Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Par jauniešu iesaistīšanos globālu jautājumu risināšanā jāpriecājas

Neapjukt interešu mudžeklī

Vides aizsardzība ir tēma, kas pēdējā laikā mūsu sabiedrībā tiek plaši apspriesta, un tas nav raksturīgi Latvijai, jo parasti uzmanības centrā ir iedzīvotāju zemais labklājības līmenis, no valsts budžeta algoto darbinieku savstarpējā konkurence par algu kāpumu un ieilgušie konflikti par reformām izglītības jomā. Tradicionālā nostāja ir tāda, ka vispirms jāatrisina sociālekonomiskās problēmas, bet par visu pārējo, arī par vidi, varēs domāt vēlāk, tālākā nākotnē.

Taču šoruden visai asas diskusijas par zaļo politiku ir aizsākušās, pateicoties 16 gadu vecajai Grētai Tūnbergai – vides aktīvistei no Zviedrijas, kura ANO Klimata samitā Ņujorkā pasaules politiskajiem līderiem pārmeta: "Jūs esat nozaguši manus sapņus", jo Tūnbergas ieskatā pārāk kūtri tiek novērstas globālās klimata pārmaiņas. 

Līdz ar jaunietes aktualizēto tēmu gan tiek apspriesta arī viņas personība, un jāteic, ka var piekrist visiem tiem cilvēkiem, kuri apgalvo – par jauniešu iesaistīšanos globālu jautājumu risināšanā ir jāpriecājas, jo gan politikā, gan vides aizsardzībā ir vajadzīga paaudžu maiņa. Tiesa gan, sakāpināti emocionālā un pat agresīvā forma, kādā šī vides aktīviste izteica savu redzējumu, raisa asociācijas ar līdzīgā tonī runājošiem populistiem, kuri, kā allaž izrādās laika gaitā, prot tikai klaigāt, ka viss ir slikti, bet strādāt neprot vai arī negrib. Tomēr būtiskākais Grētas izraisītajās diskusijās ir kas cits, respektīvi, tas, ka nereti tiek pausts – vides aktīvisti vai nu, paši to neapzinoties, tiek izmantoti komerciālu interešu lobēšanai, vai arī apzināti spēlē dubultu spēli – aiz skaistām frāzēm slēpj konkrētu nozaru intereses. Nav teikts, ka tā tas ir šajā gadījumā, taču noliegt šādu iespēju arī nevar. Taču nedrīkst aizmirst arī to, ka savas intereses ir arī tiem cilvēkiem, kuri asi vēršas pret jauno vides aktīvisti un pret zaļo domāšanu kopumā. Piemēram, ja populāras kļūs elektroautomašīnas, cietīs degvielas uzpildes staciju bizness, un ja nostiprināsies pārliecība, ka būtisku kaitējumu videi nodara lidmašīnas un tāpēc no lidojumiem jāizvairās, aviokompānijas zaudēs pasažierus. 

Apzinoties, ka savas, nereti savtīgas intereses ir daudziem, ir svarīgi vispār neļauties dažādām manipulējošām ietekmēm un saglabāt neatkarīgu domāšanu gan valstiskā, gan individuālā līmenī, t. i., mūsu valstij jāīsteno tieši Latvijas situācijai atbilstoša vides politika, bet katram iedzīvotājam jāveido tādi ieradumi, kas nerada draudus paša un līdzcilvēku veselībai, un vienlaikus arī jāatsakās no dažādiem novecojušiem ieradumiem, kurus par kaitīgiem atzinuši ne tikai ideālisti, lobisti un populisti, bet arī zinātnieki

Top komentāri

Psihologičeskijs
P
Grēta - viena no tām dīvainēm, kas nekad nebūs sieviete - māte, pavarda turētāja, utt. Ekstrēmiste, protestētāja, lezbiete u.c. - viņas izvēlētais ceļš pēc “ nozagtās jaunības”.
Irlielāmērāticams
I
ka klimata-fanātiķi ar savu darbības raksturu skaidri parāda, ka ir labi organizētas masu psihozes teātra aktieri. Bet tas nav nekas jauns, ieskatieties rūpīgi Adolfa Hitlera sveicēju sajūsminātajās sejās...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē