Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nevērtēt pēc partijas

Uzmanību piesaista daudzie gadījumi, kad politiķu un arī plašākas sabiedrības attieksmi pret kādu jautājumu loku vai institūciju nosaka tas, kāda ir attieksme pret partijām, personām, kuru atbildībā attiecīgā joma ir. Ļoti spilgti to redzam gan ministru atbildības "lauciņu" dalījumā, gan jautājumā, piemēram, par reģionālo reformu vai jebko, kas notiek vai nenotiek Rīgā.

Tēzes, ka pašvaldībām ir pārāk liela vara, zemteksts visbiežāk ir tāds, ka tajās visvairāk ir ievēlēti ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) saistītu partiju pārstāvji, līdz ar to pašvaldību ietekmes mazināšana tiek uztverta kā instruments ZZS vājināšanai. To, ka pašvaldībās ir ievēlēti un pie varas ir arī citu partiju pārstāvji vai arī ka paši var nākotnē tajās būt pie varas, neņem vērā. To, ka valsts pašvaldībām deleģējusi lielu skaitu pakalpojumu un, kaut ko mainot, jāskatās, vai nemazinās šo pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem, arī pārsvarā gadījumu tiecas ignorēt, ja ir negatīva attieksme pret augstāk minēto politisko spēku.

Pieminēju ZZS, bet tikpat labi tas attiecināms arī uz citiem politiskiem spēkiem. Rīgā attieksmi pret konkrētiem, brīžiem saimnieciskiem jautājumiem primāri nosaka daudzu īpašā negācija pret te ilgstoši valdošo Saskaņu. Piemēram, Saeima nupat atbalstīja Nacionālās apvienības deputāta priekšlikumu noteikt, ka Rīgas pašvaldībai jānodrošina visiem Latvijas iedzīvotājiem vienlīdzīgus pakalpojumus neatkarīgi no viņu deklarētās dzīvesvietas. Tas pirmām kārtām skar atlaides sabiedriskajā transportā. Nebūtu problēma šādu vienlīdzības principu atbalstīt, ja vien galvaspilsētas sabiedriskais transports netiktu krietni dotēts no rīdzinieku nodokļos nomaksātās naudas. Nu sanāks, ka ārpus Rīgas dzīvojošie ir nevis vienlīdzīgi, bet pat nedaudz privileģētā situācijā nekā rīdzinieki – visi maksās vienādu biļešu cenu, lai gan transporta pakalpojumu nodrošināšanai tiks veltīta arī vietējo nodokļos nomaksātā nauda. Kāpēc tāds absurds? Citu atbildi neredzu kā vien vēlmi kaitēt politiskajiem konkurentiem. Bet sāpēs taču no tā tautai...

Esmu jau to rakstījis, atvainojos, ka atkārtošos, bet šādās situācijās politiķiem vienmēr jāpatur prātā kontroljautājums – vai tāda pati attieksme būtu bijusi arī tad, ja attiecīgo jomu vadītu citas, pašiem tīkamākas partijas pārstāvji, vai, teiksim, paši? Vai jūs liktu savējiem maksāt tikpat, cik iebraucējiem, ja paši būtu pie teikšanas pašvaldībā? Tagad neesat, bet nākamās vēlēšanas nav aiz kalniem – ja nu tieši jūs uzvarat? Kā sadzīvosiet ar šodien vien politisku interešu, partiju naida vārdā pielemto?

Top komentāri

:)
:
"Tēzes, ka pašvaldībām ir pārāk liela vara, zemteksts visbiežāk ir tāds, ka tajās visvairāk ir ievēlēti ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) saistītu partiju pārstāvji..." Autor - nepareizi! Zemteksts ir tāds, ka neatkarīgi no kuras partijas nāk pašvaldību bosi, viņi visi pa lielākai daļai (nezinu pat izņēmumus) sāk uzvesties atbilstoši krievu teicienam "iz grjazi v kņjazi"
Sociaļnijs
S
Par cilvēku, kurš skrandās ierodas smalkā un dārgā restorānā, viennozīmīgi pateikt, ka viņš ir turīgs, nevar. Līdz šim partijas arī darba drēbēs reti manītas. Vairāk sporta formas, vakar un citos tērpos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē