Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nevajag vienkāršot!

Bezdarba līmenis Latvijā augusta beigās bija 5,9%, rāda Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati. NVA arī vēsta, ka reģistrēto bezdarbnieku skaits mūsu valstī augusta nogalē bija 54 390, bet brīvo darba vietu skaits – 31 691. Tātad, ja raugās tikai uz sausiem cipariem, tad, aizpildot visas vakances, vairāk nekā puse bezdarbnieku teorētiski varētu sākt strādāt. Jāatceras arī, ka pēdējā laikā par strādājošo trūkumu sūdzas gan dažādu nozaru uzņēmēji, gan arī darba devēji no valsts un pašvaldību sektora.

Taču šonedēļ sabiedrības uzmanību situācijai nodarbinātības jomā pievērsa labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), paziņojot, ka no nākamā gada bezdarbnieka pabalsts tiks izmaksāts astoņus, nevis deviņus mēnešus, turklāt mazākā apmērā. (Ministre par to informēja LTV raidījumā Rīta Panorāma, un viņas teikto citēja gan Diena.lv, gan citi mediji). 

Te jānorāda, ka ir vairākas, vērā ņemamas problēmas, ko Labklājības ministrijai un valdībai kopumā nevajadzētu aizmirst. Pirmkārt, pastāv lielas reģionālās atšķirības – ja Rīgā augusta beigās bezdarba līmenis bija tikai 3,9%, tad Latgalē – pat vairāk nekā trīs reizes augstāks – 13,6%. Otrkārt, darba tirgū aizvien jūtamāka ir tāda problēma kā ārkārtīgi zemais algu līmenis, respektīvi, daļa vakanču ilgstoši netiek aizpildītas, jo par piedāvāto atalgojumu izdzīvot ir ļoti sarežģīti. Protams, tas neattiecas uz visām vakancēm, un darbiniekus ilgstoši meklē arī tādi uzņēmumi, kuros atalgojuma līmenis ir stipri virs vidējā līmeņa valstī, taču te atklājas trešā problēma – plaisa, kas šķir izglītības jomu un darba tirgu, kā arī nepietiekamās pārkvalifikācijas iespējas. Ceturtkārt, darbu var zaudēt jebkurš strādājošais, turklāt tas var notikt ļoti pēkšņi – ir dzirdēts par banku sektora darbiniekiem, kuri vienā nedēļā skaļi lepojušies, ka viņu darbs ir stabils, bet jau nākamajā nedēļā piedzīvojuši to, ka viņu šķietami nesatricināmā darbavieta piedzīvo krahu. 

To ņemot vērā, valdībai vajadzētu rūpēties par atbalstu tiem bez darba palikušajiem cilvēkiem, kuri vēlas ātri atrast citu darbu un strādāt. Turklāt ir nepieciešama arī gan dažviet vēl pastāvošo stereotipu mazināšana pret jauniešiem ar niecīgu profesionālo pieredzi un pret senioriem, gan psiholoģiskais atbalsts bez darba palikušajiem cilvēkiem, lai viņi paši sev neuzliktu "mūžīgā bezdarbnieka" zīmogu. Respektīvi, jādara viss iespējamais, lai bezdarbnieki, kuri vēlas strādāt, darbu atrastu un strādājot stiprinātu paši savu labklājību un valsts ekonomiku, nevis tikai jāpriecājas par to, ka, samazinot bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiku un apmēru, tiks ietaupīti 12 miljoni.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka cilvēkam, kurš vēlas patiešām atrast darbu, pilnīgi pietiek ar trīs mēnešus ilgu pabalstu. Bet tādu, kas tiek maksāts ar pirmo bezdarba dienu un ir pietiekoši liels, lai dotu iespēju darbu meklēt, nevis tikai eksistēt un cerēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē