispārēju cenu lejupslīdi, skarot arī naftas sektoru.

Top komentāri

Randy
R
Naftas cenu Pasaules tirguu pashreiz un tuvaakajaa naakotnee nosaka un noteiks TIKAI USA un Canada slaaneklja naftas ieguves potenciaals, kursh ir MILZIIGS!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē